Kennisclips kunnen waarde toevoegen aan ieder curriculum. Tijdens deze cursus leren jij en je collega’s begrijpelijke, aantrekkelijke en kernachtige kennisclips presenteren.

KENNISCLIPS PRESENTEREN ALS PROFESSIONAL

Er zijn drie belangrijke argumenten om als opleider kennisclips aan je curriculum toe te voegen. Ten eerste kun je tijdens de bijeenkomsten een verdiepingsslag slaan. Je legt de basiskennis uit in een kennisclip en borduurt daar tijdens de bijeenkomst op voort.

Ten tweede kunnen kennisclips je helpen om te differentiëren. Dat klinkt misschien paradoxaal, maar juist doordat je iedereen precies dezelfde uitleg geeft, kun je erachter komen wie de stof snapt en wie niet.

Ten derde maak je de kennis schaalbaar: je legt de materie één keer uit en hebt vervolgens een gigantisch bereik. Je kunt ervoor zorgen dat massa’s mensen jaar in jaar uit hetzelfde verhaal te horen krijgen.

Om deze drie voorbeelden te benutten is het belangrijk dat je kennisclips aan een aantal voorwaarden voldoen.

KORT, KRACHTIG EN KERNACHTIG KENNIS VERSPREIDEN

Hieronder leggen we uit hoe je effectieve kennisclips kunt presenteren.

HOUD HET KORT EN COMPACT

Een kennisclip is bedoeld om één onderwerp te introduceren, toe te lichten of uit te diepen. Het is dus slim om uit te gaan van een specifieke centrale vraag. De kracht van een kennisclip is dat de kijker in korte tijd een les leert. Je wilt jezelf dus tot de kern beperken en de inhoud aantrekkelijk genoeg presenteren om de video van begin tot eind te kijken.

HOUD HET KERNACHTIG

Zoals gezegd kunnen kennisclips dienen ter introductie en ter verdieping. Daarnaast wil je ervoor zorgen dat de kijker zonder al te veel moeite de informatie tot zich neemt. Kennisclips zijn dan ook uiterst geschikt voor concepten en modellen. Die kun je uitbeelden en op een algemeen niveau toelichten, waarmee je de kijker voorziet van voorkennis om tijdens de bijeenkomsten op voort te borduren.

HOUD HET UNIVERSEEL

Het grote voordeel van een kennisclip is dat je de theorie niet telkens opnieuw hoeft uit te leggen. Het is schaalbaar en reproduceerbaar. Je moet er wel voor zorgen dat je onderwerpen kiest die niet te veranderlijk van aard zijn. Als je een kennisclip maakt over de kwartaalcijfers, dan is de video drie maanden later gedateerd. Je kunt in zo’n geval beter een zakelijke vlog opnemen. Je kunt het beste kennisclips presenteren over universele onderwerpen, zodat je tijdens de bijeenkomsten kunt ingaan op de actualiteiten die met het onderwerp te maken hebben.

KENNISCLIPS PRESENTEREN: HOE KUNNEN WE JOU HELPEN?

Willen jij en je collega’s het curriculum verrijken met kennisclips? De bovenstaande technieken helpen je om de kennis helder uit te leggen en aantrekkelijk te presenteren. Er is echter oefening voor nodig om je deze vaardigheden eigen te maken. De Presenteerschool kan jullie daarbij helpen. Neem telefonisch of per e-mail contact met ons op om te bespreken wat we voor jullie kunnen betekenen. Wij reageren altijd binnen 24 uur.

×