Presenteren met impact. Klinkt dat niet een beetje dubbelop? Wie zich ergens over uitspreekt, doet dat toch per definitie om invloed uit te oefenen op anderen? Hoewel dat waarschijnlijk klopt, slaagt lang niet iedereen die een praatje houdt erin een onuitwisbare indruk achter te laten – hoe zelfbewust en ontspannen hij of zij het verhaal ook vertelt. Er is meer dan alleen lef voor nodig om te presenteren met impact. Wij leggen uit welke drie stappen je moet zetten om vanaf de volgende presentatie je impact te vergroten.
Presenteren met impact: een stappenplan om je impact te vergroten
Modewoorden zijn een bijzonder verschijnsel. Dat komt enerzijds door de manier waarop ze in gebruik raken en anderzijds door het feit dat ze op een gegeven moment sleets gaan klinken, waardoor ze geleidelijk weer uit ons collectieve vocabulaire verdwijnen. De vraag is of dat ook geldt voor de term impact. Hoewel het woord populairder is dan enkele jaren geleden, lijkt de term juist aan betekenis te winnen. In deze tijd, waarin iedereen zijn of haar mening kan verkondigen, is het belangrijker dan ooit om ervoor te zorgen dat je woorden impact hebben.
Presenteren met impact: wat houdt dat in?
Impact is dus een modewoord. Momenteel kun je alles doen met impact: ondernemen met impact, beleid voeren met impact, schrijven met impact, enzovoorts. Het heeft weinig zin om de term op zichzelf te definiëren, want de betekenis is contextafhankelijk. Presenteren met impact wil zeggen dat je met je presentatie niet alleen je boodschap overbrengt, maar ook een onuitwisbare indruk achterlaat op het publiek.
Een stappenplan om je impact te vergroten
De impact die je maakt wordt door verschillende factoren bepaald. Sommige daarvan heb je niet in de hand, zoals het tijdstip waarop je de presentatie geeft en de voorkennis of de vooroordelen van de toeschouwers. Op andere factoren kun je juist wel invloed uitoefenen.
Wil je presenteren met impact? Zorg er dan voor dat je verhaal beknopt is, dat het publiek erdoor geboeid blijft en dat het zich een voorstelling kan maken bij wat je te vertellen hebt. Met andere woorden: volg het onderstaande stappenplan.
Stap 1: verpak je boodschap in maximaal vijftien woorden
Om een boodschap krachtig over te brengen, moet je haar kernachtig verwoorden. Voordat je een presentatie met impact kunt geven is het dus van belang dat je de informatie terugbrengt tot de essentie.
Als dat niet in vijftien woorden kan, dan is het raadzaam om te bepalen of je boodschap wel eenduidig is. Meer dan eens willen mensen die een praatje houden eigenlijk twee of drie boodschappen overbrengen. Zolang je jezelf daarvan bewust bent, is dat overigens geen probleem, want je presentatie kan best drie kernboodschappen bevatten.
Hoe dan ook is het verstandig om elke kernboodschap tot maximaal vijftien woorden terug te brengen. Om je impact te vergroten kun je vervolgens je presentatie beginnen én eindigen met de kernboodschap: op die manier maak je aan het eind van de presentatie de cirkel rond, waardoor de luisteraars met een voldaan gevoel achterblijven.
Stap 2: vertel een verhaal met een verrassende wending
Als je de cirkel rond wilt maken kun je ook een verhaal vertellen, zeker als je een presentatie met impact wilt geven. Een boeiend verhaal wint het nu eenmaal per definitie van de koude feiten, zoals blijkt uit dit flitscollege van Eugène Sutorius. 1
Je maakt echter pas echt een onuitwisbare indruk als je een verrassend verhaal weet te vertellen. Het maakt niet uit of je iets grappigs, spannends of dramatisch vertelt: doordat je naar een clou toewerkt, kun je een spanningsboog creëren – en spanning zorgt ervoor dat mensen hun aandacht erbij houden. Het principe om een wending in je presentatie te verwerken is eenvoudig. Stuur de luisteraars een bepaalde denkrichting in, zodat je ze aan het eind op het verkeerde been kan zetten.
Stap 3: verbeeld het verhaal met foto’s of een voorwerp
Als we denken aan een verhaal, denken we aan iemand die dat vertelt. Een fundamentele les voor elke verhalenverteller is echter dat je een verhaal niet alleen moet vertellen, maar vooral moet tonen. Hieronder vind je drie manieren om zo de impact van je presentatie te vergroten.
Ten eerste kun je beeldende taal gebruiken. Als je vertelt over iemand die een oud huis betreedt, kun je gewoon zeggen dat de voordeur kraakt óf dat de scharnieren van de voordeur nodig gesmeerd moeten worden. In het laatste geval suggereer je dat er een krakend geluid klinkt, zonder het te vertellen. Dat denkt degene die naar je luistert er automatisch bij.
Ten tweede kun je beelden gebruiken, zoals Sinan Çankaya in deze talk doet. Als je wilt vertellen dat iets je verdrietig maakt, kun je dat letterlijk op die manier verwoorden. Je kunt ook een sheet met een droevige smiley gebruiken en zeggen: “Zó voel ik me!”
Ten derde kun je een voorwerp meenemen aan de hand waarvan je een boodschap overbrengt. Vooral wanneer je iets laat zien met persoonlijke waarde, zullen de luisteraars aan je lippen hangen: ze gaan zich met je identificeren en willen het verhaal achter het voorwerp horen. Dat is pas presenteren met impact.
Advies nodig? Cursus volgen? Offerte aanvragen?
Wil jij leren je impact te vergroten?
Het bovenstaande stappenplan helpt je op weg om je impact te vergroten. Het is echter niet genoeg om een plan te volgen. Je moet krachtig en overtuigend zijn om met impact te presenteren. Daarvoor kun je talloze technieken toepassen. Lees deze online presentatiegids voor professionals om daar meer over te weten te komen.
Wil jij aan den lijve ondervinden hoe je een presentatie met impact geeft? Neem dan contact op of bekijk ons aanbod om te zien wat we voor je kunnen betekenen.
Vond je dit een interessant artikel? Laat een comment achter en deel de post via social media met je contacten.
Bronnen
- Sutorius, Eugène (2014). ‘Waarom wint een sprookje altijd van de argumenten?’, geraadpleegd op 12 november 2019 via https://universiteitvannederland.nl/college/waarom-wint-een-sprookje-altijd-van-de-argumenten.
6 reacties