Grijp de aandacht met intrige en connectie
Als professional moet je hard werken om gehoord te worden. Vind je dat weleens frustrerend? Grijp de aandacht van anderen met deze drie technieken.
Als professional moet je hard werken om gehoord te worden. Vind je dat weleens frustrerend? Grijp de aandacht van anderen met deze drie technieken.
Speeches worden vaak gegeven op momenten dat iedereen naar je luistert. Sprekers die een speech geven hebben dus een uitgelezen kans om indruk te maken op het publiek. Wij leggen je uit wat je moet doen om een memorabele speech te geven.
Moet je weleens spreken om anderen te overtuigen? Wij bespreken de vijf stappen die de oude Grieken zetten om anderen te overreden.
In veel beroepen is het belangrijk goed te weten wat wie je collega’s, stakeholders en andere betrokkenen zijn en wat ze bezighoudt. Die kennis helpt je om je boodschap af te stemmen op hun verwachtingen en behoeften.
Als voorlichter breng je informatie over om bewustzijn aan te wakkeren, gedrag te beïnvloeden of allebei. In dit artikel leggen we uit hoe je in vijf stappen een goede voorlichting verzorgt.
Weinig is zo irritant als een ontmoeting met iemand die je tijd verspilt. In dit artikel beschrijven wij hoe je productieve meetings kunt hebben.
Moet jij regelmatig anderen meekrijgen op de werkvloer? In deze post beschrijven we hoe je kunt communiceren om anderen te beïnvloeden.
Sommige mensen kunnen leunen op hun charisma, anderen hebben een natuurlijk overwicht en weer anderen lijken met een gunfactor te zijn geboren. Maar ook als je niet tot deze gelukkige minderheid behoort, kun je met je presence anderen beïnvloeden.
Als spreker doe je er goed aan om je geheugen te trainen. Wij bespreken vijf methoden om je geheugen te verbeteren.
Soms kan het effectief zijn om taal op een spitsvondige manier te gebruiken. Het POP-model helpt je om een pakkende boodschap te verspreiden.
In deze rubriek belichten we sprekers die opvallen dankzij hun presentatievaardigheden. Deze keer richten we de schijnwerpers op… Angéle Reinders!
Wie zich in presenteren verdiept, stuit op een grote diversiteit aan vaktermen. De Presenteerschool licht deze vaktaal kort en krachtig toe met behulp van woordenboeken en vakinhoudelijke bronnen. Vandaag staat het begrip litotes centraal.
Loop je weleens met een idee rond? En krijg je anderen dan zover dat ze erover na blijven denken? Met andere woorden: hebben jouw ideeën de plakfactor? In dit artikel beschrijven we hoe je ideeën kunt verspreiden die blijven hangen.
Als spreker wil je betekenisvolle verhalen vertellen, of je dat nu doet om kennis over te dragen, een idee te verspreiden of een product aan de man te brengen.
Hoe kun je meer zeggen met minder woorden? De narratieve kaart van McCormack helpt je om je verhaal te stroomlijnen.
Je wilt een collega enthousiast maken voor je ideeën, een klant overtuigen dat jouw product het beste is of je manager informeren over de voortgang die je hebt geboekt. Als professional ben je voortdurend bezig met beïnvloeding. Daarbij kun je universele principes toepassen.
Soms wil je als spreker je toehoorders verrassen met je presentatie. Wij geven je vijf tips om creatief te presenteren.
Om indruk te maken met het verhaal dat je vertelt, is het verstandig een opbouw te volgen waarmee je het publiek geboeid houdt. Een beproefd model is de piramide van Freytag.
Als spreker is het cruciaal om op video de informatie helder en samenhangend over te kunnen brengen, zodat je boodschap landt bij de kijker. In dit artikel leggen we uit hoe scripting je daarbij kan helpen.
Probeer je om collega’s mee te krijgen met jouw visie? Wij leggen je uit hoe je kunt overtuigen met een verhaal.
Om geloofwaardig over te komen op anderen moet je verbale communicatie aansluiten bij de non-verbale signalen die je geeft. In de gedragspsychologie spreekt men in dit verband van congruente communicatie.
De TED-talk is veruit de bekendste presentatievorm van de eenentwintigste eeuw. In het boek De TED-methode uit 2018 deelt TED-curator Chris Anderson zijn belangrijkste lessen over presenteren.
Volgens de Engelse comedian John Cleese kunnen we onze creativiteit stimuleren met een werkwijze die aan vijf voorwaarden voldoet. Wij zetten ze voor je op een rij.
In deze rubriek belichten we sprekers die opvallen dankzij hun presentatievaardigheden. Deze keer richten we de schijnwerpers op… Kilian Wawoe!
Wie zich in presenteren verdiept, stuit op een grote diversiteit aan vaktermen. De Presenteerschool licht deze vaktaal kort en krachtig toe met behulp van woordenboeken en vakinhoudelijke bronnen. Vandaag staat het begrip amplificatie centraal.
Is charisma aangeleerd of aangeboren? Die vraag is niet eenduidig te beantwoorden. Duidelijk is wel dat je strategieën kunt volgen om meer indruk te maken – en misschien wel charismatischer te worden.
Als professional kun je jezelf om van alles druk maken. Het is verstandig om te bepalen of zaken binnen of buiten je invloedssfeer liggen.
