Presentatietraining en -coaching voor professionals
Ontvang nu een offerte op maat voor jou en je team

Een online situatie vergt andere presentatievaardigheden dan een fysieke situatie. Tijdens deze cursus transformeer jij jezelf samen met je team tot digitale spreker.

EFFECTIEVER PRESENTEREN IN ONLINE SITUATIES

Presenteren voor de webcam: sommigen houden ervan en anderen haten het. Er zijn minstens zoveel voor- als nadelen te bedenken van een presentatie in een online omgeving. Enerzijds moet je harder werken om contact te maken met je publiek en heb je de situatie minder in de hand dan op locatie. Anderzijds heb je de beschikking over fantastische tools en kun je vanuit je eigen vertrouwde omgeving je boodschap verspreiden.

Als je regelmatig online presentaties moet geven, is het van belang om jezelf te ontwikkelen tot digitale spreker. Stuur in iedere situatie aan op interactie en activatie, doe er alles aan om aantrekkelijk in beeld te komen en besteed van tevoren aandacht aan de techniek. Verder is het, net als tijdens presentaties op locatie, cruciaal om je publiek geboeid te houden.

TRANSFORMEER JEZELF TOT DIGITALE SPREKER

Hieronder leggen wij uit hoe je jezelf in vier stappen transformeert tot digitale spreker.

STAP 1: REGEL DE BELICHTING EN COMPOSITIE

Wil je overkomen als een professionele digitale spreker? Dan is het noodzakelijk om aantrekkelijk in beeld te verschijnen. Zorg ervoor dat er voldoende licht in je gezicht schijnt, dat je vanaf je hals tot aan je kruin in beeld bent en dat je hoofd ongeveer driekwart van het beeld beslaat. Besteed aandacht aan je achtergrond en zorg ervoor dat je kleding daarmee matcht. Voorkom te allen tijde kleding met patronen.

STAP 2: CHECK DE TECHNIEK

Als je presenteert voor de webcam, ben je in grote mate afhankelijk van de techniek. Check in ieder geval je verbinding, je camera, je microfoon en je koptelefoon. Doe de deur van je vertrek op slot en sluit je ramen om ruis tegen te gaan. Helaas kun je nooit helemaal voorkomen dat er iets onverwachts gebeurt. Als er iets misgaat moet je in staat zijn om te improviseren.

STAP 3: CREËER INTERACTIE

Interactie is onmisbaar als je presenteert op afstand. Als digitale spreker is het verstandig om interactie in iedere presentatie te verwerken, bijvoorbeeld door vragen te stellen, activerende werkvormen te gebruiken en tools voor interactie in te zetten. Op die manier creëer je betrokkenheid bij je publiek en zorg je ervoor dat je toehoorders actief blijven luisteren. Dat is zeker in een online situatie van essentieel belang.

STAP 4: VERTEL EEN VERHAAL

Storytelling is een krachtig wapen voor iedere spreker. Met een goed verteld verhaal houd je het publiek niet alleen geboeid, maar zorg je er ook voor dat het zich met jou als spreker identificeert. Je kunt er dan van uitgaan dat ze ontvankelijker zijn voor de informatie die je wilt overbrengen. Je kunt verschillende verhaaltechnieken toepassen om ervoor te zorgen dat je boodschap krachtig overkomt.

DE DIGITALE SPREKER: HOE KUNNEN WE JOU HELPEN?

Willen jij en je collega’s beter leren presenteren voor de webcam? Door deze stappen te volgen kun je al veel resultaat bereiken. Het kost echter tijd en moeite om jezelf deze stappen eigen te maken en om jezelf als digitale spreker te blijven ontwikkelen. De Presenteerschool kan jullie daarbij helpen. Neem telefonisch of per e-mail contact met ons op om te bespreken wat we voor jullie kunnen betekenen. Wij reageren altijd binnen 24 uur.

×