Presentatietraining en -coaching voor professionals
Ontvang nu een offerte op maat voor jou en je team

Wat trek je aan als spreker voor een publiek?

Wat trek je aan als spreker voor een publiek?

Als je voor groepen staat is het verstandig na te denken over je kleding. Wat trek je aan als spreker? Wij doen een aantal suggesties.

Wat trek je aan als spreker? Dat hangt af van de omstandigheden. Er zijn uiteenlopende situaties waarin je als spreker voor een groep staat: van beurzen tot partijcongressen en van hoorcolleges tot lezingen.

In al die gevallen wil je een positieve eerste indruk wekken en serieus genomen worden. Ook is het belangrijk dat je geloofwaardig en sympathiek overkomt op je publiek.

Je moet dus nadenken over de context waarin je spreekt, de mensen die in de zaal zitten en de boodschap die je wilt overbrengen. Daar kun je grondig aandacht aan besteden door de methode te volgen uit onze ultieme gids over presenteren.

Wat trek je aan als spreker?

In een professionele context is het gepast jezelf zakelijk te kleden. Als je daar geen ervaring mee hebt, kun je in drie stappen tot een behoorlijke stijl komen. Ten eerste moet je de juiste bron raadplegen, zoals de website Dresscode.nl. Daar vind je een overzicht van zakelijke kledingkeuzes voor dames en heren. Ten tweede moet je weten welke maten je hebt en alleen kleren aanschaffen die echt lekker zitten. Ten derde kun je rekening houden met een aantal wetmatigheden, waarvan we er hieronder vijf beschrijven.

De veilige keuze

Wat is eigenlijk zakelijke kleding? Volgens Dresscode.nl is dat voor mannen makkelijker te omschrijven dan voor vrouwen. Voor heren betreft het onder meer colberts, pantalons, overhemden, stropdassen en nette schoenen. Voor vrouwen kan het gaan om bijvoorbeeld rokken, jurken en broeken, over colberts, coltruien en mantelpakken en over pumps, lakschoenen en veterschoenen. 1 Als je een zakelijke indruk wilt maken, maak je met deze items altijd een veilige keuze.

Benadrukken of verhullen

Kleding wordt geproduceerd op basis van de gemiddelde persoon, maar vrijwel niemand voldoet aan alle eigenschappen die daarbij horen. De een heeft lange benen, de ander een buikje, weer een ander heeft kleine voeten en de volgende steekt met kop en schouders boven de rest uit. Het is goed om te weten hoe je hiermee om kunt gaan.

Kenmerken die in je voordeel zijn, wil je zoveel mogelijk benadrukken terwijl je eigenschappen die in je nadeel werken, het best kunt verhullen. Onthoud in elk geval dat zwarte kleding afkleedt, terwijl witte kleding juist dikker maakt. Wil je langer lijken? Kies een broek met een hoge taille en draag verticale strepen.

Bepaal je eigen grenzen

Als je op een plek werkt of spreekt waar geen dresscode geldt, kun je een eigen code aanhouden. Zo kun je creatief zijn binnen de grenzen van zakelijkheid. Als je weet dat er op een dag geen klanten langskomen, kies je voor casual. Dit betekent niet dat je geen moeite moet doen, maar wel dat je voor comfort kunt gaan.

Voor mannen betekent dit bijvoorbeeld een polo, een donkere spijkerbroek en sneakers. Vrouwen kunnen platte schoenen combineren met een dagjurk of met een trui en een spijkerbroek. Ontmoet je klanten of sta je voor een zaal vol onbekenden? Overweeg dan een smart casual-outfit. Daarmee behoud je een vlotte uitstraling, maar kom je toch zakelijk over. Onthoud bij deze dresscode: de spijkerbroek is uitgesloten. Mannen kunnen bijvoorbeeld een chino dragen, terwijl vrouwen een donkere jurk aantrekken.

Jezelf lekker voelen

De zelfverklaarde stijlpastoor des vaderlands stelt dat de samenstelling van je garderobe is gebaseerd op regels. Maar het mooie is, aldus de auteur, “dat je die regels ook weer met voeten mag treden (als je maar weet dat ze er zijn).” Dat is volgens hem de manier om te bouwen “aan het hoogst haalbare: een eigen stijl.” 2

Je kunt bewust imperfecties aanbrengen in je kleding of keuzes maken waarmee je jezelf onderscheidt van de rest. Draag jij je horloge liever rechts dan links? Doen! Krijg je altijd commentaar op de felle kleur van je jasje? Aantrekken! Zie jij er met je excentrieke kapsel nog steeds zakelijk uit? Ga ervoor!

Wat trek je aan als spreker voor een publiek?

Er zijn weinig onderwerpen persoonlijker dan onze kledingkeuze. Tegelijkertijd zijn er wetmatigheden die voor iedereen gelden. Als je die weet te verwerken in een stijl die bij je past, ga je goed gekleed door het leven.

Bronnen

  1. Dresscode.nl (z.j.). ‘Stijlgids zakelijke kleding‘, geraadpleegd op 1 augustus 2022. ↩︎
  2. Kantelberg, A. (2021). Man op z’n allerbest. Kledingadvies van ‘de stijlpastoor des vaderlands’. Amsterdam: Podium, p. 15-16. ↩︎
Lees ook deze gerelateerde artikelen

De drietrapsraket is een effectieve techniek om interactie te creëren met je publiek. In dit artikel lees je hoe je deze techniek met succes inzet.

Soms ontkom je er als spreker niet aan een tekst voor te dragen. Dan krijg je te maken met het verschil tussen schrijftaal en spreektaal.

Het is niet makkelijk om als vakspecialist een lezing te geven voor een lekenpubliek. Je moet je kennis bondig, begrijpelijk en boeiend weten te verpakken.

Meer tips over presenteren nodig?
Ben je toe aan de volgende stap als spreker? Wil jij jezelf verbeteren op alle gebieden die er tijdens presentaties toe doen? En wil je dat op een grondige manier aanpakken? Lees Presenteren: de ultieme gids voor sprekers, onze longread vol theorie, tips en technieken over presentatievaardigheden – inclusief een handig formulier om jezelf te analyseren.
Lees de ultieme presenteergids over presenteren

Indruk maken.

In de spotlights. Op de werkvloer. Voor de camera.

Ontvang maandelijks nieuwe inzichten over presentatievaardigheden.
Je kunt je altijd uitschrijven. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.
×