Bel ons:

De Assertieve Professional

Het is cruciaal om je grenzen te kennen en aan te geven. Tijdens de cursus De Assertieve Professionals leer jij in twee assertiviteitstrainingen hoe je voor jezelf opkomt.

De Assertieve Professional: kom op voor jezelf

Een assertieve houding is belangrijk voor professionals. Wanneer je voor jezelf opkomt binnen je organisatie, dan weten anderen beter waar je voor staat, wat jij belangrijk vindt en waar je grenzen liggen. Hierdoor krijg je meer zelfvertrouwen en communiceer je effectiever. 

Om te groeien als professional, moet je dus werk maken van hoe je jezelf laat zien en horen binnen je organisatie. Hieronder lees je drie adviezen die je alvast kunt opvolgen voordat je aan een assertiviteitstraining begint.

Communiceer zelfbewust, helder en krachtig

Hieronder geven we drie adviezen over assertief communiceren.

Stap 1: begin klein

Als je het ingewikkeld vindt om voor jezelf op te komen, dan verander je dat niet in een dag – en ook niet door één assertiviteitstraining te volgen. Neem dan ook de tijd om jezelf hierin te ontwikkelen. Oefen eerst in situaties die wat vertrouwder en veiliger voelen, bijvoorbeeld met vrienden of familie. Langzaam kun je dit dan uitbouwen naar je werk.

Stap 2: communiceer vanuit jezelf

Wanneer je iets vervelend vindt of voelt dat je grenzen worden overschreden, communiceer dan vanuit jezelf. Dit kun je doen door het IK-model te hanteren, die we tijdens de tweede assertiviteitstraining ook bespreken. Als bijvoorbeeld een collega een afspraak niet nakomt, dan geef je allereerst objectief aan wat het gedrag is van je collega. Vervolgens benoem je wat het effect daarvan is op jou en welk gevoel dit bij jou oproept. Als laatste geef je aan hoe je het in het vervolg graag ziet. Door het dicht bij jezelf te houden, beschadig je de relatie niet en geef je de ander de ruimte om te reageren.

Stap 3: zeg nee

Als je een verzoek krijgt dat niet bij je past of waar je geen ruimte voor hebt, zeg dan ‘nee’. Wellicht ben je iemand die bijna automatisch ‘ja’ zegt als je iets gevraagd wordt. Besef bij iedere vraag wat het gevolg is van het antwoord ‘ja’. Als dit betekent dat je te veel hooi op je vork neemt of iets gaat doen dat je helemaal niet prettig vindt, dan benadeel je jezelf enorm. Het korte ongemakkelijke gevoel om nee te zeggen is dan veel prettiger dan het lange ongemakkelijke gevoel dat blijft hangen als je ja zegt.

Assertiviteitstraining: hoe kunnen we jou helpen?

Willen jij en je collega’s assertiever communiceren en jezelf helder en krachtig presenteren op de werkvloer? Met deze adviezen helpen we je op weg. De grote uitdaging is om de confrontatie met jezelf aan te gaan en daadwerkelijk de benodigde stappen te zetten om assertiever te communiceren. De Presenteerschool kan jullie hierbij helpen. Neem telefonisch of per e-mail contact met ons op om te bespreken wat we voor jullie kunnen betekenen. Wij reageren altijd binnen 24 uur.

×