Presentatietraining en -coaching voor professionals
Ontvang nu een offerte op maat voor jou en je team

Wat betekent de term suspense?

Suspense: wat betekent die term?

Spreek je weleens in het openbaar? Dan kan suspense helpen je toeschouwers geboeid te houden. We bespreken de betekenis, herkomst en relevantie van deze term.

Wie zich in presenteren verdiept, stuit op een grote diversiteit aan vaktermen. Wij lichten deze vaktaal kort en krachtig toe met behulp van woordenboeken en vakinhoudelijke bronnen. Vandaag staat het begrip suspense centraal.

Suspense: waar verwijst het naar?

In de film- en boekenwereld is suspense een gangbaar begrip. Het is een spanningstechniek om het publiek geboeid te houden. In het Engels betekent het letterlijk uitstel of opschorting. Hiermee wordt de kern van de techniek duidelijk: iemand die een verhaal vertelt, kan suspense gebruiken om spanning op te bouwen. De storyteller brengt de luisteraars in een staat van onzekerheid en dat wekt spanning op. 1 Lees hier hoe the master of suspense, Alfred Hitchcock, uitlegt hoe dit werkt.

Waar komt de term vandaan?

Volgens de Oxford Dictionary of English kwam suspense voor het eerst voor in het Middelengels, dat vanaf ongeveer 1000 tot 1500 in het huidige Groot-Britannië werd gesproken. Aangezien de Normandische invasie zich in die periode voltrok, zijn veel Engelse woorden uit die tijd afkomstig uit het Frans. Dat geldt ook voor deze term. De Franse versie, suspens, stamt op haar beurt af van het Latijnse woord suspensus, dat in het Romeinse rijk al dezelfde betekenis had als de moderne variant.

Waarom is dit een belangrijke term?

Suspense is een waardevolle techniek om je publiek geboeid te houden. Door de clou uit te stellen, kun je de spanningsboog van je verhaal enorm verhogen. Overigens is het van belang om de juiste balans te vinden. Als je het publiek té lang in spanning houdt, is de kans groot dat de vermoeidheid toeslaat en dan schiet de techniek haar doel voorbij.

Kun jij suspense creëren?

Het is niet eenvoudig om suspense te creëren: je kunt de clou wel uitstellen, maar het is pas effectief als je dat doelbewust doet. Bereid je presentatie dus altijd goed voor en bedenk van tevoren hoe je storytelling wilt inzetten. Waarschijnlijk kom je dan vanzelf op een idee om je publiek geboeid te houden door de afloop uit te stellen.

Bronnen

  1. Lehne, M. & Koelsch, S. (2015). ‘Toward a general psychological model of tension and suspense‘, Frontiers in Psychology, vol. 6, p. 1-11, geraadpleegd op 10 februari 2020. ↩︎
Lees ook deze gerelateerde artikelen

Je mimiek is een belangrijk aspect van je non-verbale communicatie. Het beïnvloedt namelijk de wijze waarop en intentie waarmee je als spreker een boodschap overbrengt.

Complexe materie begrijpelijk maken voor je publiek: dat kan een behoorlijke opgave zijn. Met de Minto Pyramid of het piramidemodel kun je informatie helder structureren.

Er zijn allerlei presentatietechnieken die je als spreker kunt toepassen om je publiek aan het denken te zetten. De retorische vraag is er één van.

Meer tips over presenteren nodig?
Ben je toe aan de volgende stap als spreker? Wil jij jezelf verbeteren op alle gebieden die er tijdens presentaties toe doen? En wil je dat op een grondige manier aanpakken? Lees Presenteren: de ultieme gids voor sprekers, onze longread vol theorie, tips en technieken over presentatievaardigheden – inclusief een handig formulier om jezelf te analyseren.
Lees de ultieme presenteergids over presenteren

Indruk maken.

In de spotlights. Op de werkvloer. Voor de camera.

Ontvang maandelijks nieuwe inzichten over presentatievaardigheden.
Je kunt je altijd uitschrijven. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.
×