Bel ons:

Spreker in de spotlights: Sinan Çankaya

Sinan Çankaya als spreker in de spotlights

In deze rubriek maken we kritische, constructieve analyses van Nederlandstalige sprekers die opvallen dankzij hun presentatievaardigheden. Deze keer richten we de schijnwerpers op… Sinan Çankaya!

Sinan Çankaya werd in 1982 geboren in Nijmegen. In 2020 vergaarde hij bekendheid met zijn boek Mijn ontelbare identiteiten, een poging om te beschrijven dat ‘ras’ geen vastomlijnde eenheid is. 1 Çankaya promoveerde op een onderzoek naar discriminatie bij de politie en is momenteel als universitair docent verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Sinan Çankaya over etnisch profileren

In 2017 gaf Sinan Çankaya bij de Universiteit van Nederland een talk over zijn promotieonderzoek. 2 Hieronder analyseren we de talk van Sinan Çankaya op grond van vijf criteria: presence, taalgebruik, voordracht, structuur en interactie.

Sinan Çankaya gaf in 2017 een talk bij de Universiteit van Nederland

Presence

Als docent spreekt Sinan Çankaya regelmatig voor groepen. Dat is te zien. Hij staat ontspannen op het podium, neemt een open houding aan en spreekt rustig. Ook geestelijk is hij aanwezig: hij neemt de tijd om het verhaal op te bouwen en de juiste woorden te kiezen. Deze ontspanning straalt af op het publiek, dat als vanzelf in een vergelijkbare, relaxte staat terechtkomt.

Taalgebruik

Sinan Çankaya spreekt helder. Hij bouwt korte en middellange zinnen en gebruikt alledaagse woorden. Soms formuleert hij te ingewikkeld, bijvoorbeeld als hij ingaat op de selectiemethodes van agenten die etnisch profileren: “De eerste methode is de agent als een ‘Waar is Wallie?’-zoeker.” Hoewel op de achtergrond ter verduidelijking een afbeelding zichtbaar is, brengt hij de luisteraars in verwarring. Als hij eerst had uitgelegd wie Wallie is en daarna pas de link had gelegd met de selectiemethodes, was die verwarring niet opgetreden.

Voordracht

De voordracht past bij Sinan Çankaya’s houding en lichaamstaal: hij spreekt op een rustig tempo en zijn intonatie vertoont weinig uitschieters. Het is prettig om naar hem te luisteren. Toch zou hij zijn stemgebruik kunnen verbeteren. Hij doet een beroep op de neutrale stemfunctie, terwijl hij beter in overdrive zou kunnen spreken om de aandacht van de zaal voortdurend vast te houden.

Structuur

De inleiding is een schot in de roos: Sinan Çankaya vertelt een verhaal over Typhoon, een Nederlandse rapper van Surinaamse komaf die wordt aangehouden omdat hij als donker persoon in een dure auto rijdt. Het verhaal is om drie redenen goed gekozen: het spreekt direct tot de verbeelding, het wekt verontwaardiging op en het sluit naadloos aan bij het onderwerp van de talk. Bovendien kan Typhoon op de sympathie van het publiek rekenen, aangezien hij bekendstaat om zijn positieve teksten.

De TED-methode kopen?

De rest van de talk is minder strak opgebouwd. Sinan Çankaya doet er onnodig lang over om uit te leggen hoe hij zijn onderzoek heeft opgebouwd, hij gebruikt veel woorden om tot de kern te komen en hij eindigt abrupt. Het was beter geweest als hij aan het einde had terugverwezen naar het verhaal over Typhoon: daarmee had hij de cirkel rondgemaakt en de aanwezigen met een bevredigd gevoel achtergelaten.

Interactie

Sinan Çankaya slaagt erin een serieus onderwerp luchtig te bespreken. Hij vertelt aansprekende verhalen en maakt af en toe een grap terwijl hij misstanden aan de kaak stelt. Zo betrekt hij de toehoorders op een positieve manier bij zijn presentatie. Hij praat ze geen schuldgevoel aan, maar kweekt begrip voor zijn aanklacht.

Conclusie

De talk van Sinan Çankaya is van een hoog niveau. Schijnbaar moeiteloos informeert hij de aanwezigen over zijn promotieonderzoek en overtuigt hij ze van zijn standpunt. Het risico van Cankaya’s spreekstijl is dat hij nonchalant kan overkomen. Dat is niet per se een probleem – het onderwerp is op zichzelf al ernstig genoeg – maar waarschijnlijk zou het sterker zijn als hij zijn boodschap met meer emotie zou verkondigen. Meer analyses lezen? In deze editie staat Talitha Muusse in de spotlights!

Bronnen

  1. Schijndel, M. van. ‘21 vragen aan… Sinan Çankaya‘, De Groene Amsterdammer, 24 mei 2020, geraadpleegd op 7 april 2021. ↩︎
  2. Çankaya, S. (2017). ‘RAS/RACISME: is het terecht als de politie etnisch profileert?‘, Universiteit van Nederland, geraadpleegd op 7 april 2021. ↩︎

Tips over presenteren nodig?

Ben je toe aan de volgende stap als spreker? Wil jij jezelf verbeteren op alle gebieden die er tijdens presentaties toe doen? En wil je dat op een grondige manier aanpakken? Lees Presenteren: de ultieme gids voor sprekers, onze longread vol theorie, tips en technieken over presentatievaardigheden – inclusief een handig formulier om jezelf te analyseren.

Boost je presentatieskills

Wij zijn De Presenteerschool. Wij helpen jou als professional je presentatievaardigheden verbeteren. Dat doen we in de vorm van training en coaching. Verder delen we kennis over alles wat te maken heeft met presenteren.

Boost je presentatieskills

Wij zijn De Presenteerschool. Wij helpen jou als professional je presentatievaardigheden verbeteren. Dat doen we in de vorm van training en coaching. Verder delen we kennis over alles wat te maken heeft met presenteren.

Indruk maken.

In de spotlights. Op de werkvloer. Voor de camera.

Ontvang maandelijks nieuwe inzichten over presentatievaardigheden.
Je kunt je altijd uitschrijven. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.
×