Als spreker is het verstandig om interactieve elementen in je presentaties te verwerken, zodat je de toehoorders betrokken en geboeid houdt. In dit artikel lees je hoe je dat doet.
Moet je nu je tekst uit het hoofd leren of niet? Wij bespreken de opties die je als spreker hebt om je verhaal voor te bereiden.
Vind jij het lastig voor jezelf op te komen? Misschien gedraag je jezelf niet assertief genoeg. Wij beschrijven wat assertief gedrag inhoudt.
Maak jij je wel eens druk om zaken op je werk? Voel je je daarbij soms onmachtig? En kost dit jou veel tijd en energie? Met de cirkel van invloed kun jij je effectiviteit vergroten. Wij bespreken de essentie van het model.
Wil je anderen aan het denken zetten of in beweging krijgen? Dan kun je een betoog houden volgens de principes die de oude Grieken al toepasten om een publiek te beïnvloeden.
Of je nu een zaal toespreekt, een online training geeft of tijdens een vergadering het woord neemt: als spreker wil je een boodschap overbrengen op anderen. De message map helpt je in al deze situaties om focus aan te brengen.
Stel: je bent op een conferentie om een product of dienst aan de man te brengen. Hoe wek je de interesse op voor wat jij hebt te bieden? Simpel: door al je gesprekspartners een krachtige salespitch te geven.
Als professional kom je regelmatig in werksituaties terecht waarin je andermans gedrag wilt beïnvloeden om tot positieve resultaten te komen. Wij beschrijven hoe je dat effectief kunt doen.
Als spreker kun je een zaal beïnvloeden met emoties. Zeker als je een persoonlijk verhaal vertelt waarmee anderen zich kunnen identificeren, kun je rekenen op aandacht én empathie. In dit artikel bespreken we een onderzoek over de rol van emoties bij storytelling.
In deze rubriek belichten we sprekers die opvallen dankzij hun presentatievaardigheden. Deze keer richten we de schijnwerpers op… Sosha Duysker!
Wie zich in presenteren verdiept, stuit op een grote diversiteit aan vaktermen. De Presenteerschool licht deze vaktaal kort en krachtig toe met behulp van woordenboeken en vakinhoudelijke bronnen. Vandaag staat het begrip eufemisme centraal.
Als je anderen wilt overtuigen moet je argumenten aandragen. Het gaat er niet alleen om dat je inhoudelijk sterk redeneert, maar ook dat je de argumentatie logisch opbouwt. In dit artikel behandelen we vier structuren die je kunt volgen om logisch te argumenteren.
Verhalen zijn zo oud als de mensheid. In deze post beschrijven we hoe verhalen werken en hoe je met storytelling je publiek geboeid kunt houden.
Als professional sta je voortdurend in contact met andere mensen. In het boek Captivate uit 2017 lees je welke technieken daarbij van pas kunnen komen.
Je woordkeuze speelt een bepalende rol bij communicatie. Wij delen een aantal inzichten rondom de taal die je gebruikt om je boodschap te verspreiden.
Wil jij sympathiek overkomen op anderen? Dat kan nuttig zijn als je regelmatig met mensen samenwerkt. In dit artikel zoomen we in op een aantal technieken die je daarbij helpen.
Geef je leiding aan een team? Wil je graag je teamleden ruimte geven om hun kwaliteiten te laten zien? En wil je weten hoe je dit kunt doen? In dit artikel geven we je drie adviezen waarmee je medewerkers een podium geeft om hun kwaliteiten te laten zien.
Professionele sprekers hebben er baat bij om overtuigende verhalen te kunnen vertellen. In dit artikel bespreken we een onderzoek naar de invloed van identificatie op de overtuigingskracht van een verhaal.
Als spreker is het cruciaal om je van de kracht van taal bewust te zijn, zodat je je woorden als wapens kunt gebruiken.
Charisma is een ongrijpbaar fenomeen. Het is een enorme kracht voor iedereen die een ander wil beïnvloeden. In deze tekst bespreken we een onderzoek over de factoren die bepalen of we charismatisch overkomen op anderen.
Als je een presentatie geeft heb je maar één belang: dat je woorden overkomen op je publiek. In dit artikel lees je hoe jij je punt kunt maken als je voor een groep staat.
Het succes van je presentatie wordt bepaald door je publiek. Als spreker moet je er dus voor zorgen dat je toehoorders ontvankelijk worden voor je boodschap. Activerend presenteren is een effectieve strategie om dat doel te bereiken.
In deze rubriek belichten we sprekers die opvallen dankzij hun presentatievaardigheden. Deze keer richten we de schijnwerpers op… Raki Ap!
Wie zich in presenteren verdiept, stuit op een grote diversiteit aan vaktermen. De Presenteerschool licht deze vaktaal kort en krachtig toe met behulp van woordenboeken en vakinhoudelijke bronnen. Vandaag staat het begrip alliteratie centraal.
Als je afwisselend thuis, op kantoor en op andere locaties werkt, kan het een uitdaging zijn om jezelf positief te laten zien. In dit artikel leggen we uit hoe je jezelf kunt profileren in een hybride werkomgeving, zodat je kwaliteiten ook in die context zichtbaar blijven voor anderen.
Goed kunnen pitchen is een waardevolle vaardigheid voor veel professionals. In dit artikel leggen we je uit hoe de drieminutenregel je helpt een krachtige en overtuigende pitch te geven.
