Presentatietraining en -coaching voor professionals
Ontvang nu een offerte op maat voor jou en je team

Wat betekent de term presence?

Wat betekent de term presence? (featured)

Als spreker is je presence van vitaal belang. Deze vakterm heeft twee betekenissen die relevant zijn. In deze post lichten we ze allebei nader toe.

Wie zich in presenteren verdiept, stuit op een grote diversiteit aan vaktermen. Wij lichten deze vaktaal kort en krachtig toe met behulp van woordenboeken en vakinhoudelijke bronnen. Vandaag staat het begrip presence centraal.

Presence: wat betekent dat?

In het Nederlands kun je de term uitspreken op z’n Frans (als présence) of op z’n Engels (als presence). Hoewel het om twee verschillende leenwoorden gaat, hebben ze dezelfde betekenis: de wijze waarop je jezelf presenteert.

Presence: waar komt die term vandaan?

Het Franse leenwoord présence wortelt in de Latijnse term praesentia, wat ‘aanwezigheid’ betekent. In 1824 werd het voor het eerst in onze taal gesignaleerd. De Engelse variant is nog niet opgenomen in de gerenommeerde Nederlandse woordenboeken. Bekend is wel dat het in de twaalfde eeuw vanuit het oud-Frans in het Engels is terechtgekomen.

Waar verwijst het naar?

De term heeft twee betekenissen die voor sprekers beide belangrijk zijn. Enerzijds is presence een verzamelterm voor alle non-verbale communicatievaardigheden die je als spreker ontplooit. Je houding, mimiek, gebaren, stemgeluid, lichaamstaal, uitstraling en charisma: allemaal dragen ze bij aan de wijze waarop je fysiek aanwezig bent in een ruimte.

Anderzijds heeft het begrip betrekking op de mate waarin je geestelijk in een ruimte aanwezig bent. Volgens Amy Cuddy, schrijver van het boek Presence (2015), gaat het erom dat je je kwaliteiten in alle omstandigheden aan anderen weet te tonen, ongeacht de druk die de buitenwereld op je uitoefent. “Als je dat kunt, dus als je onder hoge druk geestelijk aanwezig blijft, ben je in staat te ervaren wat er daadwerkelijk gebeurt in plaats van jezelf zorgen te maken over wat er zou kunnen gebeuren.” 1

Waarom is deze term belangrijk?

Zoals gezegd heeft de term twee betekenissen. Het is niet alleen een verzamelterm voor je non-verbale eigenschappen, maar het verwijst ook naar de mate van bewustzijn waarover je in stressvolle situaties beschikt. Het is dus de wijze waarop je jezelf fysiek én mentaal presenteert aan de buitenwereld. In de eerste situatie spreken we ook wel over stage presence en in de tweede over mindfulness.

In beide betekenissen is presence een basisvaardigheid voor sprekers. Dat is waarom we er ook in onze ultieme gids over presenteren en tijdens de Cursus Presenteren geruime aandacht aan besteden. Je kunt een boodschap immers slechts helder en geloofwaardig uitdragen als je de ruimte op het podium in durft nemen én als je jezelf bewust blijft van het moment. Overigens kent het verschijnsel verschillende verschijningsvormen, zoals blijkt uit deze analyses van Freek Vonk, Fidan Ekiz en Ruud Koornstra.

Gebruik jij je presence in je voordeel?

Je presence kan je helpen om als spreker je boodschap over te brengen op anderen. Cruciaal is om de ruimte in te nemen die je tot je beschikking hebt en om kernachtig te spreken, zonder een tekst uit je hoofd te leren. Houd die twee factoren dus in je achterhoofd als de spotlights op jou worden gericht.

Bronnen

  1. Cudy, Amy (2016). ‘Breaking down the meaning of presence’, The Art Of, geraadpleegd op 21 september 2019. ↩︎
Lees ook deze gerelateerde artikelen

Je mimiek is een belangrijk aspect van je non-verbale communicatie. Het beïnvloedt namelijk de wijze waarop en intentie waarmee je als spreker een boodschap overbrengt.

Complexe materie begrijpelijk maken voor je publiek: dat kan een behoorlijke opgave zijn. Met de Minto Pyramid of het piramidemodel kun je informatie helder structureren.

Vind je het lastig buitenstaanders over je werk te vertellen? Sta dan eens stil bij je formuleringen. Misschien gebruik je te veel vaktaal of jargon.

Meer tips over presenteren nodig?
Ben je toe aan de volgende stap als spreker? Wil jij jezelf verbeteren op alle gebieden die er tijdens presentaties toe doen? En wil je dat op een grondige manier aanpakken? Lees Presenteren: de ultieme gids voor sprekers, onze longread vol theorie, tips en technieken over presentatievaardigheden – inclusief een handig formulier om jezelf te analyseren.
Lees de ultieme presenteergids over presenteren

Indruk maken.

In de spotlights. Op de werkvloer. Voor de camera.

Ontvang maandelijks nieuwe inzichten over presentatievaardigheden.
Je kunt je altijd uitschrijven. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.
×