Een sollicitatiecommissie overtuigen van je toegevoegde waarde, een vergadering in goede banen leiden of je collega’s enthousiasmeren voor je ideeën: als professional doe je regelmatig een beroep op je presentatieskills. Het is waardevol deze vaardigheden bewust te blijven ontwikkelen. Hieronder bespreken hoe je nog beter kunt leren presenteren en hoe wij je daarbij kunnen helpen.

Je ontvangt altijd binnen 24 uur een reactie.

BETER LEREN PRESENTEREN ALS PROFESSIONAL

Er zijn allerlei redenen om als professional je presentatieskills naar een hoger niveau te willen tillen. Ten eerste is het belangrijk dat je ideeën, voorstellen of resultaten effectief over kunt brengen. Een goede presentatie kan het verschil betekenen tussen een voorstel dat wordt geaccepteerd of afgewezen.

Ten tweede kun je met sterke presentaties je autoriteit binnen je vakgebied vergroten. Je kunt ermee aantonen dat je beschikt over de nodige expertise en dat je complexe informatie toegankelijk kunt maken voor buitenstaanders.

Ten derde kun je een boost geven aan je zelfvertrouwen door te investeren in je presentatievaardigheden. Als je in staat bent een krachtige presentatie te geven, voel je jezelf comfortabeler in retorische situaties – of je nu voor een groepje collega’s of een zaal vol onbekenden staat.

LEREN PRESENTEREN MET DE PRESENTEERSCHOOL

Wil jij leren hoe je een goede presentatie geeft? Je kunt je inschrijven voor een groepscursus of voor individuele sprekerscoaching.

GROEPSCURSUSSEN

Wij bieden twee soorten cursussen aan voor groepen. Wil je een cursus volgen met je collega’s? Bekijk ons incompany-aanbod. Zoek je een cursus met deelnemers uit het hele land? Schrijf je in voor ons open aanbod.

INDIVIDUELE BEGELEIDING

Heb je persoonlijke aandacht nodig? Onze sprekerscoaching is bedoeld voor elke professional die zichzelf als spreker wil ontwikkelen – van een junior die pas begint met presenteren tot aan de manager die regelmatig presentaties geeft. Kijk hier wat we voor jou kunnen betekenen.

INCOMPANYCURSUS

Cursus Spreken in het Openbaar (cover)

OPEN INSCHRIJVING

INDIVIDUELE BEGELEIDING

BETER LEREN PRESENTEREN? DOORLOOP VIER FASES

Hieronder beschrijven we vier fases die je kunt doorlopen om beter te leren spreken in het openbaar: oriënteren, structureren, repeteren en presenteren.

1. Oriënteren

De voorbereiding is cruciaal voor een effectieve presentatie. Maak eerst een analyse van je publiek. Wie zijn je toehoorders, wat is hun niveau en wat zijn hun verwachtingen? Bedenk ook welk deel van de aanwezigen tot je doelgroep behoort.

Stel vervolgens het communicatieve doel vast. Wil je de doelgroep informeren over een project? Inspireren met een toekomstvisie? Aanzetten tot actie? Zodra je het doel helder voor ogen hebt, kun je de toon, structuur en inhoud daarop afstemmen.

Gebruik de voorbereiding ook om jezelf te verdiepen in de materie. Lees je grondig in op het onderwerp, verzamel voldoende informatie en selecteer de meest relevante punten voor je presentatie. Zo zorg je ervoor dat je de feiten op een rijtje hebt.

Tot slot kun je de kernboodschap formuleren. Dit is het centrale punt dat je over wilt brengen. Het is ook de rode draad van je presentatie, die de basis kan vormen voor je structuur. Je zou daarvoor een message map kunnen maken.

2. STRUCTUREREN

Na de voorbereiding kun je aan de slag met de structuur. Een zakelijke presentatie bestaat doorgaans uit een inleiding, kern en slot. Die onderdelen hebben alle drie een eigen functie.

Inleiding

Zorg ervoor dat je zo snel mogelijk de aandacht op je gericht krijgt. Je wilt in ieder geval de interesse wekken van je doelgroep, bijvoorbeeld met een vraag, een weetje of een statistiek. Geef ook een kort overzicht van wat je het publiek te wachten staat.