Volgens voormalig FBI-agent Joe Navarro, schrijver van het boek What Every Body is Saying, kun je lichaamstaal doorzien door technieken toe te passen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste tips die Navarro geeft.
Al in de vierde eeuw voor Christus beschreef Aristoteles de basisprincipes van de kunst van het spreken. In deze blogpost bespreken we er zes.
De wereld verandert in hoog tempo. Als professional moet je jezelf dan ook blijven ontwikkelen. In dit artikel beschrijven we de skillset van de professional van de toekomst.
Beeld is vaak krachtiger dan taal. In dit artikel vind je vier adviezen om als spreker de kracht van beeld te gebruiken.
Auteur en communicatiedeskundige Carmine Gallo analyseerde ruim vijfhonderd TED-talks en interviewde verschillende sprekers over hun eigen talk. In zijn boek Spreek als TED (2014) bespreekt hij de negen belangrijkste lessen die hij hiervan heeft geleerd.
We vertellen onszelf dat we rationele wezens zijn, maar we laten ons meestal leiden door gevoel. Beïnvloeden met emoties (2015) is een essaybundel over de rol van emotie als overtuigingsmiddel in onze samenleving.
Geef je regelmatig professioneel advies en heb je het gevoel dat je effectiever kunt zijn? In dit artikel bespreken we vijf fasen die je kunt doorlopen om met succes een professioneel adviesgesprek te voeren.
Show, don’t tell: dat is een oude wijsheid die te maken heeft met kennisoverdracht. Wil je een boodschap overbrengen op een ander, dan kun je de informatie beter uitbeelden dan uitleggen. In dit artikel beschrijven we waarom beelden krachtiger zijn dan woorden.
Hoewel iedereen op een andere manier presenteert, gelden sommige basisprincipes voor iedereen die een publiek toespreekt. In deze blogpost geven wij zeven belangrijke do’s en don’ts voor professionele sprekers.
In deze rubriek belichten we sprekers die opvallen dankzij hun presentatievaardigheden. Deze keer richten we de schijnwerpers op… Astrid Elburg!
Wie zich in presenteren verdiept, stuit op een grote diversiteit aan vaktermen. De Presenteerschool licht deze vaktaal kort en krachtig toe met behulp van woordenboeken en vakinhoudelijke bronnen. Vandaag staat het begrip glossofobie centraal.
Geef je leiding aan een team? Heb je teamleden die niet opvallen? En wil je ze helpen hun kwaliteiten zichtbaar te maken? In dit artikel bespreken we drie adviezen om introverte medewerkers in hun kracht te zetten.
Voor een spreker is het belangrijk om de sympathie van het publiek te winnen. Je toehoorders moeten bereid zijn om je boodschap van je aan te nemen. Het is dus belangrijk om je gunfactor of likability te ontwikkelen. In dit artikel lees je welke wetmatigheden je daarvoor kunt toepassen.
Er kan van alles gebeuren als je spreekt in het openbaar. De kunst is om elke situatie de controle te bewaren. In deze post leggen we uit hoe je daarin slaagt.
Wil jij een gevoel van urgentie creëren bij je publiek? In dit artikel lees je hoe storytelling je daarbij kan helpen.
Iedere professionele spreker krijgt weleens te maken met kritische vragen. In dit artikel lees je hoe je kunt omgaan met kritische vragen uit het publiek.
De Roos van Leary helpt je om gedrag te herkennen, analyseren en beïnvloeden. In dit artikel bespreken we de essentie van het model.
Als spreker moet je vaak omgaan met onverwachte gebeurtenissen. In dit artikel bespreken we vijf improvisatie-oefeningen die jij als spreker kunt doen om je improvisatievermogen te vergroten.
Als je een effectieve presentatie wilt geven, moet je in staat zijn je publiek te raken. In dit artikel geven we drie adviezen om dat te bereiken.
Het lukt lang niet iedere professional om op afstand krachtig te presenteren. In deze blogpost bespreken we acht tips om indruk te maken met je online presentaties.
Wil je jezelf met meer overtuiging presenteren op je werk? Dan is inzicht in je persoonlijkheid essentieel. In dit artikel bespreken we de Big Five-persoonlijkheidstheorie, een theorie die je helpt je zelfbewustzijn te vergroten.
De taal die je gebruikt kleurt de boodschap die je verspreidt. In het boek Framing (2014) analyseert Hans de Bruijn dit verschijnsel, dat framing genoemd wordt. In dit artikel bespreken wij het boek.
In deze rubriek belichten we sprekers die opvallen dankzij hun presentatievaardigheden. Deze keer richten we de schijnwerpers op… Emil van Oers!
Hoe krijg je applaus als spreker? In dit artikel bespreken we drie claptraps. Dat zijn beproefde technieken om toehoorders aan het klappen te krijgen.
Wie zich in presenteren verdiept, stuit op een grote diversiteit aan vaktermen. De Presenteerschool licht deze vaktaal kort en krachtig toe met behulp van woordenboeken en vakinhoudelijke bronnen. Vandaag staat het begrip ’timbre’ centraal.
Het Presentatiespel bevat 72 opdrachten om jezelf als spreker te ontwikkelen. In dit artikel bespreken wij deze omvangrijke kaartenset.
Vergaderen op afstand levert zowel voordelen als problemen op. In dit artikel bespreken we vier principes om effectief te vergaderen op afstand.
