Waar laat ik mijn handen als ik voor een groep sta?

Je hebt je presentatie tot in de puntjes voorbereid en bent klaar om je verhaal te vertellen. Maar zodra je voor de groep staat denk je plots: "Waar laat ik mijn handen?" Herkenbaar? In deze post vind je drie praktische tips om je handen als spreker in je voordeel te gebruiken.
Waar laat ik mijn handen als ik voor een groep sta?

Hoe moet ik mijn stem gebruiken? Moet ik rondlopen of juist stilstaan? Waar laat ik mijn handen? Stuk voor stuk praktische vragen waar menigeen mee rondloopt die een presentatie gaat geven. Bovendien worstelen zelfs doorgewinterde sprekers nog met die laatste vraag.

Waar laat ik mijn handen? Verkeerde vraag!

Voor een spreker kunnen handen bijzonder bruikbare instrumenten zijn. Zo kun je met je armen letterlijk de aandacht naar je toetrekken, terwijl je met je handen de boodschap die je overbrengt kunt ondersteunen. Het gaat er dus niet om waar je je handen laat, maar hoe je ze gebruikt tijdens je presentatie.

Waar laat ik mijn handen? Training of coaching nodig? Bel ons op 31850601355!

Gebruik je handen om je verhaal te ondersteunen

Zoals je kunt te lezen in onze ultieme presenteergids voor professionals moet je lichaamstaal overeenkomen met de boodschap die je verspreidt. 1 Als je enthousiast bent, maak je dus gebaren waarmee je dat gevoel overbrengt. Ben je ergens boos over? Druk die emotie uit met je mimiek, armen én handen.

Maak gebruik van een klikker

Als je jezelf niet comfortabel voelt bij opvallende gebaren, kan het helpen iets vast te houden terwijl je presenteert. Het is helemaal prettig als dat een nuttig voorwerp is. Gebruik je PowerPoint, Prezi of een andere presentatietool? Neem dan een klikker mee. Zo kun je contact houden met de zaal terwijl je door je slides klikt.

Waar laat ik mijn handen als ik voor een groep sta: gebruik ze waar mogelijk om je boodschap kracht bij te zetten.

Werk met spreekkaartjes

Twijfel je nog waar je je handen laat én heb je moeite om je tekst te onthouden? Werk dan met spreekkaartjes. Dat zijn kleine kaartjes waarop je in steekwoorden de belangrijkste onderdelen van je presentatie noteert, liefst in de volgorde waarin je ze wilt bespreken. Het spreekkaartje is een algemeen geaccepteerd instrument waar veel professionele sprekers gebruik van maken. Het helpt je om je tekst te onthouden en als je er niet op kijkt, heb je tenminste iets in je handen.

Waar laat ik mijn handen als ik deze adviezen niet wil opvolgen?

Misschien denk je nu: “Ik wil geen gebaren maken, ik heb geen klikker en ik gebruik geen kaartjes. Waar laat ik mijn handen dan?” Je kunt ermee in je zij gaan staan, maar dat wordt op een gegeven moment saai om naar te kijken. Je zou ze ook gevouwen voor je lijf kunnen laten rusten. Het probleem is dat je dan een gesloten houding aanneemt. De neutraalste oplossing is om je armen naast je lichaam te laten hangen. Zo is je houding open en zitten je handen je niet in de weg. Zorg er dan wel voor dat je geen passieve indruk wekt, dus ga rechtop en met je borst vooruit staan.

Sta jij geloofwaardig voor groepen?

Er zijn meerdere manieren om je boodschap geloofwaardig over te brengen op een publiek. Boven alles is het essentieel dat je performance bij je persoonlijkheid past. Dat geldt niet alleen voor je gebaren, maar je handen spelen er wel degelijk een belangrijke rol bij.

BRONNEN

  1. Kuenen, J. en M. Wackers (2012). Presenteren: wat werkt echt en wat echt niet? Onderbouwde adviezen over presentatietechnieken. Amersfoort: Communicatiereeks, p. 19.
DEEL DIT ARTIKEL
LinkedIn
Facebook

BOOST JE PRESENTATIESKILLS

Wij zijn De Presenteerschool. Wij helpen jou als professional je presentatievaardigheden verbeteren. Dat doen we in de vorm van training en coaching. Verder delen we kennis over alles wat te maken heeft met presenteren.

BOOST JE PRESENTATIESKILLS

Wij zijn De Presenteerschool. Wij helpen jou als professional je presentatievaardigheden verbeteren. Dat doen we in de vorm van training en coaching. Verder delen we kennis over alles wat te maken heeft met presenteren.

Indruk maken.

In de spotlights. Op de werkvloer. Voor de camera.

Ontvang maandelijks nieuwe inzichten over presentatievaardigheden.
Je kunt je altijd uitschrijven. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.

Indruk maken.

In de spotlights. Op de werkvloer. Voor de camera.

Ontvang maandelijks nieuwe inzichten over presentatievaardigheden.
Je kunt je altijd uitschrijven. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.
Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met ons cookie- en privacybeleid.