Bel ons:

Jezelf profileren in een hybride werkomgeving

Jezelf profileren in een hybride werkomgeving

Jezelf profileren als professional kan een uitdaging zijn. Wanneer je afwisselend thuis, op kantoor en op andere locaties werkt, is die uitdaging alleen maar groter.

Profileren is voor professionals een sleutelvaardigheid om te groeien in hun loopbaan. Als je jezelf krachtig en overtuigend presenteert ontvang je meer waardering voor je werk en is de kans groter dat je een volgende loopbaanstap maakt. Het vraagt actie om zichtbaar te zijn op je werk. De hybride situatie brengt hierin nieuwe uitdagingen met zich mee. In dit artikel leggen we uit hoe je jezelf kunt profileren in een hybride werkomgeving, zodat je kwaliteiten ook in die context zichtbaar blijven voor anderen.

Jezelf profileren in een hybride situatie

Een hybride werkplek is een combinatie van het fysieke kantoor en een externe locatie: een deel van de medewerkers werkt dan op kantoor en een deel op afstand. Dit brengt voor organisaties nieuwe uitdagingen met zich mee: hoe richt ik de hybride werkomgeving zo in dat we in verbinding blijven met onze medewerkers? Het brengt ook extra uitdagingen met zich mee voor de professionals, en zeker de introverte professionals: hoe zorg je dat je kwaliteiten zichtbaar blijven als je vaak op afstand werkt? 1 Wij geven vier adviezen om jezelf in de hybride werkomgeving te profileren.

1. Pak je rol

De kernvaardigheden van de toekomstbestendige professional veranderen. Dit biedt mogelijkheden om je te onderscheiden als professional. Bekijk dan ook wat er van je gevraagd wordt in de hybride werkomgeving en zorg dat je taken naar je toetrekt die jou energie geven en waarin je je kunt onderscheiden van anderen. Wees proactief en laat zien dat je jezelf wilt ontwikkelen in de vereiste kernvaardigheden.

2. Maak verbinding

In een werkomgeving waarin je niet bij elkaar zit, is het risico graat dat je de verbinding met elkaar verliest. Je maakt een positieve indruk als je moeite doet om in contact te blijven met anderen. Neem daarin het voortouw, bijvoorbeeld door groepsactiviteiten te organiseren of één op één met collega’s af te spreken – desnoods via een videocall.

3. Communiceer proactief

Besef dat je collega’s en leidinggevenden in een hybride werkomgeving vaak minder zicht hebben op het werk dat je doet. Je zult hen dus nog actiever moeten informeren over waar je mee bezig bent en wat je ambities zijn. Dit kun je monitoren door vaste contactmomenten in te plannen of één keer per week een update te geven.

4. Benut digitale middelen

In een hybride werkomgeving wordt veel digitaal gewerkt. Dit biedt mogelijkheden om jezelf te profileren. Je kunt in een videocall een scherm delen om te laten zien waar je aan werkt. Je kunt tijdens hybride vergaderingen digitale tools inzetten, zodat je in verbinding blijft met anderen. Ook kun je indruk maken met online presentaties: je deelt je expertise bijvoorbeeld via een kennisclip. Hiermee versterk je bovendien je ethos: jij vergroot je zichtbaarheid systematisch en je collega’s krijgen de kans zich een positiever beeld van je kwaliteiten te vormen en ontdekken met welke vragen ze bij je terechtkunnen.

Stil van Susan Cain kopen?

Weet jij jezelf te profileren in een hybride situatie?

Het is voor veel professionals een uitdaging om zichzelf te profileren. Als je deze vier adviezen volgt, vergroot je de kans dat je in een hybride werkomgeving een positieve indruk achterlaat bij anderen.

Bronnen

  1. Cain, S. (2012). Stil. De kracht van introvert zijn in een wereld die niet ophoudt met kletsen. New York: Crown Publishing Group, p. 18. ↩︎

Tips over presenteren nodig?

Ben je toe aan de volgende stap als spreker? Wil jij jezelf verbeteren op alle gebieden die er tijdens presentaties toe doen? En wil je dat op een grondige manier aanpakken? Lees Presenteren: de ultieme gids voor sprekers, onze longread vol theorie, tips en technieken over presentatievaardigheden – inclusief een handig formulier om jezelf te analyseren.

Boost je presentatieskills

Wij zijn De Presenteerschool. Wij helpen jou als professional je presentatievaardigheden verbeteren. Dat doen we in de vorm van training en coaching. Verder delen we kennis over alles wat te maken heeft met presenteren.

Boost je presentatieskills

Wij zijn De Presenteerschool. Wij helpen jou als professional je presentatievaardigheden verbeteren. Dat doen we in de vorm van training en coaching. Verder delen we kennis over alles wat te maken heeft met presenteren.

Indruk maken.

In de spotlights. Op de werkvloer. Voor de camera.

Ontvang maandelijks nieuwe inzichten over presentatievaardigheden.
Je kunt je altijd uitschrijven. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.
×