Presentatiesoftware is nauwelijks meer weg te denken uit het onderwijs en het bedrijfsleven. Wij delen vijf principes die je kunt aanhouden om krachtig te presenteren met PowerPoint, Keynote, Slides of andere software.
Als kennisprofessional doe je alles wat in je macht ligt om kennis over te brengen. Kennisclips kunnen daar een waardevolle rol bij spelen. Maar hoe maak je een kennisclip als je weinig verstand hebt van techniek? In dit artikel vind je een aantal praktische suggesties.
Online brainstormen: een essentiële vaardigheid voor moderne professionals, teams en organisaties. In dit artikel bespreken we drie digitale tools om interactieve brainstormsessies te faciliteren.
Werken met groepen is een kernactiviteit voor moderne sprekers, zeker als het je doel is om te informeren of te instrueren. In dit artikel vind je acht werkvormen die je helpen om een activerende bijeenkomst verzorgen.
Toetsing is een essentieel onderdeel van vrijwel elk leertraject. Digitaal kennis toetsen is efficiënt maar ook fraudegevoelig. In dit artikel lees je hoe je met een gerust hart digitale tools kunt inzetten om de kennis van studenten of cursisten te toetsen.
Presenteren voor de camera is een vak. Nieuwslezers, vloggers en quizmasters kunnen erover meepraten. In deze post vind je zeven tips om als spreker krachtig over te komen op camera.
Introverte mensen vinden het vaak lastig zich te laten zien en horen op het werk. In deze blogpost beschrijven we vier stappen die jou als introverte professional helpen om de knop om te zetten.
In 2014 verscheen het boek ‘Pitch! Van elevator tot aanbesteding’ van Alette den Exter en Rick Willemsen. Wij bespreken de vier belangrijkste tips uit het boek.
In deze rubriek belichten we sprekers die opvallen dankzij hun presentatievaardigheden. Deze keer richten we de schijnwerpers op… Talitha Muusse!
Wie zich in presenteren verdiept, stuit op een grote diversiteit aan vaktermen. De Presenteerschool licht deze vaktaal kort en krachtig toe met behulp van woordenboeken en vakinhoudelijke bronnen. Vandaag staat het begrip ‘reciprociteit’ centraal.
Wil je op afstand je boodschap overbrengen? Dan is het essentieel je publiek daarbij te betrekken. In dit artikel bespreken we een presentatiestructuur die je hierbij kunt gebruiken.
Iedere spreker krijgt weleens te maken met een onwillig publiek. Het is een kunst om daar op een goede manier op te reageren. In dit artikel lees hoe je kunt omgaan met weerstand als je voor een groep staat.
Hoewel presentatiesoftware waarde kan toevoegen aan je presentatie, moet je als spreker in staat zijn te presenteren zonder PowerPoint. In dit artikel lees je hoe je dat helder en geloofwaardig kunt doen.
Je zoekt investeerders voor je start-up. Je probeert je product aan de man te brengen. Je wilt een potentiële klant overtuigen van jouw dienstverlening. Voor veel professionals is het waardevol om een product of dienst te kunnen verkopen. In deze longread lees je hoe pitchen je hierbij kan helpen.
Presenteren voor de klas: dat is een uitdaging voor jong en oud. Wij geven jou als leraar én leerling tien tips om ervoor te zorgen dat elke klas aan je lippen hangt.
Voer jij op je werk vaak lastige gesprekken? Geef je regelmatig presentaties aan een kritisch publiek? En heb je in dat soort situaties weleens last van stress? Dan loont het de moeite te onderzoeken hoe dat komt. In deze blogpost leggen we uit op welke manier je ademhaling je kan helpen om stress te voorkomen.
Een hoog of laag betrokken publiek: dat onderscheid kan je presentatie maken of breken. In dit artikel lees je waarom het waardevol kan zijn je publiek aan de hand van dit onderscheid in kaart te brengen.
Eindigt een vergadering regelmatig zonder dat je iets gezegd hebt? Zijn veelal dezelfde collega’s aan het woord en kom je daar niet tussen? Vind je het überhaupt lastig het woord te nemen? In deze blogpost geven we je vijf tips om je inbreng tijdens vergaderingen te vergroten.
Het webinar is een razend populair medium. Bedrijven, onderwijsinstellingen en zelfstandig ondernemers verzorgen webinars om kennis over te dragen en klanten te werven. In dit artikel geven wij vijf tips om een succesvolle webinar te verzorgen.
Of het nu gaat om een vergadering op afstand, een webinar of een digitaal college: tijdens online bijeenkomsten is het cruciaal om interactie te creëren. Wij bespreken drie tools die je kunnen helpen om in een online situatie activerende bijeenkomsten te verzorgen.
Gesprekken verlopen niet altijd soepel. We maken geen verbinding, praten langs elkaar heen en begrijpen elkaar niet. Het IPIG-model brengt verschillende niveaus van communicatie in beeld. Dat inzicht geeft je meer grip op het communicatieproces.
In deze rubriek belichten we sprekers die opvallen dankzij hun presentatievaardigheden. Deze keer richten we de schijnwerpers op… Sinan Çankaya!
Wie zich in presenteren verdiept, stuit op een grote diversiteit aan vaktermen. De Presenteerschool licht deze vaktaal kort en krachtig toe met behulp van woordenboeken en vakinhoudelijke bronnen. Vandaag staat het begrip ‘frame’ centraal.