Kern

Bespreek de hoofdpunten van je presentatie. Dien de informatie op een logische manier toe. Gebruik brugzinnetjes ter inleiding en afsluiting van elk hoofdpunt en gebruik visuele hulpmiddelen om de inhoud te ondersteunen. Zo help je de toehoorders de rode draad van begin tot eind te volgen. Het is ook belangrijk dat ze blijven luisteren, dus check regelmatig of je nog op de aandacht kunt rekenen.

Slot

Het slot van je presentatie is de laatste kans om je doelgroep te bereiken. Vat de belangrijkste punten samen, herhaal je kernboodschap en roep de aanwezigen zo nodig op tot actie.

Connectie

Een connectie is cruciaal om je publiek mee te krijgen en je boodschap effectief over te brengen. Om de aanwezigen te raken kun je een verhaal vertellen. Begin met een persoonlijke anekdote, geef tussendoor praktijkvoorbeelden of hang je boodschap op aan een inspirerend verhaal waarmee je doelgroep zich kan identificeren. Je kunt ook een connectie maken door interactie te creëren. Stel dus vragen, zet stellingen op je slides of gebruik digitale tools voor polls of quizzes.

3. Repeteren

Je kunt beter leren spreken door je presentaties te repeteren. Oefen niet alleen de inhoud, maar besteed ook aandacht aan je lichaamstaal, intonatie en stemgebruik. Zo raak je vertrouwd met de informatie die je wilt overbrengen, waardoor je het verhaal natuurlijker kunt vertellen.

Besteed ook aandacht aan improviseren. Je kunt je niet voorbereiden op elke vraag of onverwachte situatie, dus het is belangrijk om technieken te kennen om daar bewust en adequaat mee te kunnen omgaan. Er bestaan verschillende werkvormen om te oefenen met improviseren.

4. Presenteren

Tijdens het spreken pas je verbale en non-verbale technieken toe. Het effect van je presentatie hangt samen met de manier waarop je dat doet.

Verbale communicatie

Je taalgebruik is van invloed op je overtuigingskracht. Gebruik heldere taal om informatie over te brengen. Bouw korte zinnen, gebruik structuuraanduiders als je van onderwerp wisselt en geef een definitie van complexe termen die je introduceert. Vermijd jargon, tenzij je zeker weet dat je publiek bekend is met de terminologie en over de benodigde vakkennis beschikt.

Non-verbale communicatie

Non-verbale communicatie is minstens zo belangrijk als de taal die je gebruikt, vooral als je emoties wilt overbrengen. Tijdens het presenteren kun je verschillende technieken toepassen die te maken hebben met je fysiek en je stem.

Gebruik je lichaamstaal om zelfvertrouwen, overtuiging en enthousiasme uit te stralen. Maak oogcontact, glimlach regelmatig en blijf in beweging. Probeer een gesloten houding zo mogelijk te vermijden. Het kan onzeker of ongeïnteresseerd overkomen als je voortdurend oogcontact ontwijkt of je armen gekruist houdt. Een open houding kan er juist voor zorgen dat je zelfverzekerder overkomt, ook als je spanning en zenuwen voelt.

Met je stem kun je het verhaal kracht bijzetten. Breng tijdens het spreken variatie aan in je intonatie en spreektempo om het publiek geboeid te houden. Las tijdens het spreken ook pauzes is. Zo geef je de doelgroep de mogelijkheid om de informatie te laten bezinken. Vind je het lastig om te varen op je gevoel voor timing? Laat dan altijd een stilte vallen nadat je een belangrijk punt hebt gemaakt.

WIL JIJ BETER LEREN PRESENTEREN?

Het vereist oefening om zelfverzekerd en overtuigend te leren spreken in het openbaar. Door regelmatig te oefenen en om feedback te vragen kun je op lange termijn aanzienlijke vooruitgang boeken. Gaat dat soms trager dan je zou willen? Onthoud dan dat elke stap je dichter bij je doel brengt. Zelfs de beste sprekers hebben tijd nodig gehad om helder, geloofwaardig en met vertrouwen te leren presenteren.

De Presenteerschool kan jullie daarbij helpen. Neem telefonisch of per e-mail contact met ons op om te bespreken wat we voor jullie kunnen betekenen. Wij reageren altijd binnen 24 uur.

Indruk maken.

In de spotlights. Op de werkvloer. Voor de camera.

Ontvang maandelijks nieuwe inzichten over presentatievaardigheden.
Je kunt je altijd uitschrijven. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.
Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met ons cookie- en privacybeleid.