Vijf presentatietechnieken die jij als professional moet beheersen

Presenteren is een kernvaardigheid van de moderne professional. Om jezelf staande te houden moet je in elke situatie je woordje klaar hebben, ongeacht je functie of persoonlijkheid. In dit artikel bespreken we vijf presentatietechnieken die jou op de werkvloer verder helpen.
Vijf presentatietechnieken die elke professional moet beheersen

Uit verschillende studies blijkt dat werkgevers en werknemers het erover eens zijn: presentatievaardigheden behoren tot de belangrijkste skills op de werkvloer. 1 Dat is vrij logisch: hoe overtuigender je een boodschap kunt overbrengen, des te groter de kans dat je iets gedaan krijgt. Het is dan ook belangrijk om je presentatietechnieken te ontwikkelen.

Presentatietechnieken voor professionals. Training of coaching nodig? Bel ons op 31850601355!

Presentatietechnieken voor professionals

Presenteren is een breed begrip. Aan de ene kant gaat het erom dat je informatie coherent kunt overbrengen. Aan de andere kant heeft het te maken met de wijze waarop je jezelf profileert. Er zijn tientallen aspecten om rekening mee te houden. Lees bijvoorbeeld dit artikel over zeven do’s en don’ts voor sprekers en deze bespreking van cruciale presentatielessen van Chris Anderson, de head of TED. Wij zetten vijf specifieke presentatietechnieken op een rij waarmee je als professional je impact kunt vergroten.

1. Kernachtig spreken

In onze kenniseconomie heeft vrijwel iedere professional een volle agenda. Houd daar rekening mee als je op een effectieve manier informatie wilt overbrengen. Je kunt je presentatie stapsgewijs terugbrengen tot de essentie. Eerst is het van belang om je kernboodschap te identificeren. Daarna helpt de narratieve kaart van Joseph McCormack je om het verhaal te stroomlijnen. 2 Tot slot kun je nadenken over krachtige oneliners, frames en metaforen om ervoor te zorgen dat je woorden blijven hangen.

2. Non-verbaal overtuigen

Met je stemgebruik en lichaamstaal kun je anderen subtiel beïnvloeden. Je kunt er emoties mee overbrengen en oproepen bij je toehoorders. 3 Beschik je over een flinke dosis charisma? Maak daar dan gebruik van. Vind je jezelf weinig charismatisch? Niet gevreesd: het belangrijkste is dat je als spreker congruent communiceert, dus dat je non-verbale communicatie overeenstemt met de inhoud van je presentatie. 4 Als jij geloofwaardig overkomt, is je publiek eerder geneigd om zich open te stellen voor je presentatie.

Vijf presentatietechnieken voor professionals: (1) kernachtig spreken, (2) non-verbaal overtuigen, (3) omgaan met vragen, (4) de regie behouden en (5) een verhaal vertellen.

3. Omgaan met vragen

Wie vaak genoeg spreekt voor groepen, krijgt onvermijdelijk te maken met kritische vragen. Realiseer je dat dit getuigt van betrokkenheid. Blijkbaar hebben je woorden iets losgemaakt bij de vragensteller. Het is onder geen beding slim om vragen impulsief te beantwoorden. 5 Je kunt er beter bewust op reageren: vraag eerst door, vat daarna de kern samen en geef dan pas antwoord.

4. De regie behouden

Om de aandacht van je toehoorders te trekken en ze geboeid en betrokken te houden, is het cruciaal om interactie te creëren. Het risico is echter dat je de regie kwijtraakt. Schets daarom duidelijke kaders. Wil je het publiek de gelegenheid geven om vragen te stellen? Besef dan dat de zaal groter is dan de vragensteller. Verzoek de aanwezigen dus om je niet zomaar te onderbreken, maar om hun vraag tot het eind van je presentatie te bewaren.

5. Een verhaal vertellen

Een effectieve manier om een connectie te maken met je publiek is door een spannend, persoonlijk verhaal te vertellen waarmee je toehoorders zich kunnen identificeren. Dat kun je zo simpel of ingewikkeld maken als je zelf wilt. In sommige situaties volstaat een anekdote, terwijl je in andere gevallen beter een personage kunt uitwerken aan de hand waarvan je de deelonderwerpen aan elkaar verbindt. Wel is het zaak te beseffen dat storytelling een middel is om je boodschap over te brengen. Je hoeft geen filmscenario uit te werken, maar je kunt wel dezelfde spanningstechnieken gebruiken om de aandacht vast te houden.

Besteed jij aandacht aan je presentatietechnieken?

Als spreker ben je nooit uitgeleerd: je kunt jezelf op talloze manieren ontwikkelen om je impact te vergroten. De presentatietechnieken uit dit artikel zorgen ervoor dat je in elke situatie je boodschap helder en overtuigend overbrengt op anderen.

BRONNEN

  1. Docan-Morgan, T. en Nelson, L. (2015). ‘The Benefits and Necessity of Public Speaking Education‘, Public Speaking for the Curious. Canberra: The Curious Academic Publishing, p. 3, geraadpleegd op 13 juni 2022.
  2. McCormack, J. (2014). Brief. Make a Bigger Impact by Saying Less. New York: John Wiley & Sons Inc.
  3. Mehrabian, A. (1971). Silent Messages. Belmont: Wadsworth.
  4. Mehrabian, A. en Wiener, M. (1967). ‘Decoding of inconsistent communications’, Journal of Personality and Social Psychology 6 (1), p. 109-114.
  5. Meulen, M. van der & Strous, J. (2021). Het Presentatiespel. Assen: Koninklijke Van Gorcum BV, kaart 4 (blauwe reeks).
DEEL DIT ARTIKEL
LinkedIn
Facebook

BOOST JE PRESENTATIESKILLS

Wij zijn De Presenteerschool. Wij helpen jou als professional je presentatievaardigheden verbeteren. Dat doen we in de vorm van training en coaching. Verder delen we kennis over alles wat te maken heeft met presenteren.

BOOST JE PRESENTATIESKILLS

Wij zijn De Presenteerschool. Wij helpen jou als professional je presentatievaardigheden verbeteren. Dat doen we in de vorm van training en coaching. Verder delen we kennis over alles wat te maken heeft met presenteren.

Indruk maken.

In de spotlights. Op de werkvloer. Voor de camera.

Ontvang maandelijks nieuwe inzichten over presentatievaardigheden.
Je kunt je altijd uitschrijven. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.

Indruk maken.

In de spotlights. Op de werkvloer. Voor de camera.

Ontvang maandelijks nieuwe inzichten over presentatievaardigheden.
Je kunt je altijd uitschrijven. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.
Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met ons cookie- en privacybeleid.