Je hebt je presentatie tot in de puntjes voorbereid en je bent klaar om je verhaal te vertellen. Maar zodra je voor de groep staat denk je plots: “Waar laat ik mijn handen?” Herkenbaar? In deze post vind je drie praktische tips om je handen op het podium in je voordeel te gebruiken.
Waar laat ik mijn handen als ik voor een groep sta?
Hoe moet ik mijn stem gebruiken? Moet ik rondlopen of juist stilstaan? Waar laat ik mijn handen? Stuk voor stuk praktische vragen waar menigeen mee rondloopt die een presentatie gaat geven. Bovendien worstelen zelfs doorgewinterde sprekers nog met die laatste vraag. Voordat je op zoek gaat naar het antwoord, is het belangrijk om je te realiseren dat er meerdere manieren zijn om geloofwaardig te presenteren. Wij geven je tips en adviezen, maar raden je ook aan om er je eigen draai aan te geven.
Waar laat ik mijn handen? Verkeerde vraag!
Als je jezelf afvraagt waar je je handen laat, moet je allereerst de vraag herformuleren. Het gaat er niet om waar je je handen laat, maar hoe je ze gebruikt. Voor een spreker kunnen handen namelijk bijzonder bruikbare instrumenten zijn. Met je armen kun je letterlijk de aandacht naar je toetrekken, terwijl je met je handen de boodschap die je overbrengt kunt ondersteunen.
Gebruik je handen om je verhaal te ondersteunen
Nu je bent bevrijd van de vraag waar je je handen laat, kun je ze gaan gebruiken. Zoals valt te lezen in onze ultieme presenteergids voor professionals moet je lichaamstaal overeenkomen met de boodschap die je verspreidt. 1 Als je enthousiast bent, maak je dus gebaren waarmee je dat gevoel overbrengt. Ben je ergens boos over? Druk die emotie dan uit met je mimiek, armen én handen. Overigens verschijnt op deze website binnenkort een uitgebreider artikel over gebaren.
Maak gebruik van een klikker
Als je je niet comfortabel voelt bij opvallende gebaren, dan kan het helpen om iets vast te houden terwijl je presenteert. Het is helemaal prettig als dat een nuttig voorwerp is. Maak je gebruik van PowerPoint, Prezi of een andere presentatietool? Bewapen jezelf dan met een klikker. Op die manier houd je contact met de zaal terwijl je door je slides klikt en gebruik je de software waarvoor het bedoeld is: om je presentatie te ondersteunen.
Werk met spreekkaartjes
Twijfel je nog waar je je handen laat én heb je moeite om je tekst te onthouden? Gebruik dan spreekkaartjes. Dat zijn kleine kaartjes waarop je in steekwoorden de belangrijkste onderdelen van je presentatie noteert, liefst in de volgorde waarin je ze wilt bespreken. Het spreekkaartje is een algemeen geaccepteerd instrument waar veel professionele sprekers gebruik van maken. Het helpt je om je tekst te onthouden en als je er niet op kijkt, heb je tenminste iets in je handen.
Waar laat ik mijn handen als ik deze adviezen niet opvolg?
Misschien denk je nu: “Ik wil geen gebaren maken, ik heb geen klikker en ik gebruik geen kaartjes. Waar laat ik mijn handen dan?” Je kunt ermee in je zij gaan staan, maar dat wordt op een gegeven moment saai om naar te kijken. Je zou ze ook gevouwen voor je lijf kunnen laten rusten. Het probleem is dan echter dat je een gesloten houding aanneemt. De neutraalste oplossing is om je armen naast je lichaam te laten hangen. Zo is je houding open en zitten je handen je niet in de weg. Zorg er dan wel voor dat je geen passieve indruk wekt, dus ga rechtop en met je borst vooruit staan.
Sta jij geloofwaardig voor groepen?
Er zijn honderden manieren om je boodschap geloofwaardig over te brengen op een publiek. Boven alles is het essentieel dat je performance bij je persoonlijkheid past. Dat geldt overigens niet alleen voor je gebaren, maar je handen spelen er wel degelijk een belangrijke rol bij.
Bronnen
- Kuenen, J. en M. Wackers (2012). Presenteren: wat werkt echt en wat echt niet? Onderbouwde adviezen over presentatietechnieken. Amersfoort: Communicatiereeks, p. 19.
- Sebastiaan ter Burg (2015). ‘Joop Daalmeijer bij de afsluiting van Beelden voor de Toekomst’, geraadpleegd op 5 december 2019 via https://tinyurl.com/sgymdqc.
- Omslagfoto: Linux Foundation (2016). ‘20160329_The Linux Foundation_Collaboration Summit 2016_Alpine Meadows_California-040’, geraadpleegd op 5 december 2019 via https://www.flickr.com/photos/linuxfoundation/25770245853/.
8 reacties