Presentatiekaartjes maken: zeven tips

Presentatiekaartjes maken als spreker voor groepen

Nieuwslezers, dagvoorzitters en quizmasters: ze maken allemaal gebruik van presentatiekaartjes. Het is dan ook een beproefde methode om structuur aan te brengen in je presentatie.

Je kunt jezelf op allerlei manieren voorbereiden op een presentatie. Je moet kiezen wat voor jou de beste methode is. 1 Sommige sprekers schrijven de tekst volledig uit en stampen hem vervolgens in hun hoofd. Anderen benaderen presentaties ongedwongen en vertrouwen op hun improvisatievermogen. Weer andere sprekers kiezen ervoor om presentatiekaartjes te gebruiken.

Presentatiekaartjes als middenweg

Met presentatiekaartjes bewandel je de gulden middenweg tussen een grondige en een nonchalante voorbereiding. Enerzijds vertrouw je erop dat je prima uit je woorden komt als je voor een groep staat. Anderzijds denk je diep na over je doelstelling, je kernboodschap en de structuur van je verhaal. Het kan dan ook nog een behoorlijke opgave zijn om goede spreekkaartjes te maken.

Goede presentatiekaartjes maken

Als je goede presentatiekaartjes wilt maken, is het van belang dat je een methodiek volgt die je helpt tijdens je presentatie. Het laatste wat je wilt is dat de kaartjes je afleiden, in de war brengen of op een andere manier in de weg gaan zitten. Hieronder vind je zeven tips om tot effectieve spreekkaartjes te komen.

1. Schrijf steekwoorden, geen volzinnen

De belangrijkste tip is om de presentatiekaartjes slechts ter ondersteuning te gebruiken. Je wilt ze niet inzetten ter vervanging van je tekst. Zet dus alleen kernwoorden op je kaartjes, geen hele zinnen. Zo kun je zonder lang te zoeken zien wat je wilt zeggen en voorkom je dat je de tekst gaat oplezen. Met andere woorden: steekwoorden helpen je om vrij en natuurlijk te spreken.

2. Kies een handig formaat en lettertype

Met spreekkaartjes kun je een professionele indruk wekken. Dan is het wel van belang dat je geen uitgetypte A4’tjes in je handen hebt. Kies voor spreekkaartjes van een handzaam formaat, bijvoorbeeld A7, en een goed leesbaar lettertype, bijvoorbeeld Arial of Helvetica. Zorg er ook voor dat de tekst groot genoeg is om met een korte blik te kunnen lezen.

3. Maak een duidelijke visuele indeling

Je wilt dat de presentatiekaartjes je helpen een heldere lijn aan te brengen in je verhaal. Zorg er dus voor dat je de structuur en rode draad van je verhaal in één oogopslag kunt zien. Je kunt kleuren, nummers of bulletpoints om aan te geven wat bij elkaar hoort. Verder is het belangrijk dat elk kaartje een afgerond onderdeel vormt. Ga je naar een volgend onderwerp? Dan wissel je ook van kaartje.

4. Geef jezelf regie-aanwijzingen

Zoals gezegd helpen de presentatiekaartjes je niet om een tekst op te dreunen, maar om je boodschap over te brengen. Dat wil je niet alleen gestructureerd, maar ook overtuigend doen. Noteer daarom op je kaartjes welke sfeer je wilt neerzetten en met welk non-verbaal gedrag je dat kunt bereiken. Geef jezelf korte, concrete instructies om met je houding, gebaren, mimiek en intonatie de inhoud te versterken.

5. Gebruik de kaartjes als geheugensteun

De presentatiekaartjes kunnen van pas komen als je wilt voorkomen dat je stilvalt. De kaartjes moeten je tijdens de hele presentatie houvast geven – zelfs als je er geen moment naar kijkt. Als je even niet meer weet wat je moet zeggen, wil je ervoor zorgen dat je jezelf binnen een paar seconden kunt herpakken. Dan kunnen goed gestructureerde, duidelijk vormgegeven kaartjes een belangrijke rol spelen.

Presentatiekaartjes maken als spreker voor groepen: protip van Stephan

6. Overweeg gekleurde kaartjes

Meestal gebruiken sprekers witte kaartjes, maar je kunt ook met verschillende kleuren experimenteren om de verschillende onderwerpen van elkaar te onderscheiden. Misschien helpt het je te schakelen tussen de thema’s. Het kan ook zijn dat de kleuren de kaartjes te ingewikkeld of te belangrijk maken. In dat geval kun je beter onopvallende presentatiekaartjes gebruiken.

7. Bevestig de kaartjes met een ring

Ben je bang dat het stapeltje uit je handen valt als je van kaartje wisselt? Dan kun je ze met een ring aan elkaar bevestigen. Zo houd je de kaartjes in de juiste volgorde bij elkaar. Het helpt je ook om ze makkelijk om te slaan tijdens de presentatie. Houd er wel rekening mee dat een grote ring in de weg gaat zitten en zelfs het publiek kan afleiden.

Maak jij effectieve presentatiekaartjes?

Presentatiekaartjes kunnen een waardevol hulpmiddel zijn om je presentatie te structureren en je boodschap effectief over te brengen. Door de juiste methode te volgen bij het maken van je kaartjes, zorg je ervoor dat ze je ondersteunen in plaats van afleiden.

Bronnen

  1. Anderson, C. (2018). De TED-methode. De officiële gids voor spreken in het openbaar. Amsterdam: Maven Publishing, p. 131. ↩︎

TAGS

Lees ook deze gerelateerde artikelen

Als je een boodschap effectief wilt overbrengen, moet je een presentatie helder structureren, de juiste formuleringen kiezen en de hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden.

Presenteren met iemand anders: dat kan een behoorlijke uitdaging zijn. Wij geven je 5 tips om ervoor te zorgen dat jullie duopresentatie een succes wordt. Doorgaans

Soms ontkom je er als spreker niet aan een tekst voor te dragen. Dan krijg je te maken met het verschil tussen schrijftaal en spreektaal.

Meer tips over presenteren nodig?
Ben je toe aan de volgende stap als spreker? Wil jij jezelf verbeteren op alle gebieden die er tijdens presentaties toe doen? En wil je dat op een grondige manier aanpakken? Lees Presenteren: de ultieme gids voor sprekers, onze longread vol theorie, tips en technieken over presentatievaardigheden – inclusief een handig formulier om jezelf te analyseren.
Lees de ultieme presenteergids over presenteren

Indruk maken.

In de spotlights. Op de werkvloer. Voor de camera.

Ontvang maandelijks nieuwe inzichten over presentatievaardigheden.
Je kunt je altijd uitschrijven. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.
×