In een online situatie is het moeilijk, maar ook cruciaal om interactie te creëren. Tijdens deze cursus krijgen jij en je team technieken aangereikt om online interactie te creëren.

ONLINE INTERACTIE: BOOST JE VIDEOCONFERENTIES

Een groot deel van de professionele meetings vindt tegenwoordig online plaats. Dat heeft een aantal voor- en nadelen. Een nadeel is dat je minder eenvoudig contact maakt met de overige deelnemers dan als je fysiek samenkomt. Een voordeel is dat je een scala aan mogelijkheden hebt om dat gebrek aan contact te compenseren.

Het is duidelijk dat je online interactie moet creëren om tot een geslaagde meeting te komen. Je kunt verschillende acties ondernemen om je videoconferenties interactiever te maken. Sommige daarvan hangen samen met de software die je gebruikt. Andere hebben vooral te maken met de manier waarop je een online meeting organiseert.

CREËER ONLINE INTERACTIE MET RESULTAAT

Hieronder leggen wij uit hoe je op een effectieve manier online interactie kunt creëren.

TIP 1: ZET DIGITALE TOOLS IN

Er bestaat een groot aantal tools waarmee je online interactie kunt creëren. Zo kun je Socrative of Kahoot gebruiken om quizzen af te nemen, Miro, Mural en Padlet inzetten om online te brainstormen en te mindmappen en Mentimeter of WooClap gebruiken om interactie in je presentatie te verwerken. Soms beschikt de presentatiesoftware zelf ook over tools voor interactie: in MS Teams kun je Microsoft Forms gebruiken en in Zoom kun je gebruikmaken van de pollfunctie.

TIP 2: GEBRUIK WERKVORMEN

Het kan in videoconferenties prettig zijn als de spreker of begeleider varieert in werkvormen. Dat hangt overigens wel af van de lengte en het doel van de conferentie. Als de meeting is bedoeld om de deelnemers te informeren, dan heeft het weinig nut om ze met elkaar in contact te brengen. Organiseer je echter een online bijeenkomst omdat je output van je team verwacht, dan kan het bijvoorbeeld effectief zijn om breakout rooms te gebruiken en de groepen in verschillende werkvormen te laten samenwerken.

TIP 3: VOLG EEN INTERACTIEVE STRUCTUUR

Ook met de structuur van je meeting kun je interactie faciliteren. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een vraag of een stelling, je kunt gedurende je meeting tijd vrijmaken voor een korte discussie of je kunt elk nieuwe onderwerp introduceren met een korte poll. Het werkt vooral goed als je van tevoren goed hebt nagedacht over deze structurele interactie, want zo zorg je ervoor dat de bijdrage van de deelnemers ook inhoudelijk van toegevoegde waarde is.

ONLINE INTERACTIE: HOE KUNNEN WE JOU HELPEN?

Willen jij en je collega’s effectievere videoconferenties organiseren? De bovenstaande tips helpen je om meer online interactie te creëren. Je moet echter ook nadenken over de rol van interactie in je sessies en over de uitvoerbaarheid van deze tips. Ook is het van belang ermee te oefenen. De Presenteerschool kan jullie daarbij helpen. Neem telefonisch of per e-mail contact met ons op om te bespreken wat we voor jullie kunnen betekenen. Wij reageren altijd binnen 24 uur.

Indruk maken.

In de spotlights. Op de werkvloer. Voor de camera.

Ontvang maandelijks nieuwe inzichten over presentatievaardigheden.
Je kunt je altijd uitschrijven. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.
Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met ons cookie- en privacybeleid.