Video: de zeven overtuigingsprincipes van McGowan

In zijn boek De perfecte pitch introduceert McGowan zeven overtuigingsprincipes

In het boek De perfecte pitch uit 2014 bespreekt Bill McGowan zeven overtuigingsprincipes die hij zijn klanten aanleert. In deze kennisclip bespreken wij deze principes.

Als je een publiek of een gesprekspartner wilt beïnvloeden, dan doe je er goed aan je overtuigingskracht te vergroten. Dat inzicht is waar het boek De perfecte pitch uit 2014 zijn bestaansrecht aan ontleent. De aanleiding voor Bill McGowan om het te schrijven, waren de vragen die hij steeds opnieuw van klanten kreeg. Al die vragen hadden betrekking op zijn overtuigingsprincipes.

Ze wilden leren hoe ze meer zelfvertrouwen konden uitstralen, hoe ze een fout konden toegeven zonder hun geloofwaardigheid te verliezen en hoe ze anderen konden inspireren het beste uit zichzelf te halen. Ook stelden ze praktische vragen, zoals hoe je van je stopwoorden afkomt en hoe je voorkomt dat je afdwaalt. 1 Dat gebeurde zo vaak dat hij besloot zijn overtuigingsprincipes op papier te zetten.

Bekijk hier onze kennisclip over de zeven overtuigingsprincipes van McGowan

Overtuigingsprincipes om de perfecte pitch te geven

In De perfecte pitch bespreekt hij zeven principes om anderen te beïnvloeden met de manier waarop je communiceert. Het zijn overtuigingsprincipes die je onder meer helpen om de aandacht te trekken, je boodschap kernachtig over te brengen en een bevlogen indruk te wekken.

De overtuigingsprincipes van McGowan op een rij

Hieronder bespreken we de overtuigingsprincipes één voor één.

  1. Het headlineprincipe: grijp de aandacht met een intrigerend zinnetje waardoor de luisteraars meer willen weten.
  2. Het Scorsese-principe: gebruik beelden die je boodschap illustreren, net als regisseur Martin Scorsese in zijn films doet.
  3. Het pastasausprincipe: je boodschap ligt beter in het gehoor als je overbodige informatie schrapt, zoals een pastasaus beter smaakt beter als je overbodige ingrediënten weglaat.
  4. Het anti-bumperkleefprincipe: neem voldoende pauze tussen de zinnen die je zegt, zodat je hersenen niet met je woorden botsen.
  5. Het stelligheidsprincipe: kies je woorden weloverwogen, maak oogcontact, neem een zelfverzekerde houding aan en gebruik je stem bewust.
  6. Het nieuwsgierigheidsprincipe: breng je boodschap bevlogen over en wees nieuwsgierig naar de reactie, alsof je bijna niet kunt geloven dat anderen willen luisteren en reageren.
  7. Het Draper-principe: als anderen geneigd zijn jouw verhaal een andere richting in te sturen, zorg er dan voor dat je weer op koers komt.

Weet jij hoe je anderen overtuigt?

De overtuigingsprincipes van McGowan zijn geen wetenschappelijk onderbouwde principes. Toch zijn het tips en adviezen waar je als spreker in iedere situatie je voordeel mee kunt doen, zeker als je erin slaagt er een persoonlijke draai aan te geven.

Bronnen

  1. McGowan, B. De perfecte pitch. De zeven principes van het overtuigen. Houten: Het spectrum, 2014. ↩︎
Lees ook deze gerelateerde artikelen

Soms ontkom je er als spreker niet aan een tekst voor te dragen. Dan krijg je te maken met het verschil tussen schrijftaal en spreektaal.

Hoe maak je als professional werk van je persoonlijke profilering? Door een strategische aanpak te volgen. Wij bespreken een profileringsplan dat je daarbij kan helpen.

Het is niet makkelijk om als vakspecialist een lezing te geven voor een lekenpubliek. Je moet je kennis bondig, begrijpelijk en boeiend weten te verpakken.

Meer tips over presenteren nodig?
Ben je toe aan de volgende stap als spreker? Wil jij jezelf verbeteren op alle gebieden die er tijdens presentaties toe doen? En wil je dat op een grondige manier aanpakken? Lees Presenteren: de ultieme gids voor sprekers, onze longread vol theorie, tips en technieken over presentatievaardigheden – inclusief een handig formulier om jezelf te analyseren.
Lees de ultieme presenteergids over presenteren

Indruk maken.

In de spotlights. Op de werkvloer. Voor de camera.

Ontvang maandelijks nieuwe inzichten over presentatievaardigheden.
Je kunt je altijd uitschrijven. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.
×