De stem is een basisinstrument van een professionele spreker. Als jij jezelf op meerdere manieren wilt kunnen uitdrukken, moet je verschillende stemfuncties beheersen. Kennis van stemfuncties kan je ook helpen om stemproblemen te voorkomen.
Wil je effectiever leren communiceren? Dan is het belangrijk om je bewust te zijn van je eigen communicatiestijl en die van anderen. Het DISC-model helpt je hierbij.
Vandaag vinden de Tweede Kamerverkiezingen 2021 plaats. De afgelopen weken voerden de partijen volop campagne. Traditiegetrouw organiseerden radio- en televisiezenders meerdere lijsttrekkersdebatten. In dit artikel bespreken we de presentatievaardigheden van een aantal lijsttrekkers.
Debatten hebben vaak geen grote invloed op een verkiezingsuitslag. Wel geven ze politici de gelegenheid zichzelf te presenteren en te profileren. In dit artikel bespreken wij een aflevering van de politieke podcast Betrouwbare Bronnen, waarin je leert hoe je als politicus een verkiezingsdebat kunt winnen.
Politieke partijen bereiken hun electoraat met woorden. Toespraken vormen dan ook een kernactiviteit voor politici. Tegenwoordig heeft elke partij een team van professionele speechschrijvers in dienst. In hoeverre zijn de politieke speeches daardoor veranderd?
Charisma is een krachtig wapen. Dat geldt zeker voor professionals die als onderdeel van hun werk anderen moeten beïnvloeden, zoals verkopers, managers en politici. In dit artikel bespreken we een uitzending van de podcast De Publieke Tribune. Daarin geven vier experts hun visie op charisma in de politiek.
Wil je dat je luisteraars je boodschap onthouden? Dan moeten ze je goed kunnen volgen. Een strakke presentatiestructuur helpt je hierbij. In deze post geven we drie structuren voor een presentatie die je publiek bijblijft.
Geef jij weleens een online training? Dan weet je hoe lastig het kan zijn om de aandacht van je cursisten vast te houden. In deze blogpost geven we je vier tips om je publiek als trainer bij de stof te betrekken.
Ben jij bescheiden van aard, bedachtzaam en niet gewend op de voorgrond te treden? Ben je iemand die eerder luistert dan praat? Mijd je bij voorkeur grote gezelschappen? Dan heb je waarschijnlijk een introverte persoonlijkheid. In dit artikel leggen we uit wat dat betekent.
Een artiest op het podium zoekt op vele manieren interactie met zijn publiek. Als spreker kun je daar veel van leren. Interactie zorgt in een presentatie voor geactiveerde luisteraars en dus voor engagement. In dit artikel geeft zanger en gastblogger Tim van Esch zeven tips om interactie te creëren.
In deze rubriek belichten we sprekers die opvallen dankzij hun presentatievaardigheden. Deze keer richten we de schijnwerpers op… Anna Gimbrère!
Als spreker is het in vrijwel iedere situatie essentieel om te weten wat je doel is. In dit artikel lees je meer over de vier doelen die je kunt bereiken: informeren, instrueren, overtuigen en activeren.
Wie zich in presenteren verdiept, stuit op een grote diversiteit aan vaktermen. De Presenteerschool licht deze vaktaal kort en krachtig toe met behulp van woordenboeken en vakinhoudelijke bronnen. Vandaag staat het begrip ‘dictie’ centraal.
Sommige mensen lijken ervoor in de wieg gelegd om iets aan de man te brengen. Anderen voelen zich al bezwaard als ze iemand om een gunst vragen. Toch is de kunst van het verkopen wel iets waar je beter in kunt worden. De STRONG-methode helpt je om jouw aanbod op een overtuigende manier te presenteren. In deze kennisclip doen we de methode uit de doeken.
Het vermogen om digitaal te presenteren wordt steeds belangrijker voor professionals. In deze post lees je hoe jij als spreker je publiek in een digitale situatie geboeid houdt.
Geloof, hoop en liefde. Ik kwam, zag en overwon. Vrijheid, gelijkheid en broederschap. De drieslag wordt al sinds de oudheid ingezet om informatie overtuigend op te sommen. In dit artikel lees je meer over deze effectieve stijlfiguur.
Als spreker heb je verschillende instrumenten tot je beschikking om je verhaal kernachtig te houden zonder de inhoud geweld aan te doen. Hieronder krijg je drie tips aangereikt om grote hoeveelheden informatie in een korte presentatie te verwerken.
Glimlachen is een typisch menselijke bezigheid. In de loop der jaren zijn er diverse onderzoeken verricht naar de positieve effecten ervan. In dit artikel vind je drie redenen waarom je glimlach zo’n krachtig wapen kan zijn.
Als je een boodschap verkondigt, kun je bewust de waarheid kleuren met de woorden en de beelden die je kiest. Dat noemen we framing. In deze kennisclip laten we je zien hoe je een krachtig frame kunt opbouwen.
Online presenteren is een complexe vaardigheid, die de voorbije tijd alleen maar belangrijker is geworden. In dit artikel vind je zes tips om via de digitale snelweg je boodschap helder en geloofwaardig over te brengen.
Als professional is het van belang om jezelf overtuigend te kunnen profileren. In deze longread lees je hoe personal branding je hierbij kan helpen.
Zelfs zonder dat we iemand zien, kunnen we diens lichaamstaal waarnemen. Ons stemgebruik speelt daarbij een cruciale rol. Onze lichaamstaal is te horen doordat onze bewegingen doorklinken in onze stem.
