Spreker in de spotlights: Heleen Kibbelaar

Heleen Kibbelaar als spreker in de spotlights.

In deze rubriek maken we kritische, constructieve analyses van Nederlandstalige sprekers die opvallen dankzij hun presentatievaardigheden. Deze keer richten we de schijnwerpers op… Heleen Kibbelaar!

Heleen Kibbelaar (1993) studeerde Nanomaterials Science aan de Universiteit Utrecht en promoveerde in 2023 aan de Universiteit van Amsterdam op complex fluid systems zoals shampoo, crème en zalf. Bovendien richtte ze in 2020 het Instagram-account Sciencemeetscosmetics op. Via dat account legt de scheikundige aan inmiddels bijna 100.000 volgers de wetenschap achter cosmetische producten uit.

Heleen Kibbelaar over zonnebrandcrème

In 2022 gaf Heleen Kibbelaar een presentatie over zonnebrandcrème voor de Universiteit van Nederland. Wij analyseren haar presentatie op basis van vijf criteria: presence, taalgebruik, voordracht, structuur en interactie.

Heleen Kibbelaar geeft een presentatie voor de webcam over zonnebrandcrème

Presence

Waar veel sprekers het lastig vinden om een natuurlijke houding aan te nemen voor de camera, komt Heleen Kibbelaar ontspannen over op beeld. Ze staat ontspannen achter een tafel die ze gebruikt om de informatie uit te beelden. Het lijkt erop dat ze haar tekst van de autocue afleest. Deze indruk wekt ze niet door haar oogbewegingen, maar door haar manier van spreken. Overigens is dit niet storend. De presentatie is vrij technisch van aard, maar toch goed te volgen dankzij het strak gestructureerde script.

Taalgebruik

Heleen Kibbelaar spreekt helder. Dat komt doordat ze eenvoudige woorden kiest die voor een breed publiek te begrijpen zijn. Soms zijn haar zinnen wat aan de lange kant, wat waarschijnlijk te maken heeft met het script dat ze volgt. Hier en daar gebruikt ze academische termen, maar die verduidelijkt ze steeds met beelden en objecten. Zo vindt ze een prettige balans tussen diepgang en toegankelijkheid.

Voordracht

Op basis van deze video is de voordracht het belangrijkste verbeterpunt van Heleen Kibbelaar. Ze brengt de inhoud helder en vloeiend over, maar het ontbreekt hier en daar aan emotie in haar stem. Als ze bijvoorbeeld zegt dat we iets ‘écht’ kunnen stellen, dan beklemtoont ze dat woord wel met haar intonatie, maar ze legt weinig gevoel in haar stemgeluid. 1 Dat doet afbreuk aan de geloofwaardigheid: het is niet helemaal zeker of ze meent wat ze zegt.

Structuur

Heleen Kibbelaar volgt een duidelijke structuur. Ze begint met een inleiding waarin ze herkenbaarheid opwekt, vervolgens legt ze de concepten uit die ze gebruikt en tot slot benadrukt ze het punt dat ze tijdens deze presentatie wil maken: zonnebrandcrème werkt, mits je vaak genoeg en voldoende smeert. Zo lukt het haar om binnen vijf minuten een hele wereld aan kennis te openbaren aan de kijker.

Interactie

Hoewel het van achter de camera niet mogelijk is om direct interactie te creëren met het publiek, houdt Heleen Kibbelaar wel degelijk rekening met de kijker. Ze zorgt van begin tot eind voor een connectie door verhaaltechnieken toe te passen, beelden te gebruiken en met objecten te werken. Dat maakt het verhaal niet alleen amusanter, maar ook begrijpelijker voor het brede publiek dat ze aanspreekt.

Conclusie

Heleen Kibbelaar is een uitstekende spreker voor de camera. Ze straalt rust en vertrouwen uit, spreekt duidelijk en concretiseert de inhoud met duidelijke beelden en herkenbare voorbeelden. Als het haar in de toekomst lukt iets meer los te komen van het script, weet ze de kijker waarschijnlijk nog makkelijker geboeid te houden.

Bronnen

  1. Vaughan-Johnston, T.I., Guyer, J.J., Fabrigar, L.R. et al (2021). ‘The Role of Vocal Affect in Persuasion: The CIVA Model.‘ Journal of Nonverbal Behaviour 45, 455–477. ↩︎
Lees ook deze gerelateerde artikelen

Een draadloze presenter, pointer of klikker: als moderne spreker kun je niet zonder zo’n handige afstandsbediening voor je presentatie. Wij bespreken de vijf beste presentatieklikkers.

In deze rubriek maken we kritische, constructieve analyses van Nederlandstalige sprekers die opvallen dankzij hun presentatievaardigheden. Deze keer richten we de schijnwerpers op… Ruud Koornstra!

De Troonrede is een van de bekendste toespraken van Nederland. Wij bespreken het taalgebruik in de Troonrede en wat jij daarvan kan leren als spreker.

Meer tips over presenteren nodig?
Ben je toe aan de volgende stap als spreker? Wil jij jezelf verbeteren op alle gebieden die er tijdens presentaties toe doen? En wil je dat op een grondige manier aanpakken? Lees Presenteren: de ultieme gids voor sprekers, onze longread vol theorie, tips en technieken over presentatievaardigheden – inclusief een handig formulier om jezelf te analyseren.
Lees de ultieme presenteergids over presenteren

Indruk maken.

In de spotlights. Op de werkvloer. Voor de camera.

Ontvang maandelijks nieuwe inzichten over presentatievaardigheden.
Je kunt je altijd uitschrijven. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.
×