Presentatietraining en -coaching voor professionals
Ontvang nu een offerte op maat voor jou en je team

De verbeelding prikkelen van je publiek

De verbeelding prikkelen van je publiek

Wil je als spreker je toehoorders enthousiasmeren voor je visie? Dan moet je de verbeelding dusdanig prikkelen dat ze jouw visie voor zich gaan zien.

Collega’s inspireren om de bedrijfsvisie te realiseren. Investeerders overhalen om geld in je disruptieve start-up te steken. Politici ervan overtuigen dat ze moeten investeren in revolutionaire technologie. Drie situaties waarin je als spreker je publiek wilt meekrijgen.

De uitdaging: enthousiasme kweken voor iets wat nog niet bestaat. Met je presentatie moet je de verbeelding van je toehoorders prikkelen, zodat zij gaan geloven in het toekomstbeeld dat jij voor ogen hebt.

De verbeelding prikkelen met je presentatie

Je geeft een presentatie om je publiek te bereiken met je boodschap. De effectiviteit van je presentatie neemt toe als je een connectie met je publiek bewerkstelligt. Dat kun je bijvoorbeeld doen door interactie te creëren, verhalen te vertellen en beelden te gebruiken, maar ook door je toehoorders aan het denken te zetten of hun verbeelding te prikkelen.

In De TED-methode (2016) beschrijft Chris Anderson drie presentatievormen om dat laatste effect te bereiken. 1 Hieronder bespreken we ze een voor een.

1. Wonderwandeling

Robbert Dijkgraaf die je meeneemt op een reis door het universum, Freek Vonk die de evolutie beschrijft en Erik Scherder die laat zien hoe ons brein werkt. Als je weleens een college van DWDD University hebt gezien, weet je wat een wonderwandeling inhoudt: “een toespraak gebaseerd op de openbaring van een reeks beelden of wonderbaarlijke momenten.” 2

De kracht van de wonderwandeling schuilt erin dat je als expert het publiek meeneemt in jouw wereld, dat zich daar waarschijnlijk net zo aan vergaapt als jijzelf. Je draagt je hartstocht over zonder je te beperken tot woorden, maar door de verbeelding te prikkelen.

Volgens Anderson werken wonderwandelingen het best “als er een duidelijk verbindend thema in zit.” 3 Houd daar rekening mee als het publiek meeneemt op reis, want je wilt het niet overrompelen.

2. Dynamische demo

Soms wil je anderen niet zozeer meenemen op reis, maar vooral laten zien hoe iets werkt. Daar zijn de Stevenotes van Apple een treffend voorbeeld van. Als oprichter van Apple introduceerde Steve Jobs de nieuwste producten niet alleen; hij liet ook zien hoe ze werkten.

Hij moest de verbeelding wel prikkelen omdat het vaak ging om baanbrekende producten, zoals de eerste iPhone. Het is essentieel om hierbij het principe van show, don’t tell toe te passen: “als je publiek je nieuwe vondst niet snel in actie ziet, kan het makkelijk afhaken.” 4

De dynamische demo is uitermate geschikt voor revolutionaire technologie. Denk aan software en apps, VR-brillen of toepassingen in de Metaverse.

Houd een strakke structuur aan: prikkel eerst de fantasie, schets dan de nodige achtergronden, geef vervolgens de demonstratie zelf en sluit af met de implicaties van de technologie. Voor de eigenlijke demo geldt: “hoe visueler en theatraler, hoe beter.” 5

3. Droombeeld

Voor zover we weten zijn mensen de enige aardbewoners met verbeeldingskracht. Daar kun je als spreker gebruik van maken, zeker als je een toekomstvisie met je publiek wilt delen.

olgens Anderson kun je dit soort droombeelden of utopieën “overbrengen door middel van beelden, schetsen, demonstraties… of gewoon woorden.” 6

Daar heeft hij volkomen gelijk in: als je neurale koppeling tot stand weet te brengen met je toehoorders, kun je de verbeelding behoorlijk prikkelen met je taalgebruik. Wat heet: je kunt hele werelden tot leven brengen in de hoofden van je publiek.

Een effectief droombeeld voldoet aan twee vereisten. Het beeld van de alternatieve toekomst moet helder zijn en op zo’n manier worden vormgeven of onder woorden gebracht dat anderen ook naar die toekomst willen streven. 7

Bovendien moeten je toehoorders het gevoel hebben dat het om een haalbare toekomst gaat: als je een beeld schetst van de wereld over 500 jaar, wek je waarschijnlijk geen gevoel van urgentie op.

Kun jij de verbeelding prikkelen van je publiek?

Het vergt tijd en energie om een wonderwandeling, dynamische demo of droombeeld uit te werken. Als je bereid bent eenmalig die investering te doen, kun je vervolgens keer op keer de verbeelding prikkelen van je publiek.

Bronnen

  1. Anderson, C. (2016). De TED-methode. Impactvol Presenteren. Amsterdam: Maven Publishing. ↩︎
  2. Anderson, C. (2016). De TED-methode. Impactvol Presenteren. Amsterdam: Maven Publishing, p. 98. ↩︎
  3. Anderson, C. (2016). De TED-methode. Impactvol Presenteren. Amsterdam: Maven Publishing, p. 99. ↩︎
  4. Anderson, C. (2016). De TED-methode. Impactvol Presenteren. Amsterdam: Maven Publishing, p. 103. ↩︎
  5. Anderson, C. (2016). De TED-methode. Impactvol Presenteren. Amsterdam: Maven Publishing, p. 104. ↩︎
  6. Anderson, C. (2016). De TED-methode. Impactvol Presenteren. Amsterdam: Maven Publishing, p. 105. ↩︎
  7. Anderson, C. (2016). De TED-methode. Impactvol Presenteren. Amsterdam: Maven Publishing, p. 107. ↩︎
Lees ook deze gerelateerde artikelen

De drietrapsraket is een effectieve techniek om interactie te creëren met je publiek. In dit artikel lees je hoe je deze techniek met succes inzet.

Soms ontkom je er als spreker niet aan een tekst voor te dragen. Dan krijg je te maken met het verschil tussen schrijftaal en spreektaal.

Hoe maak je als professional werk van je persoonlijke profilering? Door een strategische aanpak te volgen. Wij bespreken een profileringsplan dat je daarbij kan helpen.

Meer tips over presenteren nodig?
Ben je toe aan de volgende stap als spreker? Wil jij jezelf verbeteren op alle gebieden die er tijdens presentaties toe doen? En wil je dat op een grondige manier aanpakken? Lees Presenteren: de ultieme gids voor sprekers, onze longread vol theorie, tips en technieken over presentatievaardigheden – inclusief een handig formulier om jezelf te analyseren.
Lees de ultieme presenteergids over presenteren

Indruk maken.

In de spotlights. Op de werkvloer. Voor de camera.

Ontvang maandelijks nieuwe inzichten over presentatievaardigheden.
Je kunt je altijd uitschrijven. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.
×