Presentatietraining en -coaching voor professionals
Ontvang nu een offerte op maat voor jou en je team

Verzorgd overkomen als spreker: zes quick wins

Verzorgd overkomen op anderen met deze vijf quick wins

Als spreker wil je een overtuigende indruk maken op je toehoorders. Verzorgd overkomen is daarbij een basisvoorwaarde. In dit artikel delen we zes quick wins.

Uiterlijke verzorging is een delicaat onderwerp. Mensen hebben niet alleen uiteenlopende opvattingen, maar ook verschillende standaarden als het aankomt op hygiëne.

Toch is er een aantal elementen waar je altijd rekening mee kunt houden als je verzorgd wilt overkomen op andere mensen.

Professioneel en verzorgd overkomen

Er zijn veel meningen over de uiterlijke verzorging van vrouwen en mannen. Je kunt er dan ook een dagtaak van maken om jezelf tot in de puntjes te verzorgen.

Dat is echter niet altijd mogelijk – laat staan dat het nodig is. In dit artikel delen we vijf quick-wins om als spreker verzorgd over te komen.

Verzorgd overkomen op anderen als spreker met deze vijf quick wins

Adem

Een slechte adem is geen probleem als je jezelf op ruime afstand van je toehoorders begeeft. Mocht je echter veel netwerkborrels bijwonen of persoonlijke gesprekken voeren, dan is het verstandig om voorzorgsmaatregelen te nemen.

Eet de avond van tevoren geen ingrediënten waar je van uit je mond gaat stinken. Zorg er ook altijd voor dat je een tandenborstel, mondwater of een pakje kauwgom op zak hebt.

Het kan zijn dat je niet van dit soort ingrepen houdt, maar waarschijnlijk stelt je omgeving ze wel op prijs. Vraag jezelf hoe dan ook eens af of je een slechte adem hebt. Misschien doe je daar de buitenwereld een enorme dienst mee.

Lichaamsgeur

Lichaamsgeur is een andere belangrijke factor, vooral in intieme sferen. Zo geeft 63 procent van de mannen de voorkeur aan een lekker ruikende partner, terwijl de helft van de vrouwen weleens een relatie heeft verbroken omdat haar partner niet lekker rook. 1

In een professionele setting zullen deze cijfers niet zo extreem zijn, maar onze lichaamsgeur speelt wel overduidelijk een cruciale de rol in onze maatschappij. Douche jezelf dus minimaal eenmaal per dag, gebruik deodorant en ververs je parfum of after-shave rond het middaguur.

Okselpads

Uiterlijke verzorging heeft ook een visuele kant. Draag je vaak een blouse of overhemd op de werkvloer of op het podium? Dan kan het helpen om okselpads te gebruiken. Dat zijn anti-transpiratielapjes die je ter hoogte van je oksels aan de binnenkant van je mouw kunt plakken. Ze zorgen ervoor dat er geen zweetplekken te zien zijn, ook niet als je het benauwd hebt.

En hoe warm het ook is: als je zweetplekken op de rest van je torso wilt voorkomen, is het slim altijd een wit hemd onder je overhemd te dragen. Dat wil zeggen: een tanktop zonder mouwen. Zitten er zweetplekken in je shirt? Was het eruit: laat twee pillen aspirine oplossen in een bak water en dompel het shirt met vlek erin onder. 2 Helpt het niet? Gooi het overhemd weg en trek een nieuwe aan.

Huid

Je huid is een cruciaal, maar ook kwetsbaar orgaan. Het is dan ook zaak om je huid goed te onderhouden. Voor dames is het in de regel gebruikelijker om de huid te onderhouden dan voor heren, maar het is voor beide geslachten even belangrijk. Smeer het dus regelmatig in met een verzorgende crème, zodat je de huidbarrière de kans geeft om te herstellen. Die barrière beschermt je onder meer tegen vervuilende stoffen en irriterende bacteriën.

Wees je ervan bewust dat producten met parfum en allergenen huidallergie kunnen veroorzaken. Het is dus slim om altijd voor neutrale producten te kiezen. En vergeet niet om in elk geval van mei tot en met september zonnebrandcrème te gebruiken.