Wil je dat anderen je boodschap begrijpen én onthouden? Dan kan de cyclische presentatiestructuur je daarbij helpen. In deze kennisclip vertellen we hoe je een presentatie volgens deze structuur opbouwt en wat het effect daarvan is.
Als je een boodschap wilt overbrengen, is het van belang dat je de aandacht van het publiek vasthoudt. Een effectieve methode is door je toehoorders bij je verhaal te betrekken. In dit artikel leggen we uit hoe je interactie met je publiek creëert.
In deze rubriek belichten we sprekers die opvallen dankzij hun presentatievaardigheden. Deze keer richten we de schijnwerpers op… Sahand Sahebdivani!
Wie zich in presenteren verdiept, stuit op een grote diversiteit aan vaktermen. De Presenteerschool licht deze vaktaal kort en krachtig toe met behulp van woordenboeken en vakinhoudelijke bronnen. Vandaag staat het begrip narratief centraal.
Moet jij je start-up pitchen om investeerders te werven? In deze kennisclip beschrijven we de twaalf elementen waaraan je investeringspitch moet voldoen om succes te hebben. Deze video is gebaseerd op pitches waarmee bedrijven als Canva en Airbnb grote investeringen binnenhaalden.
Veel sprekers krijgen last van hun zenuwen als ze voor een groep staan. Heb jij last van spreekangst? In dit artikel geven we je tien wetenschappelijk onderbouwde tips om eraf te komen.
Wil je een boodschap overbrengen? Dan moet je de inhoud afstemmen op de personen die je wilt bereiken. Wil je op een effectieve manier je doelgroep aanspreken? In dit artikel leer je hoe je dat in drie stappen doet.
Nee, de digitalisering zorgt er niet voor dat jij met één druk op de knop betere presentaties geeft. De techniek kan je wel veel werk uit handen nemen. In dit artikel bespreken we drie praktische presentatieapps die je als spreker kunt gebruiken.
Presenteren voor een webcam is een relatief nieuwe vaardigheid die relevanter is dan ooit. In deze post lees je zes tips om je presentatievaardigheden tijdens videoconferenties, webinars en andere online bijeenkomsten te verbeteren.
Wil jij een goed verhaal vertellen? Dan kun je de grote lijnen uitwerken in een synopsis. In deze kennisclip zie je hoe vijf vragen je helpen om een verhaal beknopt weer te geven.
Spreek je weleens voor groepen? En heb je ooit ervaren dat de aanwezigen beter gingen luisteren toen je ze bij je praatje betrok? Goed nieuws: je hebt het jezelf niet ingebeeld. Onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat interactie inderdaad gunstig is voor mondelinge communicatie. Dit heeft te maken met een verschijnsel dat neurale koppeling wordt genoemd.
Moet je weleens kort iets over jezelf vertellen aan een groep onbekenden? Dan kun je technieken toepassen om je spreektijd efficiënt te benutten. In dit artikel lees je hoe jij jezelf in één minuut overtuigend presenteert.
Moet je weleens spreken in het openbaar? Dan is het prettig om vertrouwen uit te stralen. Dat lukt het beste als je weet wat je doet. In dit artikel zetten we vijf veelgestelde vragen over presentatievaardigheden op een rij.
Wil jij dat de buitenwereld weet wie je bent en waar je als professional voor staat? Dan doe je er goed aan een merkpersoonlijkheid te ontwikkelen. In deze kennisclip bespreken we de drie voorwaarden waar een sterke merkpersoonlijkheid aan moet voldoen.
Veel professionals zetten hun stem bewust in om anderen te beïnvloeden. Dat geldt bijvoorbeeld voor acteurs, radiopresentatoren en politici. In deze post gaan we in op een uitzending van de podcast Future Shock, waarin het stemgebruik van die laatste groep geanalyseerd wordt.
Heb jij moeite om je kwaliteiten zichtbaar te maken? Je bent niet de enige. In dit artikel bespreken we vier acties die je kunt ondernemen om je zichtbaarheid te vergroten voor anderen.
Disa Jironet (1986) werd geboren in Zweden en verhuisde op haar negende naar Nederland. Sinds 2018 is ze werkzaam als officier van justitie. Daarnaast is ze beoefenaar van het soefisme. Bij Brainwash gaf ze een talk over de rol van liefde in de rechtspraak.
Wie zich in presenteren verdiept, stuit op een grote diversiteit aan vaktermen. De Presenteerschool licht deze vaktaal kort en krachtig toe met behulp van woordenboeken en vakinhoudelijke bronnen. Vandaag staat het begrip profileren centraal.
In zijn boek De perfecte pitch uit 2014 bespreekt communicatiecoach Bill McGowan zeven overtuigingsprincipes die hij zijn klanten aanleert. In deze kennisclip bespreken wij zijn principes.
Spanning kun je opwekken door positieve en negatieve verwachtingen te scheppen. Dat blijkt uit een studie van twee neurologen uit 2015. Wij leggen uit hoe jij als storyteller deze bevindingen in je voordeel kunt gebruiken.
Van collectanten aan de deur tot politici in campagnetijd: in alle lagen van de samenleving willen mensen anderen in beweging krijgen. In dit artikel bespreken we PPPP, een structuur die je kunt volgen om je publiek aan te sporen tot actie.
