Presentatietraining en -coaching voor professionals
Ontvang nu een offerte op maat voor jou en je team

Wat betekent de term cliffhanger?

Cliffhanger: wat betekent dat?

De cliffhanger: misschien doet dat je eerder denken aan soapseries dan aan zakelijke presentaties. Toch kun je er ook als spreker je voordeel mee doen.

Wie zich in presenteren verdiept, stuit op een grote diversiteit aan vaktermen. De Presenteerschool licht deze vaktaal kort en krachtig toe met behulp van woordenboeken en vakinhoudelijke bronnen. Vandaag staat het begrip cliffhanger centraal.

Cliffhanger: waar verwijst het naar?

De cliffhanger is een klassieke spanningstechniek: je creëert spanning door op een beslissend moment het verhaal af te breken of te onderbreken. Van Dale voegt eraan toe dat dit een moment is ‘vol spanning en onzekerheid over wat er gaat volgen.’ Het is dus een vorm van suspense, een techniek die letterlijk ‘uitstel’ betekent. Degene die je verhaal volgt, wil weten hoe het afloopt en blijft dus in spanning achter.

Waar komt de term vandaan?

Het woord cliffhanger is afkomstig uit het Engels. Hoewel de techniek zelf eeuwenoud is, werd het begrip naar verluidt pas in 1872 voor het eerst gebruikt. 1 De term is samengesteld uit het zelfstandig naamwoord cliff, wat ‘klif’ betekent, en het zelfstandig naamwoord hanger, want ‘hanger’ betekent. Je kunt het dus eenvoudig vertalen naar het Nederlands als klifhanger, maar toch gebruiken we doorgaans de Engelse variant. Synoniemen die niet vaak voorkomen zijn ‘bungelaar’ en ‘hangslot’. 2

Waarom is deze term belangrijk?

De afgelopen eeuwen is de cliffhanger een standaardtechniek geworden in veel vormen van amusement. Ze komen vaak voor in films, boeken en videogames. De cliffhangers speelt zelfs een sleutelrol in de meeste vervolgseries, waarvan elke aflevering eindigt met een hoofdpersoon die in een benarde situatie achterblijft. Het doel van de techniek is om het publiek betrokken en nieuwsgierig te houden. Dat is waarom het van pas kan komen als je een presentatie geeft.

Je kunt beginnen met een persoonlijk verhaal dat je op een spannend moment afbreekt, met de mededeling dat je aan het eind vertelt hoe het afloopt. Dat zorgt waarschijnlijk voor een geboeid publiek. Je kunt er ook mee eindigen: een onopgelost einde vergroot de kans dat je toehoorders na afloop over je presentatie blijven nadenken. Geef je meerdere presentaties? Gebruik de cliffhanger dan om je publiek nieuwsgierig te maken naar de volgende sessie.

Gebruik jij cliffhangers om je publiek te boeien?

Je kunt de cliffhanger op meerdere manieren inzetten. Als je dat strategisch doet, kun je de effectiviteit en impact van je boodschap vergroten. Zeker als je een presentatie geeft waarmee je een gevoel van urgentie wilt kweken bij je publiek, is dit een uitstekend instrument om nu en dan in te zetten.

Bronnen

  1. Diniejko, Andrzej (2017). “Thomas Hardy’s A Pair of Blue Eyes As a Cliffhanger with a Post-Darwinian Message”. The Victorian Web, geraadpleegd op 3 mei 2023. ↩︎
  2. Sijs, N. van der en Veen, P.A.F. van, (1997). Etymologisch woordenboek: de herkomst van onze woorden, Utrecht: Van Dale Lexicografie, geraadpleegd op 3 mei 2023. ↩︎
Lees ook deze gerelateerde artikelen

Je mimiek is een belangrijk aspect van je non-verbale communicatie. Het beïnvloedt namelijk de wijze waarop en intentie waarmee je als spreker een boodschap overbrengt.

Er zijn allerlei presentatietechnieken die je als spreker kunt toepassen om je publiek aan het denken te zetten. De retorische vraag is er één van.

Vind je het lastig buitenstaanders over je werk te vertellen? Sta dan eens stil bij je formuleringen. Misschien gebruik je te veel vaktaal of jargon.

Meer tips over presenteren nodig?
Ben je toe aan de volgende stap als spreker? Wil jij jezelf verbeteren op alle gebieden die er tijdens presentaties toe doen? En wil je dat op een grondige manier aanpakken? Lees Presenteren: de ultieme gids voor sprekers, onze longread vol theorie, tips en technieken over presentatievaardigheden – inclusief een handig formulier om jezelf te analyseren.
Lees de ultieme presenteergids over presenteren

Indruk maken.

In de spotlights. Op de werkvloer. Voor de camera.

Ontvang maandelijks nieuwe inzichten over presentatievaardigheden.
Je kunt je altijd uitschrijven. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.
×