Presentatietraining en -coaching voor professionals
Ontvang nu een offerte op maat voor jou en je team

Een succesformule voor ambitieuze professionals

Een succesformule voor ambitieuze professionals

Heb jij weleens het gevoel dat je meer uit je loopbaan kunt halen? In dit artikel bespreken we een succesformule die jou daarbij kan helpen.

Promotie maken, een uitdagende baan bemachtigen of gevraagd worden voor prestigieuze projecten. Hoe graag je het ook zou willen: in de praktijk blijkt het vaak lastig om dit soort successen te boeken. Toch kun je er wel degelijk invloed op uitoefenen, bijvoorbeeld aan de hand van een succesformule die we hieronder bespreken.

Een succesformule om je ambities waar te maken

Kwaliteit x Zichtbaarheid = Succes. Dat is de succesformule die imagocoaches Sascha Bertus en Mirjam ten Cate introduceren in hun boek Zien ze wel hoe goed je bent? uit 2010. 1 Om succesvol te zijn is het volgens de auteurs belangrijk je kwaliteiten te leren kennen en ze op de juiste manier zichtbaar te maken. Je moet jezelf dus overtuigend profileren.

Het belang van kwaliteit

Volgens de schrijvers betekent de eerste factor van de succesformule, kwaliteit, dat je je werk inhoudelijk goed doet. In dat geval voldoet je dienst of product aan de eisen die je organisatie en de klant daaraan stellen. Denk aan een jurist die correcte adviesbrieven opstelt en een docent die de juiste kennis op een verantwoorde manier overdraagt. Beide professionals kunnen rekenen op een tevreden werkgever en een tevreden klant.

Kwaliteit is een randvoorwaarde voor succes. Juristen die regelmatig incorrecte adviesbrieven opstellen of docenten die onjuiste kennis overdragen, lopen het risico dat ze op basis van hun inhoudelijke kwaliteiten niet hoog aangeslagen worden door hun omgeving. Het is voor die personen niet onmogelijk, maar wel behoorlijk lastig om succesvol te zijn. 

De kracht van zichtbaarheid

De tweede factor van de succesformule, zichtbaarheid, gaat over de mate waarin én de wijze waarop je jezelf laat zien en horen, zowel binnen als buiten je organisatie. De buitenwereld baseert het beeld dat ze van je heeft grotendeels op je voorkomen en je uitingen – of je die nu doet tijdens een teamopdracht, een netwerkbijeenkomst of op social media. Deze beeldvorming is bepalend voor je succes. Ben je onvoldoende zichtbaar? Dan kan het zomaar gebeuren dat je op een kwade dag op je werk komt, je collega in een nieuwe functie ziet en denkt: “Ik ben daar veel geschikter voor! Waarom hebben ze mij niet gekozen?”

Hoe pijnlijk dat ook mag zijn: waarschijnlijk is deze gang van zaken logisch te verklaren. De kans bestaat namelijk dat je collega al vaker openlijk heeft aangegeven geïnteresseerd te zijn in de functie. Als de personen die de beslissing nemen weten waar je voor staat, welke toegevoegde waarde jij levert en wat je ambities zijn, dan is de kans veel groter dat ze bij nieuwe opdrachten of projecten aan jou denken. En dat is precies wat Bertus en Ten Cate met hun succesformule pogen uit te drukken.

Hoe de zichtbaarheid van je kwaliteit tot succes leidt

Succes heeft in de formule betrekking op je professionele leven. Het betekent bijvoorbeeld dat je gevraagd wordt voor een andere functie, dat mensen graag met jou willen samenwerken of dat je leidinggevende vraagt naar jouw visie. Je succes uit zich niet alleen in de waardering voor het goede werk dat je levert, maar helpt je ook om werk te vinden waar je energie van krijgt.

De succesformule laat dus zien dat kwaliteit van fundamenteel belang is, maar vaak niet voldoende is om succes te boeken. 2 De kans op succes neemt in ieder geval enorm toe als je jouw kwaliteiten en prestaties zichtbaar maakt, liefst op een manier die bij je past.

Zijn jouw kwaliteiten zichtbaar voor anderen?

Heeft de buitenwereld een goed beeld van wie je bent? Weten de mensen om je heen wat je kwaliteiten zijn? En zijn degenen die jouw toekomst kunnen beïnvloeden op de hoogte van je ambities? Pas als je deze vragen volmondig met ‘ja‘ kunt beantwoorden, ben je klaar voor de volgende stap in je loopbaan.

Bronnen

  1. Bertus, S. en Cate, M. ten (2010). Zien ze wel hoe goed je bent? In vijf stappen naar zichtbaar zakelijk succes. Den Haag: Academic service, p. 54. ↩︎
  2. Hubregtse, M. (2019). Profileren zonder opscheppen. Maak jezelf zichtbaar op een manier die bij je past. Den Haag: Academic service, p. 34. ↩︎

TAGS

Lees ook deze gerelateerde artikelen

Complexe materie begrijpelijk maken voor je publiek: dat kan een behoorlijke opgave zijn. Met de Minto Pyramid of het piramidemodel kun je informatie helder structureren.

Vind je het lastig buitenstaanders over je werk te vertellen? Sta dan eens stil bij je formuleringen. Misschien gebruik je te veel vaktaal of jargon.

Wil je dat anderen je boodschap van je aannemen? Dan moet je geloofwaardig overkomen. Je credibility weegt even zwaar als de woorden die je uitspreekt.

Meer tips over presenteren nodig?
Ben je toe aan de volgende stap als spreker? Wil jij jezelf verbeteren op alle gebieden die er tijdens presentaties toe doen? En wil je dat op een grondige manier aanpakken? Lees Presenteren: de ultieme gids voor sprekers, onze longread vol theorie, tips en technieken over presentatievaardigheden – inclusief een handig formulier om jezelf te analyseren.
Lees de ultieme presenteergids over presenteren

Indruk maken.

In de spotlights. Op de werkvloer. Voor de camera.

Ontvang maandelijks nieuwe inzichten over presentatievaardigheden.
Je kunt je altijd uitschrijven. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.
×