Spreker in de spotlights: Emil van Oers

In deze rubriek belichten we sprekers die opvallen dankzij hun presentatievaardigheden. Deze keer richten we de schijnwerpers op... Emil van Oers!
Emil van Oers als spreker in de spotlights

Emil van Oers werd in 1984 geboren in Eindhoven. Hij volgde verschillende studies, waaronder de master Journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2010 studeerde hij af op een scriptie over user generated content op Nederlandse nieuwssites. 1 Op dit moment werkt Van Oers als presentator voor Nos op 3, het populaire YouTubekanaal van de NPO met als missie om het nieuws in duidelijke taal en met graphics uit te leggen, zodat de kijker het nog beter begrijpt.

Emil van Oers. Training of coaching nodig? Bel ons op +31850601355!

Emil van Oers over de wooncrisis in Nederland

In september 2021 publiceerde Nos op 3 een kennisclip over de oorzaken van de huidige wooncrisis in Nederland. 2 De clip wordt gepresenteerd door Emil van Oers. Hieronder analyseren we zijn presentatie op grond van vijf criteria: presence, taalgebruik, voordracht, structuur en interactie.

Emil van Oers presenteerde in 2021 een kennisclip over de wooncrisis in Nederland

Presence

Emil van Oers spreekt een vooraf uitgeschreven teksten uit. Dat is te zien aan zijn gebaren, mimiek en timing. Voor een camera is het logisch om een script te gebruiken. De presentator geeft immers een presentatie die gemonteerd wordt in een filmpje. De tekst en de beelden moeten op elkaar worden afgestemd en dat lukt doordat Van Oers de tekst goed volgt. Daarnaast neemt hij een neutrale houding aan, staat hij rechtop en beweegt hij zijn handen bescheiden voor zijn lichaam. Hij kan zijn mimiek bewuster inzetten, bijvoorbeeld door meer te glimlachen of door bepaalde woorden met zijn expressie kracht bij te zetten.

Taalgebruik

Doorgaans gebruiken presentatoren van Nos op 3 korte zinnen en begrijpelijke woorden. Dat geldt ook voor Emil van Oers. Aangezien kijkers gericht zijn op visuele informatie, is het slim om korte zinnen uit te spreken. Het kost nu eenmaal minder moeite om een korte zin te bevatten dan een lange zin. De afwisseling tussen korte en lange zinnen vindt overigens wel degelijk plaats, vooral wanneer de visuals niet te veel afleiden.

Emil van Oers maakt filmpjes die het stempel entertainment waarmaken: ze zijn amusant en educatief.

Voordracht

Emil van Oers bouwt niet alleen korte zinnen, maar benadrukt ook nog eens vrijwel elk woord dat hij uitspreekt. Dat heeft een voordeel en een nadeel. Enerzijds hoef je niet lang na te denken om als kijker de informatie tot je te laten doordringen. Anderzijds klinkt de voordracht mechanisch, zoals die van een robot. Dat heeft ook te maken met het gebrek aan pauze en de monotone intonatie: hoewel er wel degelijk afwisseling in zijn stem doorklinkt, brengt hij zijn boodschap soms bijna verveeld over. Het effect is dat je als kijker afdwaalt, zeker als de visuals niet interessant genoeg zijn.

Structuur

Filmpjes van Nos op 3 bestaan vaak uit een inleiding, kern en slot. De kern volgt meestal een chronologische opbouw of een trechterstructuur die van algemeen naar specifiek beweegt. Hoewel die structuren goed te volgen zijn, komen de filmpjes soms toch wat verwarrend over. In deze kennisclip behandelt Emil van Oers de verklaringen voor de huidige wooncrisis. Per verklaring gaat hij in op verschillende oorzaken, die hij in chronologische volgorde bespreekt. Dat maakt de structuur diffuus, waardoor de boodschap niet goed blijft hangen. Het zou slimmer zijn de verklaringen eerst op te sommen en vervolgens een voor een toe te lichten.

Interactie

Hoewel een kennisclip geen interactieve presentatievorm is, lukt het NOS op 3 om interactieve elementen aan de video’s toe te voegen. In deze clip stelt Emil van Oers retorische vragen en nodigt hij kijkers uit om reacties achter te laten in de comments. Ook roept hij ze, volgens goed gebruik, op om het YouTubekanaal te volgen en het volgende filmpje te bekijken. Daarmee haalt hij het maximale uit de mogelijkheden tot interactie die kennisclips bieden.

Conclusie

Presenteren voor de camera vereist vakmanschap. Emil van Oers maakt jaarlijks tientallen filmpjes en scoort altijd een ruime voldoende. Hij spreekt helder, komt kundig over en bereikt zijn doel om het nieuws begrijpelijk te maken voor zijn doelgroep. Zijn performance houdt het midden tussen presenteren en acteren. Vooral op dat laatste vlak vallen er nog stappen te maken: zijn mimiek kan beter aansluiten bij zijn boodschap, zijn voordracht kan natuurlijker klinken en hij kan meer enthousiasme in zijn stem leggen.

Behoefte aan meer besprekingen? Lees deze analyse van Astrid Elburg!

BRONNEN

  1. Oers, E. van. (2010) ‘De hype voorbij. Een onderzoek naar de mate waarin User Generated Content is geïntegreerd op de websites van prominente nationale nieuwsmedia in Nederland’, geraadpleegd op 12 oktober 2021.
  2. Nos op 3 (2021). ‘Zo ontstond de wooncrisis’, geraadpleegd op 12 oktober 2021.
DEEL DIT ARTIKEL
LinkedIn
Facebook

BOOST JE PRESENTATIESKILLS

Wij zijn De Presenteerschool. Wij helpen jou als professional je presentatievaardigheden verbeteren. Dat doen we in de vorm van training en coaching. Verder delen we kennis over alles wat te maken heeft met presenteren.

BOOST JE PRESENTATIESKILLS

Wij zijn De Presenteerschool. Wij helpen jou als professional je presentatievaardigheden verbeteren. Dat doen we in de vorm van training en coaching. Verder delen we kennis over alles wat te maken heeft met presenteren.

Indruk maken.

In de spotlights. Op de werkvloer. Voor de camera.

Ontvang maandelijks nieuwe inzichten over presentatievaardigheden.
Je kunt je altijd uitschrijven. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.

Indruk maken.

In de spotlights. Op de werkvloer. Voor de camera.

Ontvang maandelijks nieuwe inzichten over presentatievaardigheden.
Je kunt je altijd uitschrijven. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.
Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met ons cookie- en privacybeleid.