Online lesgeven vereist een andere benadering dan regulier lesgeven. Tijdens deze cursus krijgen jij en je team de tools om jullie digitale aanbod naar een hoger niveau te tillen.

EFFECTIEVER ONLINE LESGEVEN

Het docentschap is een prachtig vak. Je draagt bij direct aan de ontwikkeling van leerlingen en studenten, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Als docent je moet je goed kunnen presenteren voor de klas, zodat je de groep ontvankelijk maakt voor de kennis die je wilt overbrengen. In een online situatie is het minstens zo belangrijk, maar ook een stuk moeilijk om de lesstof effectief te presenteren.

Docenten die regelmatig online lesgeven doen er goed aan om hun lessen activerend en interactief op te bouwen. Je kunt daarbij vier fases doorlopen: activatie, theorie, toepassing en reflectie. Zo zorg je ervoor dat je leerlingen of studenten ontvankelijk zijn voor de kennis die je wil overdragen, het inzicht dat je ze wil meegeven en de vaardigheden die je wil aanleren.

DE DIGITALE DOCENT: MET VERTROUWEN ONLINE LESGEVEN

Hieronder leggen wij uit hoe je activerend en interactief online kunt lesgeven.

FASE 1: ACTIVATIE

Tijdens deze eerste fase wil je de voorkennis van je leerlingen of studenten activeren. Dat kun je doen door vragen te stellen, door stellingen te poneren of door een quiz af te nemen. Deze fase verloopt succesvol als je twee doelstellingen bereikt: de deelnemers hebben nagedacht over het centrale onderwerp en ze zijn allemaal kort aan het woord gekomen. Het is tijdens online lesgeven namelijk essentieel dat je ze zo snel mogelijk activeert, zodat je tijdens de rest van de bijeenkomst op interactie kunt blijven rekenen.

FASE 2: THEORIE

De tweede fase staat in het teken van de theorie. Die breng je zo kort, bondig en helder mogelijk over. Je kunt daarbij bijvoorbeeld de vijf stappen van een meesterlijke uitleg volgen. Heb je veel lesstof over te brengen? Dan is het zeker in een online situatie verstandig om de theorie op te delen in kleine blokjes. Check dus om de vijf minuten of je boodschap is overgekomen en of je nog kunt rekenen op de aandacht van de leerlingen of studenten.

FASE 3: TOEPASSING

Activerend online lesgeven houdt in dat je de leerlingen of studenten waar mogelijk aan het werk zet. Het gaat er immers om dat zij iets opsteken van de bijeenkomst. Je kunt in deze derde fase bijvoorbeeld gebruikmaken van breakout rooms, verschillende activerende werkvormen inzetten en tools gebruiken om online te brainstormen. Jouw grootste belang is in deze fase dat de groep aan de slag gaat, zodat jij waar nodig een begeleidende rol kunt innemen.

FASE 4: REFLECTIE

De laatste fase staat in het teken van toetsing. Is de kennis succesvol overgebracht? Zijn de gewenste inzichten aangewakkerd? Hebben de leerlingen of studenten de benodigde vaardigheden aangeleerd? Omdat je jezelf op afstand van de deelnemers bevindt, is het slim om in deze fase gebruik te maken van digitale tools om kennis te toetsen. Dat kan heel eenvoudig zijn als je er, net als in de eerste fase, de chat, Microsoft Forms of Google Forms voor gebruikt.

DE DIGITALE DOCENT: HOE KUNNEN WE JOU HELPEN?

Willen jij en je collega’s beter online leren lesgeven? Door consequent de bovenstaande fases te doorlopen bereik je al veel resultaat. Er valt echter veel meer over activerend en interactief online onderwijs te vertellen. De Presenteerschool kan jullie daarbij helpen. Neem telefonisch of per e-mail contact met ons op om te bespreken wat we voor jullie kunnen betekenen. Wij reageren altijd binnen 24 uur.

Indruk maken.

In de spotlights. Op de werkvloer. Voor de camera.

Ontvang maandelijks nieuwe inzichten over presentatievaardigheden.
Je kunt je altijd uitschrijven. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.
Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met ons cookie- en privacybeleid.