Bel ons:

De vijf beste presentatieklikkers

Draadloze pointers, presenters of klikkers: de vijf beste presentatklikkers van dit moment.

Een draadloze presenter, pointer of klikker: als moderne spreker kun je niet zonder zo’n handige afstandsbediening voor je presentatie. Wij bespreken de vijf beste presentatieklikkers.

Beelden zijn krachtiger dan woorden. 1 Het kan dan ook slim zijn je presentatie te voorzien van visuals, bijvoorbeeld met behulp van PowerPoint, Prezi of Mentimeter. Maar hoe bedien je als spreker de slides op een natuurlijke manier?

Je kunt op en neer lopen naar je laptop om erdoorheen te klikken, maar dat oogt amateuristisch en kan storend zijn voor je publiek. Ook kun je iemand vragen om de slides voor je te bedienen. Een groot nadeel is dat je diegene voortdurend aanwijzingen moet geven. Dat leidt af van je verhaal.

Gelukkig bestaat er een goede oplossing: de presentatieklikker.

Een klikker geeft je bewegingsvrijheid. Als je met een afstandsbediening je presentatie bestuurt, kun je jezelf volledig focussen op je boodschap en je publiek. Daarnaast ben je direct verlost van de vraag wat je met je handen moet doen. Met andere woorden: een draadloze presenter, pointer of klikker behoort tot het basisinstrumentarium van een moderne spreker.

De vijf beste presentatieklikkers op een rij

Er zijn veel verschillende soorten klikkers op de markt. De belangrijkste eigenschap is dat ze je helpen om door je slides te klikken, maar de meeste presenters hebben nog meer functionaliteiten. Hieronder bespreken wij de vijf beste afstandsbedieningen voor je presentatie.

1. Logitech Spotlight Presentation Remote

De Logitech Spotlight Presentation Remote biedt alles wat je zoekt in een moderne, draadloze presentatieklikker – en meer. De klikker beschikt over slechts drie knoppen: vooruit, achteruit en de spotlight. Die laatste knop is geen laserpen, maar een systeem waarmee je elementen kunt isoleren en kunt vergroten op je scherm. Kosten: € 129,-.

De Logitech Spotlight Presentation Remote staat met stip op nummer 1. Het apparaatje heeft een prima bereik van 30 meter, dus je hebt de vrijheid om jezelf door de ruimte te bewegen. Daarnaast hebben de makers afscheid genomen van de laserpen die het op de meeste beeldschermen laat afweten. In plaats daarvan hebben ze deze klikker afgestemd op het gebruik van smartboards: de zoomfunctie werkt vrij intuïtief en de isolatiefunctie ziet er veel fraaier uit dan een laserpuntje.

Het is een fraai vormgegeven pointer die in verschillende kleuren beschikbaar is, waaronder goud. Het enige nadeel is de prijs. Als je bereid bent om geld uit te geven aan een handige gadget hoeft dat geen probleem te zijn, maar voor ongeveer een vijfde van dit bedrag heb je een draadloze presenter die precies doet waar je als spreker in de meeste gevallen naar op zoek bent.

Logitech Spotlight Presentation Remote kopen?
Deze pointer is eenvoudig te gebruiken en voldoet aan de modernste normen. Het apparaat heeft alle functionaliteiten die je van een draadloze presenter kunt verwachten: een knop om door je slides te klikken, een functie om zaken in je presentatie aan te wijzen en een usb c-aansluiting. Bovendien beschikt deze afstandsbediening voor je presentatie over een alarm: zo hoef je nooit over de tijd na te denken als je een presentatie geeft.

Voordelen

 • Gebruiksgemak
 • Vormgeving
 • Aanwijsfunctie
 • Trilfunctie
 • Zoomfunctie

Nadelen

 • Prijzig
 • Even wennen

Kopen?

Schaf de Logitech Spotlight Presentation Remote aan via Coolblue.

2. Kensington Wireless Presenter

Wil je voor een lage prijs een oerdegelijke klikker aanschaffen? Dan is de Kensington Wireless Presenter het product dat je zoekt. Deze draadloze presenter bevat vier knoppen, heeft een bereik van 15 meter en werkt altijd – zolang je maar een USB-A-aansluiting hebt en om de twee, drie jaar de batterij vervangt. Kosten: €30,50.

