Vijf tips om van je te laten horen tijdens een vergadering

Eindigt een vergadering regelmatig zonder dat je iets gezegd hebt? Zijn veelal dezelfde collega’s aan het woord en kom je daar niet tussen? Vind je het überhaupt lastig het woord te nemen? In deze blogpost geven we je vijf tips om je inbreng tijdens vergaderingen te vergroten.
Vijf tips om van je te laten horen tijdens een vergadering

Introverte personen zijn van nature niet geneigd om op de voorgrond te treden. 1 Zij luisteren meer dan ze praten. Nu het werken op afstand een vlucht heeft genomen is het voor hen een extra uitdaging om zich uit te spreken tijdens een vergadering. Daardoor worden hun goede ideeën, meningen en gedachten niet gehoord.

Het vraagt van leidinggevenden om deze professionals de ruimte te geven en van introverte professionals om een manier te vinden om van zich te laten horen. 2

Uit je comfortzone stappen tijdens de vergadering

Als introverte professional krijg je vast wel eens te horen dat je jezelf meer kunt laten zien en horen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Toch kun je tijdens vergaderingen zichtbaarder zijn, ook als dat van nature niet bij je past. Blijft dat spannend? Ja, iets doen wat je niet gewend bent is spannend. Maar wat als je niets doet? Dat is ook geen oplossing. In deze blogpost geven we je vijf tips om je zichtbaarheid tijdens vergaderingen te vergroten.

Van je laten horen tijdens een vergadering. Training of coaching nodig? Bel ons op +31850601355!

Tip 1: bereid de vergadering goed voor

Door in de voorbereiding rustig na te denken over jouw standpunt, idee of overweging bij een onderwerp, kun je jouw inbreng tijdens de vergadering makkelijker en sneller verwoorden. Deze tip geldt uiteraard voor iedere professional, maar heeft voor jou als introverte professional extra waarde. Je bent namelijk bedachtzaam van aard en hebt daardoor moeite tijdens een vergadering snel te reageren.

Tip 2: geef vooraf aan dat je spreektijd wilt

Je kunt zelf het initiatief nemen om de voorzitter vooraf te informeren dat je iets wilt inbrengen bij bepaalde onderwerpen. Dan kan de voorzitter hier rekening mee houden. Een goede voorzitter zorgt voor verbinding met alle deelnemers, maar in de praktijk gebeurt dit lang niet altijd. Het gevolg is dat veelal dezelfde personen aan het woord zijn. Tijdens een online vergadering kun je ook via een handje of de chat kenbaar maken dat je het woord wilt.

Vijf tips om van je te laten horen tijdens een vergadering, waaronder de vijfsecondenregel.

Tip 3: focus op de actie – spreek!

Je wilt tijdens een discussie of brainstorm graag iets inbrengen, maar het lukt je niet. Laat je het moment lopen? Je kunt hier verandering in aanbrengen. Een hulpmiddel hierbij is de vijfsecondenregel. Je concentreert je op het spreken en je telt van 5 naar 1 en gaat dan over tot spreken. Door deze focus op het spreken geef je allerlei andere prikkels en belemmerende gedachten geen ruimte. Als je spreekt, deel dan vooral je observatie en analyse. Dat is immers je kracht!

Tip 4: sluit je aan bij anderen

Het kan gebeuren dat een gesprekspartner jouw idee of mening al inbrengt tijdens de vergadering. Hoe ga je hiermee om? Zeg je dan niets meer? Om je zichtbaarheid te vergroten kun je uitspreken dat je de mening deelt of graag helpt om dit idee verder uit te werken. Hierdoor laat je niet alleen horen waar je voor staat, maar laat je ook zien dat je jouw kwaliteiten wilt inzetten om het idee verder uit te werken.

Tip 5: vraag meer bedenktijd

Veel werkvormen vragen snelle denkkracht – ook tijdens vergaderingen. Denk bijvoorbeeld aan brainstormsessies. Dat is niet ideaal voor jou als introvert persoon, want je laat alles het liefste even rustig bezinken. Als je meer bedenktijd nodig hebt, dan kun je dit aangeven en voorstellen hier op een later moment op terug te komen. Maak hier ook een concrete afspraak over.

Ben jij zichtbaar tijdens een vergadering?

Het vergt voorbereiding, inzicht en oefening om je zichtbaarheid te vergroten tijdens vergaderingen. Als je erin slaagt jezelf op de juiste momenten te laten zien en horen op een manier die bij je past, dan vergroot je langzaam maar zeker je zichtbaarheid.

Bronnen

  1. Cain, S. (2012). Stil. De kracht van introvert zijn in een wereld die niet ophoudt met kletsen. New York: Crown Publishing Group, p. 18. ↩︎
  2. Zie ook: Koolhof, K. (2020). Introvert leiderschap. Culemborg: Van Duuren Management, p. 36. ↩︎
DEEL DIT ARTIKEL
LinkedIn
Facebook

BOOST JE PRESENTATIESKILLS

Wij zijn De Presenteerschool. Wij helpen jou als professional je presentatievaardigheden verbeteren. Dat doen we in de vorm van training en coaching. Verder delen we kennis over alles wat te maken heeft met presenteren.

BOOST JE PRESENTATIESKILLS

Wij zijn De Presenteerschool. Wij helpen jou als professional je presentatievaardigheden verbeteren. Dat doen we in de vorm van training en coaching. Verder delen we kennis over alles wat te maken heeft met presenteren.

Indruk maken.

In de spotlights. Op de werkvloer. Voor de camera.

Ontvang maandelijks nieuwe inzichten over presentatievaardigheden.
Je kunt je altijd uitschrijven. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.

Indruk maken.

In de spotlights. Op de werkvloer. Voor de camera.

Ontvang maandelijks nieuwe inzichten over presentatievaardigheden.
Je kunt je altijd uitschrijven. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.
Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met ons cookie- en privacybeleid.