Wie zich in presenteren verdiept, stuit op een grote diversiteit aan vaktermen. De Presenteerschool licht deze vaktaal kort en krachtig toe met behulp van woordenboeken en vakinhoudelijke bronnen. Vandaag staat het begrip frame centraal.
Wat betekent de term frame?
Frame: waar verwijst het naar?
De Dikke Van Dale omschrijft het begrip als een ‘vereenvoudigde voorstelling van een wereldbeeld’ die met name wordt gebruikt ‘in discussies en debatten om anderen te overtuigen van de eigen visie daarop’. Uit het woord ‘eenvoudig’ blijkt dat het een retorische techniek is: het gaat niet om de werkelijkheid, maar om de manier waarop iemand die tot uitdrukking brengt. Dat frames lang niet altijd een positief doel dienen, blijkt uit de definitie die het woordenboek van het bijbehorende werkwoord geeft: “een persoon door een versimpelde, onvolledige of valse typering verdacht maken.”
Waar komt de term vandaan?
De term werd in 1974 geïntroduceerd door de Canadese socioloog Erving Goffman. 1 Hij gebruikte het begrip voor het verschijnsel dat iemand een kader van woorden en beelden om de waarheid heen plaatst. Dat verschijnsel is overigens veel ouder dan de term zelf, die later gepopulariseerd werd door de Amerikaanse taalkundige George Lakoff. 2 Waarschijnlijk bestaat framing al zolang als de taal bestaat. De woorden die we kiezen kleuren de waarheid immers per definitie.
Waarom is deze term belangrijk?
Wie bewust een frame gebruikt, vergroot een deel van de werkelijkheid uit en houdt een ander deel juist uit het zicht. Dat kun je doen omdat je anderen in jouw waarheid wilt laten geloven. Sterker nog, je wilt dat ze die als vanzelfsprekend gaan beschouwen en dat ze jouw terminologie overnemen. Een krachtig frame helpt om dat effect te bereiken. Als spreker kun je de techniek uitstekend inzetten om anderen te overtuigen van je boodschap.
Frame jij je wereldbeeld bewust?
Wil jij je spreekvaardigheden verbeteren? Lees dan onze ultieme presenteergids voor professionals, volg een van onze cursussen of neem rechtstreeks contact op met De Presenteerschool.
Vond je dit een interessant artikel? Laat een comment achter en deel de post via social media met je contacten.
Bronnen
- Goffman, E. (1974) Frame Analysis: An Essay on the Organization of Experience. New York: Harper & Row.
- Lakoff, G. (2004). Don’t think of an elephant! Know your values and frame the debate. Vermont: Chelsea Green Publishing.
8 reacties