Je ontvangt altijd binnen 24 uur een reactie.
We leven in een tijd van transities. Het is een roerige periode vol onzekerheden en crisissen, maar ook vol technologische doorbraken en hoopgevende innovaties. De samenleving vereist dat we ons hiertoe verhouden.
Het is niet langer voldoende om hoogstaande producten te verkopen of diensten te leveren. Als moderne professional of organisatie moet je ook kunnen uitleggen waar je voor staat, welke waarde je toevoegt aan de wereld en hoe je de toekomst voor zich zien.
Je moet dus niet alleen op de hoogte blijven van wat er speelt, maar er ook een mening over vormen en een aansprekend verhaal over kunnen vertellen. Dat vereist een voortdurende verdiepingsslag op het vlak van presentatievaardigheden.
De Presenteerschool verzorgt drie soorten sprekerscoaching: voor individuele professionals, voor teams en voor evenementen. We begeleiden jou en je collega’s om jullie verhaal helder voor ogen te krijgen en overtuigend te vertellen. Hierbij brengen we onze maatwerkgarantie in praktijk: we snijden onze coaching gegarandeerd toe op jouw behoeften en die van je collega’s.
Als je beter wilt leren presenteren, kun je met andere deelnemers een presentatietraining volgen. Het voordeel is dat je voor een groep komt te staan en dat je van meerdere mensen feedback kunt.
Er kleeft ook een nadeel aan zo’n groepstraining: je hebt minder ruimte om op je eigen ontwikkeling te focussen en de diepte in te gaan. Zeker als je weinig tot geen last hebt van presentatieangst, is de toegevoegde waarde van een groep beperkt.
In dat geval kan sprekerscoaching een uitkomst bieden.
Hieronder vind je drie uitgangspunten waarop onze sprekerscoaching gebaseerd is.
Voordat een boodschap effectiever kunt overbrengen op anderen, moet je een helder beeld hebben van je eigen spreekstijl. Dat heeft twee redenen. Ten eerste kun je de manier waarop je spreekt maar in beperkte mate veranderen. Je zult dus aanpassingen moeten doen op basis van je natuurlijke manier van spreken. Ten tweede kun je allerlei technieken toepassen om je spreekstijl aan te passen, maar de kans is groot dat je veel van deze technieken onbewust al op de juiste manier inzet. Probeer dus te ontdekken waar jouw ontwikkelruimte ligt.
Heb je een duidelijk beeld van je eigen spreekstijl? Bedenk dan waar je op wilt focussen. Kies maximaal drie ontwikkelpunten, waarvan je één de hoogste prioriteit geeft. Merk je dat je snel praat, je handen niet goed gebruikt en weinig oogcontact maakt? Kies het punt dat volgens jou het belangrijkste is om te verbeteren. Het is trouwens belangrijk om je ontwikkelpunten positief te formuleren. Wil je minder ‘eeuh’ zeggen? Dan is je ontwikkelpunt om meer pauzes in te lassen.
Nee, het is niet prettig om naar jezelf te luisteren of te kijken. Wil je echt met je spreekstijl aan de slag? Dan moet je die beide dingen wél doen. Je kunt jezelf alleen verbeteren als je bereid bent om uit je comfortzone te stappen. De eerste keer dat je jezelf op camera ziet, kan dat nog tot de nodige schaamte leiden. De tiende keer dat je een presentatie van jezelf terugkijkt, merk je al dat je veel analytischer naar de beelden kijkt. En dat is precies de houding die je nodig hebt om stappen te maken.
Heb jij behoefte aan intensieve begeleiding om jezelf als spreker te ontwikkelen? Je kunt deze drie uitgangspunten toepassen om de eerste stap te zetten. De Presenteerschool beschikt over de expertise om de rest van het proces te begeleiden. Neem telefonisch of per e-mail contact met ons op om te bespreken wat we voor jullie kunnen betekenen. Wij reageren altijd binnen 24 uur.