Wie zich in presenteren verdiept, stuit op een grote diversiteit aan vaktermen. De Presenteerschool licht deze vaktaal kort en krachtig toe met behulp van woordenboeken en vakinhoudelijke bronnen. Vandaag staat het begrip suspense centraal.
Suspense: waar verwijst het naar?
In de film- en boekenwereld is suspense een gangbaar begrip. Het is een spanningstechniek om het publiek geboeid te houden. In het Engels betekent het letterlijk uitstel of opschorting. Hiermee wordt de kern van de techniek duidelijk: iemand die een verhaal vertelt, kan suspense gebruiken om spanning op te bouwen. De storyteller brengt de luisteraars in een staat van onzekerheid en dat wekt spanning op. Onlangs schreven we een artikel waarin the master of suspense, Alfred Hitchcock, uitlegt hoe dit werkt.
Waar komt de term vandaan?
Volgens de Oxford Dictionary of English kwam suspense voor het eerst voor in het Middelengels, dat vanaf ongeveer 1000 tot 1500 in het huidige Groot-Britannië werd gesproken. Aangezien de Normandische invasie zich in die periode voltrok, zijn veel Engelse woorden uit die tijd afkomstig uit het Frans. Dat geldt ook voor deze term. De Franse versie, suspens, stamt op haar beurt af van het Latijnse woord suspensus, dat in het Romeinse rijk al dezelfde betekenis had als de moderne variant.
Waarom is dit een belangrijke term?
Suspense is een waardevolle techniek om je publiek geboeid te houden. Door de clou uit te stellen, kun je de spanningsboog van je verhaal enorm verhogen. Overigens is het van belang om de juiste balans te vinden. Als je het publiek té lang in spanning houdt, is de kans groot dat de vermoeidheid toeslaat en dan schiet de techniek haar doel voorbij.
Kun jij suspense creëren?
Het is niet eenvoudig om suspense te creëren: je kunt de clou wel uitstellen, maar het is pas effectief als je dat doelbewust doet. Bereid je presentatie dus altijd goed voor en bedenk van tevoren hoe je storytelling wilt inzetten. Waarschijnlijk kom je dan vanzelf op een idee om je publiek geboeid te houden door de afloop uit te stellen.