Bel ons:

Online Vergaderen

Vergaderen in een online situatie vereist een andere benadering dan in een reguliere situatie. Tijdens deze cursus leren jij en je team jullie online vergaderingen naar een hoger niveau te tillen.

EFFECTIEF OVERLEGGEN OP AFSTAND

Online vergaderen is een essentieel onderdeel van ons professionele leven. Het heeft veel voordelen om op afstand te overleggen: je hoeft niet meer fysiek samen te komen om de week af te trappen of praktische knopen door te hakken. Toch is het verre van eenvoudig om effectief te vergaderen op afstand.

Als je virtueel samenkomt met je collega’s is het essentieel om doelgericht te werk te gaan. Onze vier principes voor online vergaderen komen daarbij van pas. Je moet de vergadering grondig voorbereiden, strak begeleiden en interactief vormgeven. Ook is het, net als tijdens fysieke bijeenkomsten, cruciaal om doeltreffend te communiceren.

ONLINE VERGADEREN: VIER PRINCIPES

Hieronder leggen wij uit hoe je online effectief kunt vergaderen.

PRINCIPE 1: VOLG SPELREGELS

Wil je effectief online vergaderen? Dan is het van essentieel belang om spelregels vast te leggen. Die regels zijn zo belangrijk dat ze op zichzelf een vergadering waard zijn. Je kunt aandacht besteden aan de tijd per onderwerp, de interactie en de omgang met emoties. Ook is het verstandig om de samenstelling van je team in ogenschouw te nemen: krijgt iedereen voldoende ruimte om zijn of haar bijdrage te leveren?

PRINCIPE 2: FOCUS, FOCUS, FOCUS

Vergaderingen gedijen per definitie bij focus. Online vergaderen gedijt bij radicale focus. Maak de onderwerpen klein, wees concreet en houd de bespreking kort. Ook moet het doel van ieder onderdeel helder zijn. Komen er persoonlijke, emotioneel beladen onderwerpen ter sprake? Verplaats ze naar een fysieke vergadering.

PRINCIPE 3: STIMULEER INTERACTIE

Interactie is onmisbaar om op afstand betrokkenheid te creëren en te behouden. Teams die regelmatig online vergaderen doen er dan ook goed aan om standaard tijd in te ruimen voor interactie. Dat kun je bijvoorbeeld doen door vragen te stellen, activerende werkvormen te gebruiken en tools voor interactie in te zetten.

PRINCIPE 4: COMMUNICEER DOELTREFFEND

Effectief communiceren is de sleutel tot vruchtbaar online vergaderen. Je zou iemand kunnen aanwijzen die het gesprek in goede banen leidt, bijvoorbeeld door na iedere inbreng een korte samenvatting te geven en bij onduidelijkheid door te vragen. Ook helpt het om jezelf als deelnemer en als team bewust te zijn van communicatiestijlen, communicatieniveaus en beïnvloedingstechnieken.

ONLINE VERGADEREN: HOE KUNNEN WE JOU EN JE TEAM HELPEN?

Willen jij en je collega’s de effectiviteit van jullie online vergaderingen vergroten? Door deze principes te lezen heb je een nuttige eerste stap gezet. Het kost echter tijd en moeite om de principes op een constructieve manier consequent toe te passen. De Presenteerschool kan jullie daarbij helpen. Neem telefonisch of per e-mail contact met ons op om te bespreken wat we voor jullie kunnen betekenen. Wij reageren altijd binnen 24 uur.

Indruk maken.

In de spotlights. Op de werkvloer. Voor de camera.

Ontvang maandelijks nieuwe inzichten over presentatievaardigheden.
Je kunt je altijd uitschrijven. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.
Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met ons cookie- en privacybeleid.