Spreker in de spotlights: Sosha Duysker

Sosha Duysker als spreker in de spotlights

In deze rubriek maken we kritische, constructieve analyses van Nederlandstalige sprekers die opvallen dankzij hun presentatievaardigheden. Deze keer richten we de schijnwerpers op… Sosha Duysker!

Sosha Duysker werd in 1991 geboren in Amstelveen. Ze groeide op in Bovenkarspel en studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Na haar studie werkte ze als redacteur bij televisieprogramma Zapp Kids Top 20. Sinds 2016 is zij een van de presentatoren van Het Klokhuis. Ook acteerde ze in de jeugdseries Zappmissie en Zapp Detective. In 2020 werd ze bovendien uitgeroepen tot grootste journalistieke presentatietalent van het jaar. 1

Sosha Duysker over de Noordpool

Het Klokhuis publiceerde in november 2021 een kennisclip in de serie Waarom? Daarom! 2 Daarin wordt een vraag van een kijker beantwoord: ‘Waarom staat de Noordpool niet op de kaart?’ De clip wordt gepresenteerd door Sosha Duysker. Hieronder analyseren we haar presentatie op grond van vijf criteria: presence, taalgebruik, voordracht, structuur en interactie.

Sosha Duysker beantwoordde in 2021 de vraag waarom de Noordpool niet op de kaart staat

Presence

Sosha Duysker spreekt een vooraf uitgeschreven tekst uit. Desondanks laat zij haar presentatie heel natuurlijk overkomen. Met haar enthousiaste binnenkomst en charismatische presentatiestijl sluit ze goed aan bij haar primaire doelgroep: kinderen van 7 tot en met 12 jaar. Sosha is goed gekleed en neemt een open houding aan: ze staat rechtop, gebruikt haar handen om haar woorden kracht bij te zetten en zet haar mimiek bewust in door te fronsen of vragend te kijken.

Taalgebruik

Presentatoren van Het Klokhuis moeten complexe materie begrijpelijk kunnen maken voor kinderen. Sosha Duysker doet dat goed: ze bouwt korte zinnen, gebruikt spreektaal en legt het onderwerp helder uit. Ze ondersteunt haar woorden bovendien met visualisaties: een landkaart, een wereldbol, foto’s van water, et cetera. Dat is heel sterk. Soms volgen de woorden en plaatjes elkaar in een te hoog tempo op, wat afleidend kan werken voor kinderen. Ze meer kunnen doseren om de aandacht beter vast te houden.

Voordracht

Sosha Duysker maakt goed gebruik van haar stem: ze legt de nadruk op bepaalde woorden, zonder dat dit gemaakt overkomt. Ook wisselt ze goed af in volume, waarmee ze het spannend maakt om naar te luisteren. Als kijker blijf je aan haar lippen hangen. Voor kinderen werkt de afwisseling in camerapositie en houding ook goed. Die afwisseling maakt de clip aantrekkelijk om naar te kijken. In de aflevering deelt Sosha veel informatie in korte tijd. Dit heeft als gevolg dat het spreektempo hoog is. Voor kinderen is het dan ook een uitdaging om het geheel goed te blijven volgen.

Structuur

De filmpjes van Het Klokhuis bestaan vaak uit een inleiding, kern en slot. De inleiding is de toelichting op de rubriek Waarom? Daarom! en de kijkersvraag. Sosha Duysker herhaalt die vraag nadat ze een landkaart heeft getoond waar de Noordpool op ontbreekt. In de kern legt ze uit hoe de landkaart wordt weergegeven met als gevolg dat de Noordpool ontbreekt. Na iets meer dan een minuut heeft ze het antwoord op de vraag gegeven. Doel bereikt, zou je zeggen.

Het filmpje gaat echter verder en in deel twee komt er veel informatie bij: over het verschil in afmetingen tussen een landkaart en een wereldbol, de veranderende wereld en de gevolgen van klimaatverandering voor de Noordpool. Dat maakt het wat ingewikkelder om de rode draad te volgen. Het zou helpen om het onderwerp beter af te bakenen, bijvoorbeeld door na 1 minuut aan te geven dat het antwoord nu bekend is.

Interactie

Een kennisclip is geen interactieve presentatievorm. Het Klokhuis kiest er in dit voorbeeld niet voor om interactieve elementen aan de filmpjes toe te voegen. Toch zouden ze in dit soort kennisclips ingepast kunnen worden. Sosha Duysker zou bijvoorbeeld retorische vragen kunnen stellen, waardoor de kinderen geactiveerd worden eerst zelf na te denken. Bovendien ligt er een interactief element ten grondslag aan deze clip, aangezien de rubriek zelf in het teken staat van kijkersvragen.

Conclusie

Presenteren voor de camera vereist vakmanschap. Sosha Duysker maakt veel filmpjes voor Het Klokhuis en doet dit heel goed. Ze heeft een enthousiaste en open uitstraling, ze neemt de kinderen mee in haar verhaal, ze spreekt helder en maakt goed gebruik van visuals. De structuur kan scherper. Door de onderwerpen beter af te bakenen en wat rustiger te praten blijft haar boodschap nog beter hangen. Behoefte aan meer besprekingen? Lees deze analyse van Kilian Wawoe!

Bronnen

  1. NOS (2020). ‘Sosha Duysker (Klokhuis) wint stimuleringsprijs voor presentatietalent‘, geraadpleegd op 22 december 2021. ↩︎
  2. Het Klokhuis (2021). ‘Waarom staat de Noordpool niet op de kaart?’, geraadpleegd op 22 december 2021. ↩︎
Lees ook deze gerelateerde artikelen

Een draadloze presenter, pointer of klikker: als moderne spreker kun je niet zonder zo’n handige afstandsbediening voor je presentatie. Wij bespreken de vijf beste presentatieklikkers.

In deze rubriek maken we kritische, constructieve analyses van Nederlandstalige sprekers die opvallen dankzij hun presentatievaardigheden. Deze keer richten we de schijnwerpers op… Heleen Kibbelaar!

In deze rubriek maken we kritische, constructieve analyses van Nederlandstalige sprekers die opvallen dankzij hun presentatievaardigheden. Deze keer richten we de schijnwerpers op… Ruud Koornstra!

Meer tips over presenteren nodig?
Ben je toe aan de volgende stap als spreker? Wil jij jezelf verbeteren op alle gebieden die er tijdens presentaties toe doen? En wil je dat op een grondige manier aanpakken? Lees Presenteren: de ultieme gids voor sprekers, onze longread vol theorie, tips en technieken over presentatievaardigheden – inclusief een handig formulier om jezelf te analyseren.
Lees de ultieme presenteergids over presenteren

Indruk maken.

In de spotlights. Op de werkvloer. Voor de camera.

Ontvang maandelijks nieuwe inzichten over presentatievaardigheden.
Je kunt je altijd uitschrijven. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.
×