Creatieve verstoring is een techniek om je woorden impact te geven door je boodschap verrassend in te kleden. In dit artikel vind je drie praktische tips om de verwachtingen van je publiek op de proef te stellen.
Veel verhalen volgen in grote lijnen dezelfde structuur. Verschillende regisseurs, producenten en scenarioschrijvers hebben die structuur op papier gezet. Een van hen is Dan Harmon, die verhalenvertellers met zijn verhaalcirkel van een eenvoudig toepasbaar model voorziet.
Heb jij weleens het gevoel dat je meer uit je loopbaan kunt halen? Het is niet eenvoudig, maar wel mogelijk om daar invloed op uit te oefenen. In dit artikel bespreken we een succesformule die jou kan helpen om je professionele ambities te realiseren.
Een goed verhaal is een effectieve manier om je boodschap te verkondigen. In deze longread lees je wat storytelling inhoudt, waarom het zo’n belangrijk instrument is en hoe je een goed verhaal vertelt.
Op maandag 4 mei 2020 vond de dodenherdenking plaats. Voor een lege Dam sprak koning Willem-Alexander het land toe. In dit artikel analyseren wij de toespraak en de presentatievaardigheden van de koning.
Hoe beïnvloed je als spreker een publiek? Daar dacht de Griekse filosoof Aristoteles honderden jaren voor al Christus over na. Zijn denkwerk leidde tot de driedeling in ethos, pathos en logos, ook wel de retorische driehoek genoemd. In deze kennisclip kom je daar meer over te weten.
Veel landen bestrijden de coronacrisis door een lockdown af te kondigen. De Nederlandse regering kiest voor een aanpak die ze consequent als intelligente lockdown omschrijft. Dat is om meerdere redenen een slimme woordkeuze.
De structuur van je presentatie hangt samen met het doel dat je wilt bereiken. Hoe logischer de opbouw van je presentatie, des te groter de kans dat je boodschap helder en geloofwaardig overkomt op anderen. In dit artikel bespreken we AIDA, een model dat bedoeld is om het publiek te activeren.
Lammert Kamphuis (1983) werd geboren als zoon van een dominee en is opgeleid tot filosoof, theoloog en eerstegraads docent. Hij lijkt in de wieg gelegd om te spreken in het openbaar. In dit artikel analyseren we een talk over verlangens en onrust die hij in 2017 bij het Human-programma Kwartslag gaf.
Wie zich in presenteren verdiept, stuit op een grote diversiteit aan vaktermen. De Presenteerschool licht deze vaktaal kort en krachtig toe met behulp van woordenboeken en vakinhoudelijke bronnen. Vandaag staat het begrip suspense centraal.
Eerder publiceerden wij het eerste deel van een tweeluik over het boek Story Engineering van Larry Brooks. Volgens hem kun je het beste een verhaal ontwerpen voordat je het uitwerkt. Om dat te doen moet je beschikken over zes competenties. In deel twee van dit tweeluik behandelen we de overige drie vaardigheden.
Op maandag 16 maart 2020 sprak Mark Rutte het Nederlandse volk toe over de coronacrisis. In dit artikel analyseren we de historische toespraak en de presentatievaardigheden van de premier.
Alfred Hitchcock (1899-1980) behoort tot de invloedrijkste regisseurs die de wereld ooit gekend heeft. Zijn spanningstechnieken kunnen bruikbaar zijn voor iedere storyteller – dus ook voor jou als spreker.
Een goed verhaal is een uitstekend vervoersmiddel voor de boodschap die je wilt verspreiden. Daarom richten veel sprekers zich op storytelling. In dit artikel krijg je drie tips om je verhaal spannender te maken.
De term story engineering is bedacht door Larry Brooks. In het gelijknamige boek (2011) bespreekt de schrijver kerncompetenties die elke storyteller volgens hem moet beheersen om boeiende verhalen te vertellen. Deze week gaan wij in op de eerste drie competenties.
Wat doen meestersprekers om hun boodschap over te brengen op een publiek? Hoe bereiden ze zich voor en hoe gaan ze om met weerstand? En wanneer ben je eigenlijk een meesterspreker? Dergelijke vragen komen aan de orde in het boek Meestersprekers van Farah Nobbe en Natalie Holwerda.
Youp van ’t Hek (1954) is een van Nederlands bekendste cabaretiers. Op vrijdag 7 februari 2020 trad hij met zijn show ‘Met de kennis van nu’ op in het Amsterdamse Carré, onder het toeziend oog van De Presenteerschool.
Spreken in het openbaar is een intensieve activiteit. Je moet je aandacht over jezelf en je publiek verdelen en ondertussen je boodschap zo helder en geloofwaardig mogelijk verkondigen. Meestal krijg je maar één kans, dus je moet het meteen goed doen. Wij leggen je uit hoe je met zo’n retorische situatie kunt omgaan.
Hoe geef je een heldere uitleg? Als je weleens voor groepen staat, weet je hoe lastig het kan zijn iets ingewikkelds uit te leggen aan anderen. Gelukkig is het mogelijk je uitlegvaardigheden te verbeteren. In deze kennisclip bespreken we een stappenplan om complexe zaken begrijpelijk te maken voor je publiek.
Hoe lang kun je spreken voor een groep zonder dat je boodschap aan kracht verliest? Daarover lopen de meningen uiteen. Toch valt er behoorlijk wat zinnigs te zeggen over de ideale lengte van een presentatie.
