Spreker in de spotlights: Talitha Muusse

In deze rubriek belichten we sprekers die opvallen dankzij hun presentatievaardigheden. Deze keer richten we de schijnwerpers op... Talitha Muusse!
Talitha Muusse als spreker in de spotlights

Talitha Muusse werd in 1991 geboren in Delft. Ze studeerde Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Muusse schreef haar masterscriptie over duurzaam leiderschap van de millennialgeneratie en is gespecialiseerd in generatietheorie en duurzaamheid. 1 Momenteel is ze werkzaam als keynotespreker, dagvoorzitter en presentatrice. Ze is vooral bekend van Op1, het televisieprogramma dat ze enige tijd op zondagavond samen met Sven Kockelman presenteerde.

Talitha Muusse. Training of coaching nodig? Bel ons op +31850601355!

Talitha Muusse over de millennialgeneratie

In 2017 gaf Talitha Muusse een korte lezing over de millennialgeneratie. 2 Hieronder analyseren we de talk op grond van vijf criteria: presence, taalgebruik, voordracht, structuur en interactie.

Talitha Muusse gaf in 2017 een talk over de Millennial Generatie

Presence

Talitha Muusse staat ontspannen voor de groep. Ze spreekt rustig en gebruikt ingetogen gebaren. Daardoor neemt ze vaak een gesloten houding aan, terwijl ze haar ruimte best wat nadrukkelijker zou mogen innemen. Wat betreft haar geestelijke presence valt op dat ze makkelijk spreekt en geen tekst opdreunt, maar wel veel kanttekeningen plaatst bij de visuele ondersteuning. Zo belooft ze dat ze geen vakantiefoto’s gaat tonen terwijl er net één op het scherm verschijnt en merkt ze bij de slide met flippo’s en boyband op dat het misschien geen belangrijke zaken zijn om een generatie mee te definiëren. Met dit soort opmerkingen doet ze afbreuk aan de impact van haar verhaal.

Taalgebruik

Ze heeft veel woorden nodig om de boodschap over te brengen. Talitha Muusse gebruikt verschillende stopwoorden (‘een beetje’, ‘in het kort’, ‘heel even’), bouwt onnodig lange zinnen (“het is niet helemaal in marmer per se gegoten”, waarbij ‘marmer’ uiteraard ‘beton’ moet zijn) en formuleert soms warrig (“Times zet ook op de cover zetten ze een keer per jaar ook de meest influential millennial op de cover”). Verder vertelt ze soms over wat ze gaat vertellen, maar dat doet ze niet altijd adequaat. Zo zegt ze ‘lang verhaal kort’, terwijl datgene wat volgt net zo lang is als wat voorafging. Haar overtuigingskracht heeft te lijden onder haar taalgebruik.

Talitha Muusse is een uitstekende spreker, maar deze presentatie valt behoorlijk tegen.

Voordracht

Talitha Muusse gebruikt haar stem goed: ze klinkt helder, haalt adem uit haar buik en hanteert een prettig spreektempo. Ze spreekt echter vrij monotoon. Daardoor is het lastig om op basis van de voordracht de hoofd- en bijzaken van elkaar te scheiden. Het zou prettig zijn als ze tussen de verschillende onderwerpen door aan zou geven dat ze een nieuw onderwerp gaat aansnijden. Dat helpt het publiek niet alleen om de informatie goed te verwerken, maar ook om zich in te stellen op wat ze kunnen verwachten.

Structuur

Die tussenzinnetjes waaraan we in de vorige alinea refereerden zouden de structuur van het verhaal ook ten goede komen. Tijdens de presentatie lijkt Talitha Muusse lukraak onderwerpen aan te stippen. Misschien is dat niet het geval, maar elke structuuraanduidig ontbreekt. Daardoor is niet helder waar de inleiding eindigt en de kern begint of welke informatie tot het slot behoort. Om ervoor te zorgen dat het publiek haar boodschap zou onthouden, had ze het slot kunnen aankondigen en een samenvatting van de hoofdpunten kunnen geven. Dat verzuimt ze te doen, waardoor het praatje minder goed blijft hangen dan mogelijk was geweest.

Interactie

Talitha Muusse creëert één keer interactie met het publiek, als ze stelt dat ze ‘heel confronterend’ gaat vragen hoe oud de aanwezigen zijn. Dat kan ze krachtiger doen door direct de vraag te stellen: “Wie is er geboren tussen 1965 en 1975?” Ook is het een gemiste kans dat ze niets met de reactie doet. Mede vanwege haar monotone spreekstijl is het aan te raden om de toeschouwers iets vaker bij het verhaal te betrekken, zodat ze de aandacht er gemakkelijker bijhouden.

Conclusie

Talitha Muusse heeft talent voor spreken in het openbaar. Op basis van deze presentatie zijn er nog veel aandachtspunten, met name waar het gaat om het taalgebruik en de structuur van het verhaal. Muusse zou er goed aan doen diep na te denken over de kernboodschap en een strakke opbouw te volgen. Als ze daarin slaagt, is ze in staat presentaties te geven waarmee ze de toeschouwers geboeid houdt en aan het denken zet.

Behoefte aan meer besprekingen? Lees deze analyse van Emil van Oers!

BRONNEN

  1. Takken, W. ‘Tv-presentator Talitha Muusse: “Ik ga toch niet een kwartier lang zwijgen”‘, NRC, 9 april 2021, geraadpleegd op 12 juli 2021.
  2. Muusse, T. (2017). ‘Talitha Muusse korte lezing over de Millennial Generatie‘, Talitha Muusse, geraadpleegd op 12 juli 2021.
DEEL DIT ARTIKEL
LinkedIn
Twitter
Facebook

BOOST JE PRESENTATIESKILLS

Wij zijn De Presenteerschool. Wij helpen jou als professional je presentatievaardigheden verbeteren. Dat doen we in de vorm van training en coaching. Verder delen we kennis over alles wat te maken heeft met presenteren.

BOOST JE PRESENTATIESKILLS

Wij zijn De Presenteerschool. Wij helpen jou als professional je presentatievaardigheden verbeteren. Dat doen we in de vorm van training en coaching. Verder delen we kennis over alles wat te maken heeft met presenteren.

Indruk maken.

In de spotlights. Op de werkvloer. Voor de camera.

Ontvang maandelijks nieuwe inzichten over presentatievaardigheden.
Je kunt je altijd uitschrijven. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.

Indruk maken.

In de spotlights. Op de werkvloer. Voor de camera.

Ontvang maandelijks nieuwe inzichten over presentatievaardigheden.
Je kunt je altijd uitschrijven. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.
Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met ons cookie- en privacybeleid.