Prof. dr. ir. Angèle Reinders is natuurkundige en is verbonden als hoogleraar aan de Universiteit Twente en TU Eindhoven. Ze houdt zich bezig met energietechnologieën en innovatieve energieproducten, met een sterke voorkeur voor zonne-energie. Ze was onder meer voorzitter van een conferentie rondom zonnepanelen, schreef twee boeken over duurzame energie en is redacteur van een magazine over zonnecellen.
Angèle Reinders over de energietransitie
Hoe halen we alle energie uit de zon? Die intrigerende vraag beantwoordt Angèle Reinders in een minicollege dat ze in 2021 gaf voor de Universiteit van Nederland. Wij analyseren haar college op basis van vijf criteria: presence, taalgebruik, voordracht, structuur en interactie.
Presence
Angèle Reinders heeft een sympathieke uitstraling: ze glimlacht veel, klinkt opgewekt en komt enthousiast over. Ze neemt een zakelijke houding aan: ze staat rechtop met haar handen gevouwen voor haar middel, en beweegt zich rond een punt in het midden van het podium. Dat is prettig om naar te kijken. Ze lijkt een tekst uit het hoofd geleerd te hebben, met als gevolg dat het verhaal niet natuurlijk klinkt. Dat had ze kunnen voorkomen door zich de tekst nog beter eigen te maken, of door alleen een structuur aan te houden tijdens de presentatie.
Taalgebruik
Zonne-energie is geen eenvoudig onderwerp. Toch slaagt Angèle Reinders erin de informatie in vrij eenvoudig Nederlands over te brengen. Als ze moeilijke begrippen introduceert, zoals fotovoltaïsch, dan licht ze die toe. Haar zinsconstructies zijn goed te volgen. Als je presenteert voor een camera, is het belangrijk om korte zinnen te bouwen. Ze deelt de informatie op in korte zinnen die ze aan de hand van signaalwoorden met elkaar verbindt. Hier en daar had ze de informatie smeuïger kunnen maken door drieslagen, aansprekende metaforen en andere stijlfiguren te gebruiken.
Voordracht
Aan de voordracht zou Angèle Reinders twee dingen kunnen verbeteren. Ten eerste spreekt ze snel, waardoor de articulatie niet altijd duidelijk is. Dat is extra jammer omdat het onderwerp voor een buitenstaander ingewikkeld kan zijn. Ten tweede gebruikt ze haar stem niet zo natuurlijk. Ze intoneert wel, maar benadrukt woorden die niet belangrijk zijn terwijl ze te weinig nadruk legt op woorden die ertoe doen. Daardoor klinkt het verhaal nu en dan gekunsteld en komt het niet gemeend over, terwijl ze overduidelijk enthousiast is over het onderwerp.
Structuur
Inhoudelijk staat het verhaal als een huis. Het is duidelijk dat Angèle Reinders een autoriteit is op haar vakgebied. Ze dient de concepten een voor een toe, zodat je de uitleg als buitenstaander goed kunt volgen. Het verhaal bevat ook een aantal irrelevante details, zoals een biografische beschrijving van degene die ontdekte dat we zonlicht in spanning kunnen omzetten. Hoewel die informatie best interessant is, draagt ze niet bij aan een goed begrip van het punt dat de spreker wil maken.
Interactie
Vanwege de coronamaatregelen die waren ingesteld op het moment van de opname, geeft Angèle Reinders haar presentatie in een lege studio. Ze spreekt dus voor de camera, en dat vergt andere vaardigheden dan een presentatie voor een zaal vol toeschouwers. De interactieve elementen die ze erin verwerkt, zijn bedoeld om de aandacht van de kijker op afstand erbij te houden. Ze begint bijvoorbeeld met een vraag, gebruikt visuals ter ondersteuning en benoemt voorbeelden die relevant zijn voor de kijker, zoals zonnepanelen op je dak.
Conclusie
Angèle Reinders komt over als een gepassioneerde vakvrouw die nog uren over dit onderwerp had kunnen praten. Wellicht komt het door de setting, maar het verhaal komt vanwege de onnatuurlijke performance niet helemaal uit de verf. Overigens is de presentatie inhoudelijk interessant genoeg om geboeid te blijven kijken.
Behoefte aan meer besprekingen? Lees deze analyse over Glenn Helberg!