Heb je weleens een communicatietraining bijgewoond? Dan weet je vast dat je tijdens gesprekken open vragen moet stellen om diepgaande informatie te achterhalen. Wanneer je als spreker voor een groep staat, gelden er echter andere regels. Hoe stel je goede vragen aan je publiek? Lees deze blogpost voor het antwoord.
De Turks-Nederlandse Fidan Ekiz (1976) is onder meer bekend van haar correspondentiewerk voor RTL Nieuws, haar columns voor het Algemeen Dagblad en Vrij Nederland en haar televisieoptredens. Wij analyseerden een talk over moslimfeminisme die ze tijdens het Brainwash Festival van 2018 gaf.
Wie zich in presenteren verdiept, stuit op een grote diversiteit aan vaktermen. De Presenteerschool licht deze vaktaal kort en krachtig toe met behulp van woordenboeken en vakinhoudelijke bronnen. Vandaag staat het begrip retorica centraal.
Als je voor een zaal staat, wil je dat de aanwezigen naar je luisteren. Hoe krijg je de aandacht in zo’n situatie? In het boek Verbaal Meesterschap geeft spreker en auteur Remco Claassen daar een model voor.
Hoewel je als spreker hoopt dat je presentatie volgens plan verloopt, bestaat de kans dat er iets gebeurt waar je niet op hebt gerekend. Het is dus van groot belang om te kunnen improviseren. Wij geven je vier tips om met onverwachte situaties om te gaan.
Weet jij op het podium nooit wat je met je handen moet doen? In deze post vind je drie praktische tips om je handen op het podium in je voordeel te gebruiken.
Sinds de opkomst van TED is de talk niet weg te denken uit het informatietijdperk waarin we leven. Wil jij een idee verspreiden onder je publiek? In deze longread lees je precies wat je daarvoor moet doen.
Het jaarlijkse Gala van de Wetenschap in de Amsterdamse Stadsschouwburg is één grote ode aan de wetenschap. Op 25 november 2019 vond de zevende editie plaats. De Presenteerschool was erbij.
Charisma. Bijna iedereen herkent het, lang niet iedereen heeft het en vrijwel niemand kan het duiden. Een groep psychologen uit Toronto probeerde in 2018 het verschijnsel meetbaar te maken. Deze post bevat een kennisclip over dat onderzoek én een methode om je eigen charisma te testen.
Wie zich ergens over uitspreekt, doet dat om invloed uit te oefenen op anderen. Lang niet iedereen slaagt daarin. De Presenteerschool legt uit welke drie stappen je moet zetten om vanaf de volgende presentatie je impact te vergroten.
Een bevredigend einde van een presentatie is minstens zo belangrijk als een pakkend begin. Dit artikel bevat vier onderbouwde adviezen om je presentatie van een effectief einde te voorzien.
Op zaterdag 26 oktober 2019 vond in Amsterdam het Brainwash Festival plaats, een jaarlijks evenement waar ruim honderd denkers en sprekers hun opwachting maken. De Presenteerschool behoorde tot de duizenden bezoekers van het uitverkochte festival.
Stopwoorden kunnen behoorlijk storend zijn, maar hebben toch een belangrijke functie. In dit artikel krijg je vier tips om je stopwoorden af te leren en lees je ook waarom het niet erg is om af en toe in een ‘eeuh’ te blijven hangen.
Alain de Botton is een van de gezaghebbende filosofen van deze tijd. Ter promotie van zijn laatste werk, ‘The school of life: an emotional education’, gaf hij op zaterdag 12 oktober 2019 een lezing in de Amsterdamse Stopera. De Presenteerschool was erbij.
Naar eigen zeggen is Freek Vonk (1983) Nederlands bekendste bioloog. In dit artikel analyseren we een college over gif dat hij in 2014 bij DWDD University gaf.
Wie zich in presenteren verdiept, stuit op een grote diversiteit aan vaktermen. De Presenteerschool licht deze vaktaal kort en krachtig toe met behulp van woordenboeken en vakinhoudelijke bronnen. Vandaag staat het begrip presence centraal.
Met de woorden die we kiezen, kleuren we onze belevingswereld. Vaak doen we dat onbewust, maar soms laten we onze opvattingen opzettelijk in onze taal doorschemeren. In dit college vertelt emeritus hoogleraar Eugène Sutorius hoe je anderen kunt overtuigen met slechts één woord.
Je kunt veel voorbereiden als je een presentatie gaat geven. Je kunt je boodschap echter pas echt helder en geloofwaardig overbrengen als je helder voor ogen hebt wat je wilt bereiken. In dit artikel lees je hoe je in twee stappen de essentie van jouw presentatie bepaalt.
Hoe begin je een presentatie waarmee je de toeschouwers geboeid houdt? Je hebt ongeveer een minuut om de aandacht van de luisteraars te trekken, een bepaalde mate van geloofwaardigheid te bewerkstelligen, ze bekend te maken met het onderwerp en ze te prikkelen om door te luisteren.
Hoe geef je een goede presentatie? Die vraag staat centraal in deze gids, waarin we vaardigheden en technieken bespreken die je als professional moet beheersen om voortreffelijke presentaties te geven.
Alle teksten, afbeeldingen en video’s op dit blog vallen onder een Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationaal-licentie.
Als je onze website gebruikt, ga je akkoord met ons cookiebeleid.