Presentatietraining en -coaching voor professionals
Ontvang nu een offerte op maat voor jou en je team

Vier acties om je zichtbaarheid te vergroten

Vier acties om je zichtbaarheid te vergroten

Heb jij moeite om je kwaliteiten zichtbaar te maken? In dit artikel bespreken we vier acties die je kunt ondernemen om je zichtbaarheid te vergroten.

Veel professionals kiezen ervoor zich bescheiden op te stellen. Ze zijn bang om fouten te maken of arrogant te worden gevonden. Mirjam Hubregtse stelt in haar boek Profileren zonder opscheppen dat je tegelijkertijd bescheiden en zelfverzekerd kunt overkomen. 1 Het gaat erom dat je de balans vindt. Ben je te bescheiden? Dat maak je jezelf onzichtbaar. Profileer je jezelf te sterk? Dan kom je drammerig over. Als het je lukt het om bescheidenheid met zelfverzekerdheid te combineren, dan wek je juist een krachtige indruk.

Actief je zichtbaarheid vergroten

Je carrièresucces hangt af van je zichtbaarheid als professional. Je kunt verschillende acties ondernemen om die zichtbaarheid te vergroten met behoud van de balans waar Hubregtse over spreekt. Wij bespreken er vier.

1. Maak je ambities kenbaar

Besef dat je collega’s en leidinggevenden niet in jouw hoofd kunnen kijken. Bovendien hebben ze het grootste deel van de tijd andere dingen aan hun hoofd dan jouw toekomst. Jij moet er dus voor zorgen dat zij weten wat jij uit je loopbaan wilt halen. Alleen dan kunnen ze daar een positieve invloed op uitoefenen.

2. Deel je expertise

Aristoteles wist al dat we ons het makkelijkst laten overtuigen door iemands karakter. Als jij op anderen overkomt als een expert, dan kun je ervan uitgaan dat ze naar je luisteren. Om je ethos te versterken kun je bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd een presentatie geven over de laatste ontwikkelingen in jouw vakgebied. Het mes snijdt dan aan twee kanten: jij vergroot je zichtbaarheid systematisch en je collega’s krijgen de kans zich een positiever beeld van je kwaliteiten te vormen en ontdekken met welke vragen ze bij je terechtkunnen.

3. Verspreid je ideeën

Als je wilt dat mensen zicht hebben op jouw kwaliteiten, dan is het belangrijk dat ze weten wat jouw mening is en welke ideeën je hebt. Voor extraverte mensen is het vaak niet zo’n probleem om tijdens gesprekken en vergaderingen van zich te laten horen. Introverte personen vinden dit lastiger. Om toch gehoord te worden kun je voorafgaand aan een vergadering nadenken over wat je graag wilt inbrengen en dit vervolgens tijdens de vergadering uitspreken. Richt je daarbij vooral op ideeën die de organisatie verder helpen. Benoemt iemand anders jouw punt al? Sluit je daar dan enthousiast bij aan en geef aan dat je dit idee graag samen verder uitwerkt.

4. Neem deel aan projecten

Vinden er bij jouw organisatie projecten plaats die niet met je kernactiviteiten te maken hebben? Dan kun je daaraan meedoen om een andere kant van jezelf te laten zien. Werk je bij een bedrijf met meerdere afdelingen? Informeer dan eens naar afdelingsoverstijgende projecten. Die vormen een uitgelezen mogelijkheid om je kwaliteiten zichtbaar te maken aan mensen die je nog niet kennen, zodat je hun beeldvorming bewust kunt beïnvloeden. Een ander voordeel is dat je op deze manier je netwerk vergroot en jezelf op inhoudelijk vlak verrijkt.

Overtuig jij anderen van je kwaliteiten?

Wil jij stappen maken als professional? Wees open over je ambities, deel je kennis en vergroot je actieradius. Op die manier wek je niet alleen een krachtige indruk, maar maak je andere mensen ook duidelijk waar je voor staat.

Bronnen

  1. Hubregste, M. (2019). Profileren zonder opscheppen. Amersfoort: De vrije uitgevers, p. 17. ↩︎
Lees ook deze gerelateerde artikelen

Soms ontkom je er als spreker niet aan een tekst voor te dragen. Dan krijg je te maken met het verschil tussen schrijftaal en spreektaal.

Het is niet makkelijk om als vakspecialist een lezing te geven voor een lekenpubliek. Je moet je kennis bondig, begrijpelijk en boeiend weten te verpakken.

Complexe materie begrijpelijk maken voor je publiek: dat kan een behoorlijke opgave zijn. Met de Minto Pyramid of het piramidemodel kun je informatie helder structureren.

Meer tips over presenteren nodig?
Ben je toe aan de volgende stap als spreker? Wil jij jezelf verbeteren op alle gebieden die er tijdens presentaties toe doen? En wil je dat op een grondige manier aanpakken? Lees Presenteren: de ultieme gids voor sprekers, onze longread vol theorie, tips en technieken over presentatievaardigheden – inclusief een handig formulier om jezelf te analyseren.
Lees de ultieme presenteergids over presenteren

Indruk maken.

In de spotlights. Op de werkvloer. Voor de camera.

Ontvang maandelijks nieuwe inzichten over presentatievaardigheden.
Je kunt je altijd uitschrijven. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.
×