Online trainen vereist een andere benadering dan trainen op locatie. Tijdens deze cursus krijgen jij en je collega-trainers de tools om jullie digitale aanbod naar een hoger niveau te tillen.

EFFECTIEVER ONLINE TRAINEN ALS BEDRIJFSTRAINER

Je moet over veel kennis en kunde beschikken om professionals te trainen. Je hebt vaak te maken met een doelgroep die veel kennis heeft en daardoor kritisch is. Je moet in staat zijn je kennis overtuigend over te brengen en om de benodigde vaardigheden op een effectieve manier aan te leren. Dat is in een online situatie net zo belangrijk, maar ook veel moeilijker.

Trainers die regelmatig online trainen doen er goed aan om de cursisten voortdurend bij de inhoud van de cursus te betrekken. Daarbij is het van belang om je niet te beperken tot de bijeenkomst zelf: je wilt de cursisten vooraf, tijdens én achteraf activeren. Zo blijven ze tijdens hun dagelijkse werkzaamheden met de inhoud van jouw training bezig.

DE DIGITALE BEDRIJFSTRAINER: EFFECTIEF ONLINE TRAINEN

Hieronder leggen wij uit hoe jij je cursisten effectief online kunt trainen.

VOOR DE BIJEENKOMST: VOORAF ACTIVEREN

Veel professionals zijn de hele dag bezig om hun inhoudelijke werkzaamheden gedaan te krijgen. Jouw training komt daar vaak tussendoor en heeft dus lang niet altijd hun prioriteit. Om zo’n doelgroep op een effectieve manier online te trainen, moet je ervoor zorgen dat ze betrokken raken bij de inhoud van je training. Dat begin al voordat de bijeenkomst plaatsvindt: stuur je cursisten voorafgaand aan de cursus een literatuurlijst, een vragenlijst of een quiz toe. Je kunt ook een intakegesprek met ze voeren, zodat je alvast een band met ze hebt opgebouwd voordat je training begint.

TIJDENS DE BIJEENKOMST: INTERACTIE CREËREN

Aangezien je de cursisten voorafgaand aan de bijeenkomst hebt betrokken bij de inhoud van je training, hoef je niet veel tijd meer te besteden aan de context. Je kunt tijdens de training direct interactie creëren: doe een creatief voorstelrondje en activeer de voorkennis zo snel mogelijk. Daarna bespreek je de theorie en zet je ze aan het werk met een opdracht. Die bespreek je vervolgens plenair, waarna je de rest van de theorie op dezelfde manier aanbiedt. Sluit altijd af met een reflectief moment, zodat je kunt checken of de inhoud van de training is overgekomen.

NA DE BIJEENKOMST: ACHTERAF ACTIVEREN

De tragiek van veel professionele bijscholing is dat de inhoud van trainingen gauw verwatert – zeker als je geen inhoudelijke training geeft. Het is dan ook verstandig om de cursisten na afloop van de training of cursus betrokken te houden. Dat kun je bijvoorbeeld doen door ze een toets toe te sturen om hun kennis te checken, door een lijst met inhoudelijke artikelen toe te sturen of door een voortgangsgesprek met je cursisten in te plannen. Doe dat op het juiste moment: niet te snel, want dan beklijft de kennis alsnog, maar ook niet te laat, want dan is het misschien niet meer relevant. Houd dus een termijn van een week of twee aan.

DE DIGITALE BEDRIJFSTRAINER: HOE KUNNEN WE JOU HELPEN?

Willen jij en je collega’s jullie cursisten effectiever online trainen? Door je cursussen activerend op te zetten vergroot je de betrokkenheid en daarmee de kans dat je kennis blijft hangen. Je kunt je cursusmateriaal echter nog veel grondiger aanpassen op de online situatie. De Presenteerschool kan jullie daarbij helpen. Neem telefonisch of per e-mail contact met ons op om te bespreken wat we voor jullie kunnen betekenen. Wij reageren altijd binnen 24 uur.

Indruk maken.

In de spotlights. Op de werkvloer. Voor de camera.

Ontvang maandelijks nieuwe inzichten over presentatievaardigheden.
Je kunt je altijd uitschrijven. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.
Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met ons cookie- en privacybeleid.