Hoe big data je helpt succesvolle presentaties te geven

Presenteren kun je leren: doe je voordeel met dit onderzoek op basis van big data.

Presenteren kun je leren: het is een veelgehoord cliché in de wereld van communicatie. Zoals bij veel clichés schuilt er een kern van waarheid in.

Noah Zandan is gedragswetenschapper en oprichter van Quantified Communications, een bedrijf dat op basis van big data communicatie onderzoekt. Samen met zijn team analyseerde Zandan meer dan 100.000 presentaties van bedrijfsleiders, politici en keynote speakers. 1 Het doel was te bepalen welke factoren bijdragen aan een succesvolle presentatie. En wat blijkt: presenteren kun je leren – zolang je maar weet welke technieken je moet toepassen om je presentatie op te bouwen en je boodschap over te brengen.

Presenteren kun je leren. Training of coaching nodig? Bel ons op 31850601355!

Presenteren kun je leren met deze vijf tips

Enerzijds analyseerde het team hoe helder, overtuigend, betrouwbaar en aansprekend de presentaties waren. Anderzijds bestudeerden de onderzoekers het taalgebruik, het stemgebruik, de lichaamstaal en de authenticiteit van de sprekers. Als raamwerk gebruikten ze de drie v’s van communicatie van Albert Mehrabian: verbale, vocale en visuele factoren. Daar voegden ze een vierde v aan toe, namelijk vitale elementen. 2 Hieronder lees je vijf tips die gebaseerd zijn op het onderzoek van Zandan en zijn team.

Tip 1: spreek zo duidelijk mogelijk

De woorden die je gebruikt doen ertoe. Als je spreekt in het openbaar is het cruciaal dat je taalgebruik aansluit bij het kennisniveau en de belevingswereld van je doelgroep. Dit betekent dat je waar mogelijk jargon moet vermijden en je boodschap zo eenvoudig mogelijk onder woorden moet brengen. Je kunt ook nu en dan checken of je toehoorders je volgen. Dat zorgt er niet alleen voor dat je boodschap overkomt, maar ook dat je contact maakt met je publiek.

Tip 2: werk aan je geloofwaardigheid

Aristoteles schrijft dat persoonlijkheid het belangrijkste overtuigingsmiddel van een spreker is. 3 Daarmee slaat hij de spijker op de kop. Voordat je publiek iets van je aanneemt, moet het je als geloofwaardig en deskundig beschouwen. Je moet, met andere woorden, ethos opbouwen. Enerzijds doe je dat door zoveel kennis op te bouwen dat je ver boven de stof komt te staan. Anderzijds kun je tijdens je presentaties subtiel laten doorschemeren dat je de autoriteit bent, bijvoorbeeld door te verwijzen naar de literatuur die je hebt gelezen of de ervaring die je in een bepaalde positie hebt opgedaan.

Tip 3: straal zelfvertrouwen uit

Zoals gezegd: presenteren kun je leren. Een van de moeilijkste aspecten is om te leren zelfverzekerd over te komen. Je kunt namelijk alleen zelfvertrouwen uitstralen als je dat daadwerkelijk voelt. De sleutel schuilt in twee elementen: voorbereiding en oefening. In de meeste gevallen verdwijnt spreekangst vanzelf zodra je als spreker ervaring opdoet. Als dat niet zo is, kan het zijn dat er sprake is van glossofobie: een officieel ziektebeeld waarmee je jezelf kunt laten diagnosticeren. In dat geval kun je therapeutisch worden behandeld.

Tip 4: bouw een warme band op

De onderzoekers stellen dat je warmte moet uitstralen als spreker. Daarmee bedoelen ze dat je een band moet opbouwen met je toehoorders. Zij moeten een gevoel van sympathie voor je ontwikkelen. Dat lukt vooral als ze zich met je kunnen identificeren. Het devies luidt daarom: hoe persoonlijker je presentatie, hoe beter. Hou je van zelfspot? Begin met een grapje over jezelf. Daarmee laat je direct een menselijke kant van jezelf zien. Heb je een leuke anekdote te vertellen over het onderwerp? Deel het met je publiek. Als eruit blijkt hoe gepassioneerd je met het thema bezig bent, sla je twee vliegen in één klap: je werkt namelijk ook meteen aan je ethos.

Tip 5: laat jezelf zien aan je publiek

Authenticiteit mag dan een containerbegrip zijn; het is precies waar je publiek behoefte aan heeft. Vrijwel iedereen vindt het prettig naar een spreker te kijken met wie hij of zij zich kan relateren. 4 Daarom is het belangrijk dat je jezelf laat zien tijdens je presentatie: geef je mening, toon je zwaktes, deel je emoties, vertel een persoonlijk verhaal, straal enthousiasme uit, enzovoorts. Hoe makkelijker het publiek zich met je kan identificeren, des te groter de kans dat het zich voor je boodschap openstelt.

Wil jij beter leren presenteren?

Presenteren kun je leren. Dat lijdt geen twijfel: door de vijf tips hierboven toe te passen, ontwikkel jij als professional de skills om een succesvolle presentatie te geven. De vraag is vooral op welk vlak jij jezelf kunt verbeteren. Om daarachter te komen kun je onze ultieme gids over presenteren lezen, waarin we een volledig hoofdstuk wijden aan de zelfanalyse.

1. Abrahams, M. (2016). ‘A Big Data Approach to Public Speaking‘. Stanford Business Insights, geraadpleegd op 15 oktober 2023. ↩︎
  2. Quantified Communications (2016). ‘How will presentation assessments help me become a better speaker?‘. Quantified.ai, geraadpleegd op 15 oktober 2023. ↩︎
  3. Huys, M. (2004). Aristoteles’ Retorica. Vertaald, ingeleid en van aantekeningen voorzien door Marc Huys. Groningen: Historische Uitgeverij. Geraadpleegd op 21 april 2020. ↩︎
  4. Quantified Communications (2016). ‘Public Speaking by the Numbers: A Stanford University Perspective‘. Quantified.ai, geraadpleegd op 15 november 2023. ↩︎