Presentatietraining en -coaching voor professionals
Ontvang nu een offerte op maat voor jou en je team

Video: een synopsis voor je verhaal in grote lijnen

Synopsis: je verhaal in grote lijnen

Wil jij een goed verhaal vertellen? Dan kun je de grote lijnen uitwerken in een synopsis. Wij bespreken vijf vragen die je daarbij kunnen helpen.

De Dikke Van Dale definieert het begrip synopsis als een kort overzicht of een beknopte weergave. In de literaire wereld slaat de term op een samenvatting die je maakt voordat je het verhaal uitwerkt. Het is bedoeld om jezelf als storyteller richting te geven.

Bekijk hier onze kennisclip over de synopsis

Vijf open vragen om je synopsis te schrijven

Frans Stüger stelt dat een goede synopsis vijf vragen beantwoordt. 1 Op het podium is het in veel gevallen slim om gesloten vragen te stellen. Tijdens de voorbereiding van een verhaal is het echter juist raadzaam om open vragen te stellen. Dat zijn vragen die niet met een werkwoord beginnen en die je niet kunt beantwoorden met ja of nee.

De vijf vragen op een rij

Hieronder bespreken we de synopsis puntsgewijs.

  1. Over wie gaat het verhaal? Als je een personage uitwerkt, moet je daar veel over te weten komen. Hoe beter je het karakter in de synopsis leert kennen, des te makkelijker je er een verhaal omheen bouwt.
  2. Waarom doen de personages wat zij doen? Elk personage heeft drijfveren om te handelen. Die moeten iets te maken hebben met het conflict en de acties van de karakters.
  3. Waarover gaat het verhaal? Elk verhaal gaat volgens Stüger over alledaagse feitelijkheden die het verhaal waarheidsgetrouw maken én over een overkoepelend conflict dat zorgt voor urgentie.
  4. Waar speelt het verhaal zich af? Locaties kunnen zichtbaar en onzichtbaar zijn. Ze kunnen het publiek meer vertellen over je karakters en het probleem dat zij proberen op te lossen.
  5. Wanneer speelt het verhaal? De tijd is niet alleen van invloed op de setting, maar ook op de wijze waarop personages denken en de keuzes die ze maken. Kies je voor een tijdloos verhaal met een universeel thema? Beschrijf dat dan ook in je synopsis.

Na de synopsis: structureren

Heb je de synopsis klaar? Dan is de tijd aangebroken om aandacht te besteden aan de structuur van het verhaal. In de woorden van Stüger: “Zoals een mens in elkaar zou zakken zonder skelet, zo zakt een verhaal of roman in elkaar zonder structuur: de ruggengraat van het verhaal.” 2 Je kunt bijvoorbeeld de verhaalcirkel gebruiken om de structuur vorm te geven.

Vertel jij boeiende verhalen?

Als jij je verhaal goed wilt voorbereiden, dan kunnen de vijf vragen van Frans Stüger van pas komen. Hoe concreter je in de synopsis antwoord geeft op deze vragen, des te gemakkelijker je het verhaal vervolgens kunt uitwerken.

Bronnen

  1. Stüger, F. Personages, conflict, perspectief. Antwerpen: Augustus, 2011, p. 19. ↩︎
  2. Stüger, F. Personages, conflict, perspectief. Antwerpen: Augustus, 2011, p. 25. ↩︎
Lees ook deze gerelateerde artikelen

Complexe materie begrijpelijk maken voor je publiek: dat kan een behoorlijke opgave zijn. Met de Minto Pyramid of het piramidemodel kun je informatie helder structureren.

Vind je het lastig buitenstaanders over je werk te vertellen? Sta dan eens stil bij je formuleringen. Misschien gebruik je te veel vaktaal of jargon.

Wil je dat anderen je boodschap van je aannemen? Dan moet je geloofwaardig overkomen. Je credibility weegt even zwaar als de woorden die je uitspreekt.

Meer tips over presenteren nodig?
Ben je toe aan de volgende stap als spreker? Wil jij jezelf verbeteren op alle gebieden die er tijdens presentaties toe doen? En wil je dat op een grondige manier aanpakken? Lees Presenteren: de ultieme gids voor sprekers, onze longread vol theorie, tips en technieken over presentatievaardigheden – inclusief een handig formulier om jezelf te analyseren.
Lees de ultieme presenteergids over presenteren

Indruk maken.

In de spotlights. Op de werkvloer. Voor de camera.

Ontvang maandelijks nieuwe inzichten over presentatievaardigheden.
Je kunt je altijd uitschrijven. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.
×