De kracht van deze pointer schuilt in de eenvoud. Als je slides gebruikt, heb je een afstandsbediening waarmee je je presentatie kunt klikken en zaken kunt aanwijzen. Dat is precies wat je met deze presenter doet. Sprekers die het apparaatje voor het eerst in hun handen gedrukt krijgen, begrijpen doorgaans binnen vijf seconden hoe het werkt.

Daarnaast ligt deze afstandsbediening lekker in de hand, waardoor je er tijdens de presentatie gauw aan gewend raakt. Helaas werkt de laserpen niet op de meeste monitoren. Nu veel organisaties werken met smartboards in plaats van whiteboards, is die functionaliteit dus verouderd geraakt.

Kensington Wireless Presenter kopen?
Deze iconische pointer heeft alles wat je zoekt: een laser, twee knoppen om door je slides te klikken en een power. Goedkoop en oerdegelijk.

Voordelen

 • Eenvoudig
 • Oerdegelijk
 • Relatief goedkoop
 • Prima bereik
 • Prima levensduur

Nadelen

 • Zwakke laser
 • USB-A-aansluiting

Kopen?

Schaf de Kensington Wireless Presenter aan via Bol.

3. Logitech R400

Tijdens een presentatie wil je kunnen vertrouwen op je presentatieklikker. Het apparaatje moet je in staat stellen heen en terug te klikken en elementen aan te wijzen. Dat is precies wat je kunt doen met de Logitech R400, een betaalbare plug & play-klikker met usb-aansluiting, een rode laser en een bereik van 15 meter. Kosten: €39,90.

Er is maar één reden waarom de Logitech R400 het aflegt tegen de Kensington op plaats twee: de eenvoud. Deze presenter heeft vijf knoppen: twee om heen en weer te klikken, twee om de presentatie aan en uit te zetten en één om de laser te besturen. Dat is er één te veel: de Kensington geeft je immers precies dezelfde opties met vier knoppen.

Bovendien heeft deze Logitech aan de zijkant nóg een knop, namelijk om de pointer zelf aan en uit te zetten. Dat is handig om de batterij van de afstandsbediening te sparen, maar enorm vervelend als je een presentatie geeft en vergeet dat deze knop bestaat.

Als spreker wil je zo min mogelijk nadenken over zaken die niet je publiek, je boodschap of je presentatietechnieken te maken hebben. Die extra knop mag dus klinken als een detail, maar tijdens een presentatie maakt het wel degelijk uit met hoeveel functies je rekening moet houden.

Logitech R400 draadloze presenter kopen?

Voordelen

 • Betrouwbaar
 • Relatief goedkoop
 • Relatief eenvoudig
 • Batterij-icoontje

Nadelen

 • Te veel knoppen
 • USB-A-aansluiting

Kopen?

Schaf de Logitech R400 Draadloze Presenter aan via Coolblue.

4. Logitech R500s

Het vierde Logitech-product in deze top 5 is de R500s, een draadloze presentatieklikker met een bereik van 20 meter. Het is een flexibel apparaatje: je kunt de knoppen zelf instellen en je kunt zowel via USB als via bluetooth verbinding maken je computer. Kosten: € 52,-.

Op het eerste gezicht lijkt dit een betere deal dan de R400, omdat deze presenter meer flexibiliteit geeft en een groter bereik heeft. Schijn bedriegt echter: in de meeste gevallen heb je aan een bereik van 15 meter meer dan genoeg. Als dat niet zo is, dan maakt vijf meter waarschijnlijk niet zoveel verschil. Vaak heb je dan behoefte aan een veel groter bereik.

Ook de flexibiliteit biedt slechts een ogenschijnlijk voordeel. Het klinkt handig dat je zelf kunt bepalen waar je knoppen voor dienen, maar als spreker wil je niet te veel nadenken over de klikker die je gebruikt. Je wil vooral dat het apparaat doet wat het moet doen: door je slides klikken en elementen aanwijzen. Aangezien je daar de Logitech R400 ook voor kunt gebruiken, is het niet nodig om 12 euro meer uit te geven aan de R500s.

