Of je nu een goed idee hebt, investeringen zoekt of je bedrijf vertegenwoordigt: pitchen is een waardevolle vaardigheid voor veel professionals. In dit artikel leggen we je uit hoe de drieminutenregel je helpt om een krachtige en overtuigende pitch te geven.
Nog krachtiger pitchen met de drieminutenregel
Een activerende structuur aanhouden, overtuigend overkomen en beïnvloedingstechnieken toepassen: het is bepaald niet eenvoudig om een krachtige pitch te geven. Toch is het een effectieve manier om anderen aan te sporen tot actie. Wil je iets gedaan krijgen van je leidinggevende, je collega’s of je klanten? Dan doe je er goed aan je pitchvaardigheden te ontwikkelen.
De drieminutenregel en andere praktische tips
In The 3-Minute Rule beschrijft spreker en regisseur Brant Pinvidic hoe je in weinig tijd effectieve pitches kunt geven. 1 Daarbij vormt de drieminutenregel het uitgangspunt. Hij benadrukt echter niet alleen het belang van de lengte, maar ook van de inhoud, structuur en overtuigingskracht van je pitch. Hieronder delen we enkele inzichten uit zijn boek.
Zet de toon met je opening
Met de opening van je presentatie wil je de aandacht trekken, een bepaalde mate van geloofwaardigheid bewerkstelligen, het onderwerp introduceren en je toehoorders prikkelen om door te luisteren. 2 Je kunt al deze elementen verwerken in een coherente opening: begin met de vraag die in je pitch centraal staat. Vertel daarna wie je bent en waarom je in het onderwerp geïnteresseerd bent. Sluit de opening af met de belofte dat je in deze pitch de vraag beantwoordt waarmee je de aandacht hebt getrokken.
Simplificeer je presentatie
Als je enthousiast bent over een onderwerp kun je daar vast veel over vertellen. Hoewel dat enthousiasme de sleutel is tot succes, kan het ook je valkuil zijn: omdat je zo veel kwijt wilt, praat je te lang en gebruik je te veel woorden. Breng je pitch daarom terug tot de essentie. Volg daarbij de drieminutenregel: spreek maximaal drie minuten, bespreek hooguit vier onderwerpen en gebruik beeld om de inhoud te ondersteunen.
Je publiek moet jouw pitch aan anderen kunnen geven
De kracht van Pinvidic’ methode is dat ze uitgaat van het publiek. Je geeft je pitch immers altijd met het doel om anderen te beïnvloeden: je wilt ze overtuigen of aanzetten tot actie. Laat je dus leiden door één vraag: wat is het minimale dat je luisteraars moeten weten om een maximaal resultaat te bereiken bij anderen? Als je het antwoord op die vraag helder voor ogen hebt, kun je de pitch bijvoorbeeld opbouwen aan de hand van een aantal pakkende oneliners.
Beantwoord vier vragen met je pitch
Wat is het? Hoe werkt het? Ben je er zeker van? Ben jij geschikt? Die vragen wil je in elke pitch beantwoorden. De eerste twee zijn bedoeld om de interesse te wekken in je idee, dienst of product. De laatste twee gaan over jou als spreker: je toehoorders moeten je eerst geloven voordat ze in beweging komen. Je kunt de spreektijd gelijkmatig over de vragen verdelen. Met een halve minuut voor de inleiding, voor het antwoord op elke vraag en voor de afronding geef je de pitch in precies drie minuten.
Maak de cirkel rond
Als je in de opening een belofte doet, moet je die later inlossen. Dit geeft het publiek een bevredigd gevoel. 3 Dat kun je op twee momenten doen: aan het eind of in de kern – bijvoorbeeld bij de beantwoording van je derde vraag. De eerste optie is het veiligst, maar met de tweede optie creëer je ruimte om in het slot de ingeloste belofte zelfs te overtreffen.
Advies nodig? Cursus volgen? Offerte aanvragen?
Gebruik jij de drieminutenregel in je voordeel?
Wil je een pitch van vijf, tien of zelfs vijfentwintig minuten geven? Ga je gang: in sommige situaties kun je die tijd best nemen. Houd de drieminutenregel vooral in gedachten om je verhaal tot de kern te beperken. Wil je meer vertellen? Doe dat dan schriftelijk of achteraf tijdens de vragenronde.
Wil jij beter leren presenteren? Lees onze ultieme presenteergids voor professionals, schrijf je in voor een van onze cursussen of neem rechtstreeks contact op met De Presenteerschool.
Vond je dit een interessant artikel? Laat dan een comment achter en deel de post via social media met je contacten.
Bronnen
- Pinvidic, B. (2019). The 3-Minute Rule: Say Less to Get More from Any Pitch or Presentation. New York: Penguin Putnam.
- Price, D. (2013). Well Said! Presentations and Conversations That Get Results (audio book). New York: Gildan Media LLC.
- Kuenen, J. en M. Wackers (2012). Presenteren: wat werkt echt en wat echt niet? Onderbouwde adviezen over presentatietechnieken. Amersfoort: Communicatiereeks, p. 133.