Presentatietraining en -coaching voor professionals
Ontvang nu een offerte op maat voor jou en je team

Twee stemfuncties voor professionele sprekers

Stemfuncties: twee manieren om je stem beter te gebruiken

De stem is een basisinstrument van professionele sprekers. Je kunt je stem effectief inzetten door de zogenaamde stemfuncties bewust te benutten. Wij bespreken er twee.

Als jij jezelf in verschillende situaties geloofwaardig wilt kunnen uitdrukken, moet je de bijbehorende stemfuncties beheersen. Kennis van stemfuncties kan je ook helpen om stemproblemen te voorkomen.

Gebruik je stem beter met de Complete Vocal Technique

Een bekende methode om je stemgebruik te verbeteren is de CVT-methode. 1 CVT staat voor Complete Vocal Technique. De methode is bedacht door de Deense zangeres en stempedagoge Cathrine Sadolin en wordt niet alleen aanbevolen door artiesten en sprekers, maar ook door logopedisten en artsen. Je kunt je stemgebruik volgens de methode indelen in vier zogeheten stemfuncties: neutral, curbing, overdrive en edge.

De stem is een spier. Net als een bodybuilder in de sportschool kun je als spreker spiergeheugen opbouwen door te oefenen en te experimenteren met je stem. De spieren rondom de stembanden herkennen na verloop van tijd de stemfunctie, waardoor je die de volgende keer makkelijker aanspreekt. Hieronder bespreken we de twee stemfuncties die we het vaakst gebruiken, namelijk neutral en overdrive. De andere twee zijn minder relevant voor professionele sprekers: curbing wordt gebruikt om te jammeren en te kreunen terwijl de vierde functie, edge, schreeuwend klinkt.

Stemfunctie 1: neutral

Spreek je rustig, op een laag volume en met een lichte, vriendelijke klankkleur? Dan gebruik je doorgaans de stemfunctie neutral. Deze functie heeft een ontwapenend effect. Je kunt haar dan ook goed inzetten als je een persoonlijke verhaal vertelt waarmee je het publiek geboeid wilt houden.

Wil je leren hoe je de neutrale stemfunctie activeert? Spreek met een laag volume. Probeer je onderkaak te ontspannen wanneer je klinkers uitspreekt. Vind je het lastig deze functie te vinden? Zing dan Slaap kindje slaap alsof je het rustig voor een baby zingt, maar zonder te fluisteren.

Stemfunctie 2: overdrive

Spreek je uit volle borst en met een krachtig stemgeluid? Dan maak je waarschijnlijk gebruik van de derde stemfunctie: overdrive. In deze functie heeft de stem een metalig, scherp karakter. Overdrive werkt niet bij zachte volumes. Dan gaat de stem kraken, zoals we in deze blogpost uitleggen. Bijna alle mannen spreken in overdrive. Dat geldt ook voor vrouwen met krachtige stemmen.

Wil je leren om in overdrive te spreken? Je activeert deze stemfunctie door te zingen als een voetbalfan, liefst iets met lange klinkers: “Het is stiiiiil aan de ooooverkant!” Je krijgt de functie makkelijker te pakken door iets hoger in te zetten dan je spreekstem.

Heb jij je stemfuncties onder controle?

De functies van je stem kunnen je helpen om anderen te beïnvloeden. De eerste stap is om je ervan bewust te worden dat stemfuncties bestaan. De tweede stap is om ze onder controle te krijgen. Overigens vind je hier een uitgebreide beschrijving van de vier stemfuncties, inclusief audiofragmenten.

Bronnen

  1. Sadolin, C. (2012). Complete Vocal Technique. Kopenhagen: eigen beheer. ↩︎

TAGS

Lees ook deze gerelateerde artikelen

Complexe materie begrijpelijk maken voor je publiek: dat kan een behoorlijke opgave zijn. Met de Minto Pyramid of het piramidemodel kun je informatie helder structureren.

Vind je het lastig buitenstaanders over je werk te vertellen? Sta dan eens stil bij je formuleringen. Misschien gebruik je te veel vaktaal of jargon.

Wil je dat anderen je boodschap van je aannemen? Dan moet je geloofwaardig overkomen. Je credibility weegt even zwaar als de woorden die je uitspreekt.

Meer tips over presenteren nodig?
Ben je toe aan de volgende stap als spreker? Wil jij jezelf verbeteren op alle gebieden die er tijdens presentaties toe doen? En wil je dat op een grondige manier aanpakken? Lees Presenteren: de ultieme gids voor sprekers, onze longread vol theorie, tips en technieken over presentatievaardigheden – inclusief een handig formulier om jezelf te analyseren.
Lees de ultieme presenteergids over presenteren

Indruk maken.

In de spotlights. Op de werkvloer. Voor de camera.

Ontvang maandelijks nieuwe inzichten over presentatievaardigheden.
Je kunt je altijd uitschrijven. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.
×