Home » Sprekerscoaching voor je team
Onder begeleiding van onze experts gaat je team aan de slag met een collectief verhaal. Bekijk de prijslijst hier.
Wat zijn de doelen die jouw team de komende jaren wil bereiken? Hoe komen jullie samen tot resultaten waar het hele team zich eigenaar voor voelt? Welke innovatieve ideeën dragen jij en je teamgenoten aan als het management om input vraagt?
Met onze sprekerscoaching helpen we jou en je team jullie verhaal vormgeven en vertellen. Of het nu gaat om jullie positionering rondom diversiteit, een gezamenlijke presentatie tijdens de heidag of een gedragen visie op de toekomst: wij begeleiden het volledige proces – van idee tot presentatie.
Zo helpen we jullie een gedeeld gevoel van eigenaarschap te ontwikkelen en de collectieve boodschap met één mond uit te dragen.
Het is niet gemakkelijk, maar wel erg belangrijk om binnen een team de neuzen één kant op te krijgen. Een gezamenlijk verhaal draagt daaraan bij. Slaag je erin de kernwaarden, onderscheidende kenmerken, ambities en doelstellingen van jouw team te vatten in één verhaal waar iedereen zich in herkent? Dan hoef je jezelf op dagelijkse basis niet meer met dat soort fundamentele vraagstukken bezig te houden.
Bovendien kom je als team krachtiger over als je jezelf als eenheid weet te presenteren aan de buitenwereld – of dat nu collega’s zijn van een andere afdeling, directieleden of klanten. Het loont dus duidelijk de moeite om als team bij elkaar te komen en na te denken over de gedeelde waarden en ambities, zodat jullie met één mond jullie gezamenlijke verhaal kunnen uitdragen.
Hieronder vind je vier adviezen om lijn te krijgen in je verhaal.
Dit is de belangrijkste stap: iedereen moet zich gezien en gehoord voelen tijdens deze eerste fase. Zo’n brainstormsessie zorgt namelijk niet alleen voor inhoudelijke input, maar ook voor een onderlinge band. Je kunt allerlei werkvormen gebruiken om deze fase te doorlopen. De uitkomst moet altijd zijn dat je de essentie van het verhaal op papier hebt gezet.
Als je de kern van je verhaal op papier hebt staan, mogen de teamleden nog een keer losgaan: dit keer moeten ze zoveel mogelijk inhoudelijke input aanleveren om je verhaal vorm te geven. Het maakt niet uit of het bruikbaar is of niet. In deze fase gaat het erom dat iedereen betrokken is bij het proces.
Een gedeeld verhaal kan allerlei vormen krijgen: je kunt er een pitch van maximaal één minuut van maken, een brandstory of een position paper. Dat is mede afhankelijk van de aard van je team. Als je veel met klanten in gesprek bent, is een pitch een logische uitkomst. Heb je een maatschappelijke missie? Dan is een position paper een geschiktere vorm.
In deze fase komt het aan op de details: je wilt woorden kiezen die passen bij jouw team als geheel en bij de individuele teamleden. Dit is dus geen fase waarin je met de botte bijl door de input heen kunt. Integendeel, je moet alle formuleringen net zolang wikken en wegen totdat iedereen tevreden is met wat er op papier staat. Dit is een behoorlijk taaie stap waar je met volle toewijding voor moet gaan.
Wil jij werken aan het gedeelde verhaal van je team? De bovenstaande tips helpen je om de eerste stap te zetten. Er is echter intensieve begeleiding voor nodig om een verhaal op papier te krijgen waar iedereen zich in kan vinden. De Presenteerschool kan je daarbij helpen. Neem telefonisch of per e-mail contact met ons op om te bespreken wat we voor jou kunnen betekenen. Wij reageren altijd binnen 24 uur.