Wil je een verhaal vertellen, maar krijg je de grote lijnen niet helder voor ogen? Dan helpt een synopsis je op weg. In deze kennisclip laten we zien welke vijf vragen je moet beantwoorden om een verhaal beknopt weer te geven.
De Dikke Van Dale definieert het begrip synopsis als een kort overzicht of een beknopte weergave. In de literaire wereld slaat de term op een samenvatting die je maakt voordat je het verhaal uitwerkt. Het is bedoeld om jezelf als storyteller richting te geven.
Vijf open vragen om je synopsis te schrijven
Frans Stüger stelt dat een goede synopsis vijf vragen beantwoordt. 1 Op het podium is het in veel gevallen verstandig om gesloten vragen te stellen. Tijdens de voorbereiding van een verhaal is het echter juist raadzaam om open vragen te stellen. Dat zijn vragen die niet met een werkwoord beginnen en die je niet kunt beantwoorden met ja of nee.
De vijf vragen op een rij
Hieronder bespreken we de synopsis puntsgewijs.
- Over wie gaat het verhaal? Als je een personage uitwerkt, moet je daar veel over te weten komen. Hoe beter je het karakter in de synopsis leert kennen, des te makkelijker je er een verhaal omheen bouwt.
- Waarom doen de personages wat zij doen? Elk personage heeft drijfveren om te handelen. Die moeten iets te maken hebben met het conflict en de acties van de karakters.
- Waarover gaat het verhaal? Elk verhaal gaat volgens Stüger over alledaagse feitelijkheden die het verhaal waarheidsgetrouw maken én over een overkoepelend conflict dat zorgt voor urgentie.
- Waar speelt het verhaal zich af? Locaties kunnen zichtbaar en onzichtbaar zijn. Ze kunnen het publiek meer vertellen over je karakters en het probleem dat zij proberen op te lossen.
- Wanneer speelt het verhaal? De tijd is niet alleen van invloed op de setting, maar ook op de wijze waarop personages denken en de keuzes die ze maken. Kies je voor een tijdloos verhaal met een universeel thema? Beschrijf dat dan ook in je synopsis.
Na de synopsis: structureren
Heb je de synopsis klaar? Dan is de tijd aangebroken om aandacht te besteden aan de structuur van het verhaal. In de woorden van Stüger: “Zoals een mens in elkaar zou zakken zonder skelet, zo zakt een verhaal of roman in elkaar zonder structuur: de ruggengraat van het verhaal.” 3 Je kunt bijvoorbeeld de verhaalcirkel gebruiken om de structuur vorm te geven.
Vertel jij boeiende verhalen?
Als jij je verhaal goed wilt voorbereiden, dan kunnen de vijf vragen van Frans Stüger van pas komen. Hoe concreter je in de synopsis antwoord geeft op deze vragen, des te gemakkelijker je het verhaal vervolgens kunt uitwerken.
Wil jij leren hoe je een boeiend verhaal vertelt? Lees dan onze ultieme presenteergids voor professionals, schrijf je in voor een van onze cursussen of neem rechtstreeks contact op met De Presenteerschool.
Vond je dit een interessant artikel? Laat een comment achter en deel de post via social media met je contacten.
1 reactie