Logitech R500s kopen?

Voordelen

 • Handzaam
 • Fraai vormgegeven
 • Betrouwbaar
 • Vrij instelbaar
 • Bluetooth en USB

Nadelen

 • Instelbaar
 • Relatief prijzig

Kopen?

Schaf de Logitech R500s aan via Coolblue.

5. BrandsGoods presentatieklikker

BrandsGoods is het enige onbekende merk in deze top 5. Het is een betrouwbare, vrij normale presentatieklikker: een usb-aansluiting en vier knoppen, waaronder een aan- en uitknop. De unique selling point van deze klikker is het bereik: ruim 100 meter. Kosten: € 24,95.

Wanneer heb je een pointer nodig waarmee je op 100 meter van je presentatie kunt staan? Niet in een normale situatie waarin je naast je smartboard staat. Het is eerder een presentatieklikker die je gebruikt voor buitenpresentaties of een keynote tijdens een conferentie waarin je als spreker in het midden van de zaal staat. In zulke gevallen wil je naar visuals kunnen wijzen die op grote schermen te zien zijn.

Als beroepsspreker kun je regelmatig in die situatie terechtkomen. Veruit de meeste professionals die af en toe een praatje houden doen dat echter in een kleinere ruimte. Vooral als je grootschalige events organiseert is het handig om deze afstandsbediening achter de hand te hebben voor de centrale presentaties, zoals kick-offs en keynotes. Als je een normale presentatie geeft, kun je beter voor de hierboven besproken klikkers van Logitech of Kensington gaan.

BrandsGoods presentatieklikker kopen? Met deze afstandsbediening bereik je de presentatie vanaf meer dan 100 meter.

Voordelen

 • Groot bereik
 • Intuïtief
 • Goedkoop

Nadelen

 • Niet zo handzaam
 • Niets speciaals

Kopen?

Schaf de BrandsGoods-klikker aan via Bol.

Wat is de beste presentatieklikker?

De presentatieklikkers die we hierboven hebben besproken leveren allemaal kwaliteit. Als je bereid bent te investeren in de impact van je presentaties, is de Logitech Spotlight Presentation Remote de presenter die je zoekt. Het is een moderne, fraai vormgegeven presentatieklikker die je helpt je presentatie naar een hoger niveau te tillen. Vind je het bedrag te hoog? Ga dan voor de Kensington. Er zijn nog goedkopere klikkers op de markt, maar de kwaliteit van deze pointer krijg je niet voor minder dan 30 euro.

Welke presentatieklikker past bij jou?

De keuze voor een draadloze presenter is een behoorlijk subjectieve aangelegenheid. De vraag is vooral welke jij het prettigst vindt. Een goede presentatieklikker is betrouwbaar en eenvoudig in gebruik. Als de jouwe aan die twee voorwaarden voldoet, is er geen reden om naar een alternatief op zoek te gaan.

Bronnen

 1. Whitehouse, A.J.O., Mayberry, T. en Durkin, K. (2006). ‘The development of the picture-superiority effect.’ British Journal of Developmental Psychology 24, p. 767-773. ↩︎

Tips over presenteren nodig?

Ben je toe aan de volgende stap als spreker? Wil jij jezelf verbeteren op alle gebieden die er tijdens presentaties toe doen? En wil je dat op een grondige manier aanpakken? Lees Presenteren: de ultieme gids voor sprekers, onze longread vol theorie, tips en technieken over presentatievaardigheden – inclusief een handig formulier om jezelf te analyseren.

Boost je presentatieskills

Wij zijn De Presenteerschool. Wij helpen jou als professional je presentatievaardigheden verbeteren. Dat doen we in de vorm van training en coaching. Verder delen we kennis over alles wat te maken heeft met presenteren.

Boost je presentatieskills

Wij zijn De Presenteerschool. Wij helpen jou als professional je presentatievaardigheden verbeteren. Dat doen we in de vorm van training en coaching. Verder delen we kennis over alles wat te maken heeft met presenteren.

Indruk maken.

In de spotlights. Op de werkvloer. Voor de camera.

Ontvang maandelijks nieuwe inzichten over presentatievaardigheden.
Je kunt je altijd uitschrijven. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.
×