De manier waarop we werken lijkt onomkeerbaar te zijn veranderd. Onlangs voerde marktonderzoeksbureau Censuswide een onderzoek uit onder 3770 leidinggevenden in zeven landen, waaronder Nederland. 1 Liefst 75 procent van de ondervraagden verwacht dat medewerkers niet willen terugkeren naar de wijze waarop voor de coronacrisis gewerkt werd. Ook denkt 72 procent dat de abrupte overgang naar thuiswerken de digitale transformatie van bedrijven in een stroomversnelling heeft gebracht. Eén van de gevolgen is dat we vaker presenteren op afstand.
Presenteren op afstand: zo kom je krachtig over
Online vergaderen, videobellen, digitale conferenties: het is belangrijker dan ooit om je boodschap helder en geloofwaardig over te kunnen brengen via de webcam. Presenteren op afstand vergt een aantal andere skills dan presenteren in levenden lijve. In dit artikel vind je zes tips om je online presentatievaardigheden naar een hoger niveau te tillen.
1. Regel de belichting
Veel professionals die online moeten presenteren haken af bij het woord belichting. Toch is het niet echt een technisch verhaal. Je hoeft maar één fout te voorkomen, namelijk om voor een lichtbron plaats te nemen. Het licht schijnt dan in de webcam, waardoor je gezicht niet goed te zien is voor de kijkers. Ga dus altijd tegenover het licht zitten als je gaat presenteren op afstand. Op die manier schijnt het licht niet in je camera, maar op je gezicht. Let er wel op dat er in de rest van de ruimte voldoende licht is, zodat je gezicht niet overbelicht raakt.
2. Vertel wat je op je scherm ziet
Een van de nadelen van presenteren op afstand is dat je niet precies weet wat je toehoorders zien. Zolang je in een online situatie jouw scherm niet deelt, kan je publiek niet op je scherm kijken. Ze zien jou presenteren terwijl je naar de monitor kijkt. Leg je toehoorders daarom duidelijk uit welke elementen zich op je scherm bevinden en waar je precies naar kijkt. Zij begrijpen dan waarom je niet de hele tijd in de camera kijkt.
3. Focus op de kijkers
Hoewel het niet mogelijk is om daadwerkelijk oogcontact te maken, is dat effect wel te bereiken door in de camera te kijken als je de kijkers rechtstreeks aanspreekt. In een online situatie concurreer je met vloggers op YouTube, televisiepresentatoren en andere ervaren sprekers voor de camera. Die professionals passen verschillende technieken toe om de illusie van oogcontact op te wekken. Als je de concurrentiestrijd wilt winnen, is het van belang bij het presenteren op afstand om vergelijkbare technieken toe te passen.
4. Maak gebruik van beeldmateriaal
Hoewel presentatiesoftware als PowerPoint, Keynote en Prezi veel kritiek te verduren krijgen, kan beeldmateriaal je wel degelijk helpen om je presentatie te structureren en je boodschap visueel te ondersteunen. Dat is zeker prettig in een online setting, waarin je tijdens het presenteren vaak moeite moet doen om de aandacht van je publiek vast te houden. Zet je beeldmateriaal zo functioneel mogelijk in: bied structuur, gebruik niet te veel tekst en toon veel beelden.
5. Match je kleding met je achtergrond
Een simpele manier om een rustige uitstraling te bewerkstelligen, is door rekening te houden met je achtergrond voordat je gaat presenteren op afstand. In sommige communicatietools, zoals Zoom en MS Teams, kun je een eigen achtergrond kiezen. Mocht dat niet mogelijk zijn, zorg er dan voor dat je kleding aansluit bij je achtergrond. Je kunt voor contrasterende en harmoniserende kleuren kiezen, afhankelijk van het effect dat je wilt bereiken.
6. Geef je presentatie staand
In een reguliere setting presenteren we vrijwel altijd staand. Op afstand geven we onze presentaties juist vaak zittend. Dat heeft verschillende effecten. Enerzijds zorgt het voor een rustige uitstraling, maar anderzijds gaat het ten koste van de dynamiek. Voel je de behoefte om wat actiever te presenteren? Ga staan, plaats je webcam op ooghoogte en geef je presentatie zoals je die ook voor een groep zou geven.
Kun jij krachtig presenteren op afstand?
Presenteren op afstand is een relatief nieuwe vaardigheid die voor veel professionals steeds belangrijker wordt. Als je rekening houdt met een aantal basale elementen, kun je online je boodschap net zo succesvol overbrengen als in levenden lijve.
BRONNEN
- Master, K. (2020). ‘Emerging from Digital Shock: Citrix Survey Shows IT Leaders Preparing for New Work Order‘, Citrix, geraadpleegd op 26 oktober 2020.