Haren

Was je haren regelmatig, maar niet overmatig. Drie tot vier keer per week is voldoende. Let op: dit is wel afhankelijk van jouw type haar. Raadpleeg desnoods je kapper als je twijfelt over de verzorging van jouw haren. Onthoud ook dat haar een geur heeft.

Sommige kapsels hebben de vervelende eigenschap dat ze gaan stinken. Voor mannen en vrouwen met een overdadige bos haar geldt dan ook dat het slim is om shampoo te kiezen met een niet al te sterke, aangename geur. Gebruik ook de juiste stylingproducten, zodat je haar de kans krijgt om te ademen en te groeien.

Ben je man en begin je kaal te worden? Dat is een lastig proces. Je kunt proberen om het tegen te gaan, maar waarschijnlijk is dat niet erg effectief. Overweeg eens om het er helemaal af te scheren. “Kaal is cool”, concludeert stijlpastoor Arno Kantelberg nadat hij een aantal bekende kale mannen heeft besproken, van acteur Jason Statham tot succescoach Pep Guardiola.

Je bent ook bepaald niet de enige: een kwart van de mannen verliest z’n haar rond z’n vijfentwintigste, de helft rond z’n vijftigste en driekwart rond z’n zestigste verjaardag. 3 Als je jouw kaalheid weet te omarmen, zul je versteld staan van het effect.

Overig haar

In de meeste gevallen geldt dat je haar het beste weg kunt halen als het zichtbaar is. Het gaat als spreker immers vooral om verzorgd overkomen. Neushaar en oorhaar? Eén keer per week epileren. Wenkbrauwen? Lekker laten zitten, maar wel één keer per maand bijwerken. Rug- en borsthaar? Haal het weg als het je in de weg zit én als het onder of boven je kleren uitkomt.

Wat betreft je baard: die kun je tegenwoordig prima laten staan, want een baard is hip. Maar trim je baard wel, en verwijder minimaal één keer per week de langste plukken rond je mond, je wangen en in je hals.

Kom jij verzorgd over als spreker?

Hoewel uiterlijke verzorging een persoonlijke aangelegenheid is, kan iedereen verzorgd overkomen door een aantal universele wetmatigheden te volgen. Wees je in elk geval altijd bewust van je looks en je geur, zodat niemand onnodig op je afknapt.

Bronnen

  1. VictoriaMilan (2017). ‘How Many Years After Marrying Do Women Start Cheating?‘, geraadpleegd op 2 augustus 2022. ↩︎
  2. Kantelberg, A. (2021). Man op z’n allerbest. Kledingadvies van ‘de stijlpastoor des vaderlands’. Amsterdam: Podium, p. 375. ↩︎
  3. Kantelberg, A. (2021). Man op z’n allerbest. Kledingadvies van ‘de stijlpastoor des vaderlands’. Amsterdam: Podium, p. 354. ↩︎
Lees ook deze gerelateerde artikelen

Soms ontkom je er als spreker niet aan een tekst voor te dragen. Dan krijg je te maken met het verschil tussen schrijftaal en spreektaal.

Het is niet makkelijk om als vakspecialist een lezing te geven voor een lekenpubliek. Je moet je kennis bondig, begrijpelijk en boeiend weten te verpakken.

Complexe materie begrijpelijk maken voor je publiek: dat kan een behoorlijke opgave zijn. Met de Minto Pyramid of het piramidemodel kun je informatie helder structureren.

Meer tips over presenteren nodig?
Ben je toe aan de volgende stap als spreker? Wil jij jezelf verbeteren op alle gebieden die er tijdens presentaties toe doen? En wil je dat op een grondige manier aanpakken? Lees Presenteren: de ultieme gids voor sprekers, onze longread vol theorie, tips en technieken over presentatievaardigheden – inclusief een handig formulier om jezelf te analyseren.
Lees de ultieme presenteergids over presenteren

Indruk maken.

In de spotlights. Op de werkvloer. Voor de camera.

Ontvang maandelijks nieuwe inzichten over presentatievaardigheden.
Je kunt je altijd uitschrijven. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.
×