Waar laat ik mijn handen als ik voor een groep sta?

Waar laat ik mijn handen als ik voor een groep sta?

“Waar laat ik mijn handen?” Veel sprekers vragen zichzelf dat af als ze voor een groep staan. Herkenbaar? In dit artikel vind je drie tips.

Hoe moet ik mijn stem gebruiken? Moet ik rondlopen of juist stilstaan? Waar laat ik mijn handen? Stuk voor stuk praktische vragen waar menigeen mee rondloopt die een presentatie gaat geven. Bovendien worstelen zelfs doorgewinterde sprekers nog met die laatste vraag.

Waar laat ik mijn handen? Verkeerde vraag!

Voor een spreker kunnen handen bijzonder bruikbare instrumenten zijn. Zo kun je met je armen letterlijk de aandacht naar je toetrekken, terwijl je met je handen de boodschap die je overbrengt kunt ondersteunen. Het gaat er dus niet om waar je je handen laat, maar hoe je ze gebruikt tijdens je presentatie.

1. Gebruik je handen om je verhaal te ondersteunen

Zoals je kunt te lezen in onze ultieme presenteergids voor professionals moet je lichaamstaal overeenkomen met de boodschap die je verspreidt. 1 Als je enthousiast bent, maak je dus gebaren waarmee je dat gevoel overbrengt. Ben je ergens boos over? Druk die emotie uit met je mimiek, armen én handen.

2. Maak gebruik van een klikker

Als je jezelf niet comfortabel voelt bij opvallende gebaren, kan het helpen iets vast te houden terwijl je presenteert. Het is helemaal prettig als dat een nuttig voorwerp is. Gebruik je PowerPoint, Mentimeter of een andere presentatietool? Neem dan een klikker mee. Zo kun je contact houden met de zaal terwijl je door je slides klikt.

3. Werk met spreekkaartjes

Twijfel je nog waar je je handen laat én heb je moeite om je tekst te onthouden? Werk dan met spreekkaartjes. Dat zijn kleine kaartjes waarop je in steekwoorden de belangrijkste onderdelen van je presentatie noteert, liefst in de volgorde waarin je ze wilt bespreken. Het spreekkaartje is een algemeen geaccepteerd instrument waar veel professionele sprekers gebruik van maken. Het helpt je om je tekst te onthouden – en als je er niet op kijkt heb je tenminste iets in je handen.

Waar laat ik mijn handen als ik deze adviezen niet wil opvolgen?

Misschien denk je nu: “Ik wil geen gebaren maken, ik heb geen klikker en ik gebruik geen kaartjes. Waar laat ik mijn handen dan?” Je kunt ermee in je zij gaan staan, maar dat wordt op een gegeven moment saai om naar te kijken. Je zou ze ook gevouwen voor je lijf kunnen laten rusten. Het probleem is dat je dan een gesloten houding aanneemt. De neutraalste oplossing is om je armen naast je lichaam te laten hangen. Zo is je houding open en zitten je handen je niet in de weg. Zorg er dan wel voor dat je geen passieve indruk wekt, dus ga rechtop en met je borst vooruit staan.

Sta jij met vertrouwen voor groepen?

Er zijn meerdere manieren om je boodschap geloofwaardig over te brengen op een publiek. Boven alles is het essentieel dat je performance bij je persoonlijkheid past. Dat geldt niet alleen voor je gebaren, maar je handen spelen er wel degelijk een belangrijke rol bij.

Bronnen

  1. Kuenen, J. en M. Wackers (2012). Presenteren: wat werkt echt en wat echt niet? Onderbouwde adviezen over presentatietechnieken. Amersfoort: Communicatiereeks, p. 19. ↩︎
Lees ook deze gerelateerde artikelen

Soms ontkom je er als spreker niet aan een tekst voor te dragen. Dan krijg je te maken met het verschil tussen schrijftaal en spreektaal.

Het is niet makkelijk om als vakspecialist een lezing te geven voor een lekenpubliek. Je moet je kennis bondig, begrijpelijk en boeiend weten te verpakken.

Complexe materie begrijpelijk maken voor je publiek: dat kan een behoorlijke opgave zijn. Met de Minto Pyramid of het piramidemodel kun je informatie helder structureren.

Meer tips over presenteren nodig?
Ben je toe aan de volgende stap als spreker? Wil jij jezelf verbeteren op alle gebieden die er tijdens presentaties toe doen? En wil je dat op een grondige manier aanpakken? Lees Presenteren: de ultieme gids voor sprekers, onze longread vol theorie, tips en technieken over presentatievaardigheden – inclusief een handig formulier om jezelf te analyseren.
Lees de ultieme presenteergids over presenteren

Indruk maken.

In de spotlights. Op de werkvloer. Voor de camera.

Ontvang maandelijks nieuwe inzichten over presentatievaardigheden.
Je kunt je altijd uitschrijven. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.
×