Bel ons:

De Professionele Spreker

Presenteren is een kernvaardigheid voor veel professionals. Tijdens deze cursus leren jij en je collega’s heldere, gestructureerde en boeiende presentaties te geven.

Van kunstvorm tot kernvaardigheid

Presenteren is een vak. Nog niet zo lang geleden werd het zelfs alom als kunst beschouwd. Door de eeuwen heen zijn er handboeken volgeschreven over onderwerpen als retorica, framing en overtuigingstechnieken.

In menig beroepsgroep is het een vereiste om je boodschap helder en geloofwaardig over te kunnen brengen op anderen. De retorische vaardigheden van professionals lopen echter sterk uiteen. De een ziet zichzelf als een persoon die makkelijk praat, terwijl de ander het verschrikkelijk vindt om een groep toe te spreken.

Wat je startniveau ook is: het kan nooit kwaad om je presentaties serieus te benaderen. Wij beschrijven hoe je jezelf grondig voorbereidt, je publiek geboeid houdt en je boodschap krachtig overbrengt.

De Professionele Spreker: vier adviezen

Hieronder leggen wij uit hoe je helder en geloofwaardig spreekt in het openbaar.

Bereid jezelf grondig voor

Als professionele spreker wil je boven de stof staan, je doel helder voor ogen hebben en de informatie logisch structureren. Bovendien wil je dat je boodschap overkomt op je publiek. Dat betekent dat je jezelf goed moet voorbereiden, bijvoorbeeld door de doelgroep te analyseren. Zelfs een ervaren keynote spreker als Ben Tiggelaar verdiept zich nog altijd in de achtergrond van zijn toehoorders. Pas als je weet wie je voor je hebt zitten, ben je in staat je boodschap op je publiek te laten aansluiten.

Werk met krachtige beelden

Een bekend credo uit de schrijverswereld is show don’t tell: gebruik je woorden niet om een verhaal uit te leggen, maar om het uit te beelden. Hetzelfde credo geldt voor sprekers. Een publiek verwerkt visuele informatie nu eenmaal vele malen beter dan verbale informatie. Als professionele spreker heb je overigens meer middelen tot je beschikking om de kracht van beeld te benutten. Je kunt niet alleen metaforen en andere vormen van beeldspraak in je taalgebruik verwerken, maar ook voorwerpen tonen op het podium en presentatiesoftware inzetten om visuals te laten zien.

Vertel een boeiend verhaal

Verhalen helpen je als spreker een connectie te maken met je toehoorders, een gevoel van identificatie bij ze op te wekken en hun aandacht gedurende je presentatie vast te houden. Je kunt storytelling op verschillende manieren inzetten. Je kunt er ruimte voor vrijmaken in je presentatiestructuur, je kunt je volledige presentatie opbouwen als een verhaal en je kunt jezelf tot een aantal beproefde verhaaltechnieken beperken. Houd wel voortdurend het doel voor ogen: als professionele spreker wil je een publiek niet zozeer vermaken, maar vooral iets bijbrengen, ergens van overtuigen of tot actie aanzetten.

Spreek vanuit je hart

Het is prettig om te luisteren naar iemand die enthousiasme uitstraalt. Dat wil niet zeggen dat je als professionele spreker juichend en springend op het podium moet staan. Enthousiasme kent verschillende uitingsvormen die nauw samenhangen met je karakter. Sommige mensen vinden het makkelijk om met een stralende glimlach een presentatie te geven. Dat is inderdaad een voordeel, maar ook met een ingetogen en bescheiden persoonlijkheid kun je enthousiast overkomen op een manier die bij je past. Het is essentieel om te spreken over een onderwerp waarover je gepassioneerd bent. Die passie werkt aanstekelijk, waardoor je toehoorders sneller geïnteresseerd raken in wat je te vertellen hebt.

De Professionele Spreker: hoe kunnen we jou helpen?

Willen jij en je collega’s helder en geloofwaardig spreken voor groepen? De bovenstaande technieken helpen je om je presentaties naar een hoger niveau te tillen. Er is echter oefening voor nodig om jezelf te ontwikkelen tot professionele spreker. De Presenteerschool kan jullie daarbij helpen. Neem telefonisch of per e-mail contact met ons op om te bespreken wat we voor jullie kunnen betekenen. Wij reageren altijd binnen 24 uur.

Indruk maken.

In de spotlights. Op de werkvloer. Voor de camera.

Ontvang maandelijks nieuwe inzichten over presentatievaardigheden.
Je kunt je altijd uitschrijven. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.
Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met ons cookie- en privacybeleid.