Wil jij leren spreken als TED? Doorgaans volgen TED-talks een strak stramien: een spreker vertelt een persoonlijk verhaal van ongeveer twintig minuten over een specifiek onderwerp. De meesten van hen worden gedreven door een leerzame ervaring en proberen het publiek iets bij te brengen. Auteur en communicatiedeskundige Carmine Gallo analyseerde ruim vijfhonderd TED-talks en interviewde diverse sprekers over hun talk. In zijn boek Spreek als TED (2014) bespreekt hij de negen lessen die hij hiervan heeft geleerd.
Spreken als TED: negen lessen van Carmine Gallo
Ideeën zijn de valuta van de 21ste eeuw. Dat stelt de auteur aan het begin van Talk like TED, de Engelse versie van zijn boek. 1 Als je professioneel succes wilt behalen, is het essentieel om je publiek in vervoering te kunnen brengen met de ideeën die je verspreidt. Zijn boek is dan ook bedoeld “voor iedereen die presentaties houdt, producten en diensten verkoopt of leidinggeeft aan mensen die inspiratie nodig hebben.” 2
Spreken als TED volgens Carmine Gallo
Volgens Gallo voldoen de boeiendste presentaties aan drie vereisten. Ze raken het publiek in het hart, ze brengen het publiek iets nieuws bij en ze worden gepresenteerd op een manier die de toehoorders bijblijft. Oftewel: ze zijn emotioneel, vernieuwend en memorabel. 3 In het boek legt hij uit hoe je ervoor zorgt dat jouw presentatie aan deze vereisten voldoet. Hieronder vatten we zijn adviezen samen.
Vaardig, gepassioneerd en verbindend
Volgens Gallo behoren presentatieskills tot de basisvaardigheden van de 21ste-eeuwse professional. Sterker: hij vindt dat iedereen deze vaardigheden van kleins af aan zou moeten ontwikkelen. 4 Iedereen die wil spreken als TED moeten leren presenteren met passie, wat hij omschrijft als het intens positieve gevoel dat je krijgt door activiteiten te ontplooien die betekenisvol voor je zijn.
Bovendien is het belangrijk dat je in staat bent om een emotionele connectie met je publiek te maken. Dat wist de Griekse filosoof Aristoteles al toen hij de basis legde voor de retorische driehoek. Door gebruik te maken van pathos, legt Gallo uit, kun je anderen overtuigen van je verhaal. Een effectieve manier om een emotionele connectie op te bouwen is door storytelling in je presentatie te verwerken.
Synchroon, vernieuwend en opvallend
Verder stelt Gallo dat je als spreker synchroon moet communiceren: je woorden moeten passen bij je intonatie, je lichaamstaal moet passen bij je mimiek en je spreektempo moet passen bij je gebaren. Dit advies sluit aan op een onderzoek van psycholoog Albert Mehrabian, die stelt dat je non-verbale en verbale communicatie met elkaar moeten overeenkomen als je geloofwaardig wilt overkomen. Hij spreekt in dat verband van congruente communicatie. 5
Daarnaast is het van belang om je publiek geboeid te houden. Dat doe je ten eerste door nieuwe informatie te geven waardoor je toehoorders verrast worden. Probeer dit soort informatie goed te timen en slim te verpakken, bijvoorbeeld als een strakke oneliner. Ten tweede kun je schokkende feiten delen, opmerkelijke voorbeelden geven of onverwachte momenten creëren. Als je iets doet wat andere sprekers niet doen, bijvoorbeeld de zaal inlopen om vragen te stellen, weet je vrijwel zeker dat je publiek geboeid is.
Humoristisch, bondig en stimulerend
Niet iedereen is grappig. Toch is het mogelijk om humor in je presentatie te verwerken. En volgens Gallo is dat zelfs verstandig: “met humor slecht je barrières, waardoor je publiek ontvankelijker wordt voor je boodschap. En je wordt er ook geliefder door; mensen zijn nu eenmaal eerder geneigd om in zee te gaan met iemand die ze aardig vinden.” 6 Als je presentaties geeft als professional, kan dat waardevol zijn. Mocht je om een grapje verlegen zitten, vertel dan een anekdote of gebruik een analogie met een kwinkslag.
Een TED-talk duurt doorgaans niet langer dan twintig minuten. Volgens Gallo is dat de maximale lengte die je moet aanhouden. Beperk ook het aantal onderwerpen door hooguit drie concepten te bespreken. Met zo’n bondige opbouw voorkom je dat er cognitieve overload ontstaat bij je toehoorders. Zorg er tot slot voor dat je alle zintuigen van het publiek stimuleert. Gebruik in elk geval beeld én tekst – maar doe dat wel bewust. Als je een situatie beschrijft, vertel dan eens hoe iets klonk, rook of smaakte. Daarmee kun je een fysieke reactie bij je toehoorders opwekken. 7 Reken maar dat ze dan naar je luisteren.
Advies nodig? Cursus volgen? Offerte aanvragen?
Kun jij spreken als TED?
Spreken als TED is een kunst. De presentaties die het meest zijn bekeken, zijn verzorgd door geroutineerde sprekers die hun expertise delen. Tegelijkertijd is het een kunde: als je de tips van Carmine Gallo ter harte neemt, kun je een presentatie geven die op de meeste TED-conferenties niet zou misstaan.
Wil jij beter leren presenteren? Lees onze ultieme presenteergids voor professionals, schrijf je in voor een van onze cursussen of neem rechtstreeks contact op met De Presenteerschool.
Vond je dit een interessant artikel? Laat dan een comment achter en deel de post via social media met je contacten.
Bronnen
- Gallo, C. (2014). Spreek als TED: de negen geheimen van de beste sprekers ter wereld. Amsterdam: Business Contact, p. 4.
- Gallo, C. (2014). Spreek als TED: de negen geheimen van de beste sprekers ter wereld. Amsterdam: Business Contact, p. 4.
- Gallo, C. (2014). Spreek als TED: de negen geheimen van de beste sprekers ter wereld. Amsterdam: Business Contact, p. 8.
- Gallo, C. (2019). ‘Presentation Skills Are Fundamental To Success So Kids Should Be Taught Early’, www.carminegallo.com, geraadpleegd op 27 januari 2022 via https://bit.ly/35iFZjt.
- Kuenen, J. en M. Wackers (2012). Presenteren: wat werkt echt en wat echt niet? Onderbouwde adviezen over presentatietechnieken. Amersfoort: Communicatiereeks, p. 19.
- Gallo, C. (2014). Spreek als TED: de negen geheimen van de beste sprekers ter wereld. Amsterdam: Business Contact, p. 160.
- Hauk, O., Johnsrude, I. & Pulvermüller, F. (2004). ‘Somatotopic representation of action words in human motor and premotor cortex’, Neuron, vol 41, p. 301-307, geraadpleegd op 27 januari 2022 via https://bit.ly/3eK8OWl.
4 reacties