Presenteren op video: zeven tips om krachtig over te komen

Presenteren op video: zeven tips om krachtiger over te komen

Presenteren op video is een vak. In deze post vind je zeven tips om als spreker krachtig, overtuigend en natuurlijk over te komen op camera.

Nieuwslezers, vloggers en quizmasters kunnen erover meepraten: presenteren op video is een vak apart. Grote kans dat je als professional met dit vak te maken krijgt, want kennisclips, webinars en productvideo’s zijn niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven. Er is een fundamenteel verschil tussen presenteren voor een groep en voor de camera: het publiek.

Als je voor een zaal staat kun je interactie creëren en de presentatie afstemmen op de aanwezigen. Presenteren op video is een veel minder dynamische activiteit. Alle energie moet uit jou komen en alles wat je doet wordt geregistreerd. Je moet andere strategieën toepassen om je boodschap over te brengen op je toehoorders. 

Krachtig presenteren op video

Voordat je een presentatie opneemt, besteed je aandacht aan je doel, je doelgroep en je presentatietechniek. Je kunt deze formule gebruiken om je boodschap helder te krijgen en je kunt de doelgroep analyseren in drie stappen. Ook doe je er goed aan een aantal keren proef te draaien, zodat je jezelf kunt bekijken en beluisteren. Je wilt een krachtige indruk achterlaten. Je uiterlijke verschijning, je spreekvaardigheden en je uitstraling moeten dus in orde zijn. Heb je de presentatie voorbereid? Neem de volgende zeven tips dan mee.

Tip 1: Ontspan jezelf

Een camera is onverbiddelijk. Ieder gebaar, elke gezichtsuitdrukking, alle stopwoorden worden opgenomen. Dat kan de nodige druk veroorzaken. Die druk wil je juist niet uitstralen. Je kunt ademhalingsoefeningen doen voordat je begint met opnemen, zodat je ontspannen overkomt op de camera. Wees je er wel van bewust dat je een professionele presentatie geeft en dat je ontspanning niet verandert in onverschilligheid.

Tip 2: Blijf dichtbij jezelf

Veel mensen nemen een presentatiehouding aan zodra ze gaan presenteren voor een groep of op video. Daarmee wekken ze een geforceerde indruk, terwijl ze het tegenovergestelde effect willen bereiken. Probeer daarom vrijuit te spreken en zo natuurlijk mogelijk over te komen – liefst zoals je dat ook doet in normale communicatieve situaties. En je mag ook best een keer ‘eeuh‘ zeggen. 1

Tip 3: Neem een neutrale houding aan

Met je houding breng je een boodschap over op het publiek, of je dat nu wilt of niet. Wees je daarvan bewust als je bepaalt hoe je erbij staat. Plaats je voeten stevig op de grond, druk je borst vooruit en duw je kin omhoog. Als je niet weet wat je met je handen moet doen, kun je de houding van een weerman of -vrouw aannemen met je handen in elkaar gevouwen voor je middel. Je kunt je handen ook gebruiken om je boodschap kracht bij te zetten.

Tip 4: Spreek in de camera tegen een denkbeeldige kijker

Als je tegenover een zaal staat, krijg je non-verbale feedback op de boodschap die je uitstraalt. Tijdens het presenteren op video ontbreekt die informatie. Dat is moeilijk, maar je kunt het ook in je voordeel gebruiken. Je kunt de camera beschouwen als een gesprekspartner die aandachtig naar je luistert en je welwillend toeknikt. Dat zorgt ervoor dat je recht in de camera blijft kijken en enthousiast blijft spreken.

Tip 5: Blijf tijdens elk onderwerp op één plek staan

Sommige sprekers zijn beweeglijk van aard, terwijl anderen juist vrij statisch spreken. Dat heeft te maken met het karakter van de spreker. Voor een camera is het verstandig om niet al te veel bewegen, want dat leidt af van de boodschap. Als de camera te veel moet bewegen, kan dat er ook voor zorgen dat kijkers er duizelig van worden. Blijf zoveel mogelijk op één plek staan en verander hooguit van positie als je een nieuw onderwerp aansnijdt.

Tip 6: Benadruk je boodschap met mimiek, gebaren en intonatie

Als je een verhaal krachtig wilt overbrengen, moet je een beroep doen op je presentatietechniek. Zorg ervoor dat je weet wat je wilt zeggen, bijvoorbeeld door de tekst uit je hoofd te leren, door de video in fragmenten op te nemen of door een autocue te gebruiken. Hoe beter je het verhaal in je hoofd hebt zitten, des te makkelijker het is de belangrijkste delen te benadrukken met je mimiek, gebaren en intonatie.

Tip 7: Maak doelbewust gebruik van pauzes en stilte

Er wordt weleens gezegd dat de kracht van taal schuilgaat in de stilte tussen woorden. Je wilt je boodschap niet alleen verzenden, maar ook overbrengen op anderen. Je toehoorders moeten de informatie op zich kunnen laten inwerken. Door nu en dan een stilte te laten vallen, geef je ze de mogelijkheid om over je woorden na te denken en vergroot je de kans dat ze aandachtig blijven luisteren. 

Kom jij krachtig over op video?

Professionals oefenen jaren om krachtig te presenteren op video. Als je nu en dan een video opneemt, hoef je geen perfectie na te streven. Focus vooral op hoe je eruitziet, klinkt en overkomt, zodat het publiek zich niet met jou bezig hoeft te houden en zich kan richten op de inhoud.

Bronnen

  1. Maris, Berthold van (2014). ‘Het grote nut van het stopwoordje eh’, geraadpleegd op 21 oktober 2019. ↩︎
Lees ook deze gerelateerde artikelen

Soms ontkom je er als spreker niet aan een tekst voor te dragen. Dan krijg je te maken met het verschil tussen schrijftaal en spreektaal.

Het is niet makkelijk om als vakspecialist een lezing te geven voor een lekenpubliek. Je moet je kennis bondig, begrijpelijk en boeiend weten te verpakken.

Complexe materie begrijpelijk maken voor je publiek: dat kan een behoorlijke opgave zijn. Met de Minto Pyramid of het piramidemodel kun je informatie helder structureren.

Meer tips over presenteren nodig?
Ben je toe aan de volgende stap als spreker? Wil jij jezelf verbeteren op alle gebieden die er tijdens presentaties toe doen? En wil je dat op een grondige manier aanpakken? Lees Presenteren: de ultieme gids voor sprekers, onze longread vol theorie, tips en technieken over presentatievaardigheden – inclusief een handig formulier om jezelf te analyseren.
Lees de ultieme presenteergids over presenteren

Indruk maken.

In de spotlights. Op de werkvloer. Voor de camera.

Ontvang maandelijks nieuwe inzichten over presentatievaardigheden.
Je kunt je altijd uitschrijven. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.
×