In een wereld vol webinars, videocalls en virtuele meetings is online presenteren een cruciale vaardigheid voor professionals. Wil jij je online presentatieskills verbeteren? Wij helpen je om je boodschap aantrekkelijk en activerend over te brengen voor de webcam.

Je ontvangt altijd binnen 24 uur een reactie.

ONLINE PRESENTEREN ALS PROFESSIONAL

Online presenteren is een basisvaardigheid van de moderne professional. Of je nu werkzaam bent als docent, consultant of afdelingsmanager: je moet je boodschap krachtig over kunnen brengen tijdens virtuele bijeenkomsten. Dat is nog niet zo eenvoudig.

Zo is het belangrijk om te weten dat deelnemers van digitale presentaties bij het minste of geringste massaal afhaken. Ook moet je rekening houden met allerlei technische elementen die geen rol spelen als je op locatie spreekt. Bovendien is het in een online of hybride situatie belangrijker, maar ook moeilijker om interactie te creëren.

Als je op online dezelfde resultaten wilt bereiken als op locatie, is het essentieel om je presentatievaardigheden op afstand te verbeteren en te onderhouden. Wij helpen jou, je team en je organisatie daarbij.

ONLINE PRESENTEREN: ONS TRAININGSAANBOD​

Onze cursussen rondom online presenteren bestaan uit twee of vier trainingen van een dagdeel. We hebben niet alleen kennis in huis over spreken voor de webcam, maar ook over online interactie en visuele ondersteuning.

Overigens hanteren we een maatwerkgarantie: we stemmen ons aanbod graag af op jou en je team. Sluit geen van onze cursussen precies aan op jullie behoeften? Neem contact met ons op voor een offerte op maat.

Een online situatie vergt andere presentatievaardigheden dan een fysieke situatie. Tijdens deze cursus transformeren jij jezelf samen met je team tot digitale spreker.
De Digitale Executive (cover)
Presenteren is een kernvaardigheid voor veel professionals. Tijdens deze cursus leren jij en je collega’s heldere, gestructureerde en boeiende presentaties te geven.
Online lesgeven vereist een andere benadering dan regulier lesgeven. Tijdens deze cursus krijgen jij en je team de tools om jullie digitale aanbod naar een hoger niveau te tillen.
Online trainen vereist een andere benadering dan trainen op locatie. Tijdens deze cursus krijgen jij en je collega-trainers de tools om jullie digitale aanbod naar een hoger niveau te tillen.
In een online situatie is het moeilijk, maar ook cruciaal om interactie te creëren. Tijdens deze cursus krijgen jij en je team technieken aangereikt om online interactie te creëren.
Vergaderen in een online situatie vereist een andere benadering dan in een reguliere situatie. Tijdens deze cursus leren jij en je team jullie online vergaderingen naar een hoger niveau te tillen.

GRATIS KENNIS OVER ONLINE PRESENTEREN

Als je achter de webcam zit, voelt dat anders dan wanneer je voor een groep staat. De omstandigheden zijn dan ook totaal verschillend. Je hebt geen rechtstreeks contact met je toehoorders, je hebt niet vanzelfsprekend het gezag van de spreker en je moet er maar op vertrouwen dat het publiek je goed kan zien en horen. Dat is lastig! Maar het is niet onoverkomelijk.

Online presenteren is een vak apart. De situatie is radicaal anders dan tijdens een presentatie op locatie. Daarom moet je aanpak dat ook zijn. Je moet bereid zijn om een deel van de controle uit handen te geven en om de nieuwe situatie volledig te omarmen. Als je daartoe in staat bent, hebben wij de kennis in huis om op afstand presentaties te geven die indruk maken op het publiek.

DRIE ADVIEZEN OVER ONLINE PRESENTEREN

Hieronder vind je drie adviezen om de kunst van online presenteren onder de knie te krijgen.

1. BRENG JEZELF AANTREKKELIJK IN BEELD

Verkeerde belichting, een voorhoofd dat niet in beeld is en een blik die zich niet op de camera richt: het zijn veelvoorkomende fouten die sprekers maken voor de webcam. Logisch ook: het zijn allemaal elementen waar je geen rekening mee hoeft te houden als je op locatie voor een groep staat. Je kunt verschillende technieken toepassen om aantrekkelijk over te komen voor de webcam. Onthoud in ieder geval dat het licht in je gezicht moet schijnen en dat je camera zich niet in het midden van het beeld bevindt.

2. CREËER INTERACTIE MET JE TOEHOORDERS

Je hebt niet zomaar contact met een publiek op afstand. De meeste mensen zijn dan ook geneigd om dat contact links te laten liggen als ze online presenteren. Dat is een logische, maar ook dodelijke reflex. Juist in een online situatie is interactie van levensbelang. Je wilt een neurale koppeling met je toehoorders realiseren, zodat ze ontvankelijk zijn voor de informatie die je wilt overbrengen. Doe dus alles wat in je macht ligt om contact te maken én te houden met je publiek.

3. VOLG EEN ACTIVERENDE STRUCTUUR

Als je interactie hebt gecreëerd, is het zaak om je publiek in beweging te houden. Als je voor een groep staat kom je er nog mee weg als de aanwezigen achterover zakken in hun stoel, maar voor een online presentatie is dat funest. Volg dus een activerende presentatiestructuur en maak waar mogelijk gebruik van werkvormen en digitale tools om je publiek in beweging te krijgen. Dat maakt je presentatie niet alleen leuker voor je publiek, maar ook minder vermoeiend voor jou als spreker.

ONLINE PRESENTEREN: HOE KUNNEN WIJ JULLIE HELPEN?

Willen jij en je collega’s met meer impact online presenteren? Door deze adviezen toe te passen heb je een nuttige eerste stap gezet. Het kost echter tijd en moeite om ze consequent toe te passen tijdens je online presentaties. De Presenteerschool kan jullie daarbij helpen. Neem telefonisch of per e-mail contact met ons op om te bespreken wat we voor jullie kunnen betekenen. Wij reageren altijd binnen 24 uur.

×