Met de houding die je aanneemt kun je kracht uitstralen, maar kun je er ook gevoelens van macht bij jezelf mee opwekken? Die vraag staat centraal in een discussie rondom de power pose: een open, uitgestrekte houding waarmee je kracht uitstraalt. In dit artikel bespreken wij in hoeverre power posing jou als spreker kan helpen.
De power pose: wondermiddel of placebo?
Mensen en dieren gebruiken non-verbale communicatie om macht en dominantie uit te stralen. Dat doen we met uitgestrekte, open houdingen. We spreiden bijvoorbeeld onze ledematen uit en vergroten de ruimte die we innemen. Deze non-verbale communicatie noemen we high power, terwijl we juist low power uitstralen met beperkende, gesloten houdingen. We keren onszelf naar binnen toe, raken met onze ledematen ons lichaam aan en minimaliseren de ruimte die we innemen. 1
Helpt de power pose om jezelf machtiger te voelen?
In 2010 voeren psychologen Dana Carney en Amy Cuddy een onderzoek uit naar de power pose. Ze willen weten of power poses ons kunnen helpen onszelf machtiger te voelen. Ze bestuderen het effect van de power pose op een aantal fundamentele eigenschappen van macht: jezelf krachtig voelen, een verhoging van het dominantiehormoon testosteron, een afname van het stresshormoon cortisol en een verhoogde risicotolerantie. 2
Het onderzoek
Eerst kiezen de onderzoekers vier power poses: twee waarmee we kracht uitstralen en twee waarmee we dat juist niet doen. Daarna selecteren ze een willekeurige groep van 26 mannen en vrouwen. Ze nemen speeksel af en verzoeken de participanten twee keer één minuut lang in een power pose te gaan staan. Vervolgens nemen ze nogmaals speeksel af om de testosteron- en cortisolwaarden te onderzoeken. Ook vragen ze de participanten na afloop een relatief riskante keuze te maken en een oefensollicitatiegesprek te voeren. 3
De uitkomsten
Degenen die een high-power pose aannamen, blijken verhoogde testosteronwaarden te hebben, verlaagde cortisolwaarden, een sterker gevoel van macht en een hogere risicotolerantie. Degenen die een low-power pose aannamen, vertonen het tegengestelde patroon. Volgens de onderzoekers volgt hieruit dat onze houding niet alleen psychologische en fysieke effecten heeft, maar dat we er bovendien ons gedrag mee kunnen beïnvloeden. 4
Wondermiddel of placebo?
Een van de twee onderzoekers, Amy Cuddy, heeft de power pose sindsdien populair gemaakt: ze bespreekt het onderzoek in een van de meest bekeken TED Talks. Helaas blijkt het onderzoek niet reproduceerbaar: uit vergelijkbare studies komen niet dezelfde resultaten. Met name de claim dat er een verandering optreedt in de testosteron- en cortisolwaarden is moeilijk te verifiëren. 5 Toch lijkt de power pose niet alleen maar als placebo te werken. In 2018 publiceert Cuddy een literatuurstudie waarin ze aantoont dat we ons machtiger voelen als we een power pose aannemen. Hoewel dat niets zegt over de toename van testosteron of de afname van cortisol, is het nog steeds een waardevolle bevinding. 6
Praktisch nut
De verschillende onderzoeken laten geen eenduidig beeld zien. Mocht het waar zijn dat je jezelf krachtiger en machtiger gaat voelen door een power pose aan te nemen, dan zou dat jou als spreker kunnen helpen meer overtuiging uit te stralen. Er is maar één manier om erachter te komen of dat voor jou werkt: breng het eens in de praktijk. Neem een open, uitgestrekte houding aan als je tegenover een ander staat, een podium betreedt of een sollicitatiegesprek voert. Als je jezelf ook maar een klein beetje zelfverzekerder voelt, heeft de power pose al nut gehad.
Advies nodig? Cursus volgen? Offerte aanvragen?
Gebruik jij je houding in je voordeel?
Zelfs als de power pose slechts een placebo-effect heeft, kun je er als spreker je voordeel mee doen. Vaststaat dat je met een power pose kracht uitstraalt ten opzichte van anderen. Als je daarmee jezelf ook machtiger voelt, is dat mooi meegenomen.
Beter leren presenteren? Lees onze ultieme presenteergids voor professionals, schrijf je in voor een van onze cursussen of neem rechtstreeks contact op met De Presenteerschool.
Bronnen
- Carney, D. en Cuddy, A. (2010). ‘Power Posing: Brief Nonverbal Displays Affect Neuroendocrine Levels and Risk Tolerance’. In: Psychological Science, vol. 21, p. 4.
- Carney, D. en Cuddy, A. (2010). ‘Power Posing: Brief Nonverbal Displays Affect Neuroendocrine Levels and Risk Tolerance’. In: Psychological Science, vol. 21, p. 3.
- Carney, D. en Cuddy, A. (2010). ‘Power Posing: Brief Nonverbal Displays Affect Neuroendocrine Levels and Risk Tolerance’. In: Psychological Science, vol. 21, p. 5-8.
- Carney, D. en Cuddy, A. (2010). ‘Power Posing: Brief Nonverbal Displays Affect Neuroendocrine Levels and Risk Tolerance’. In: Psychological Science, vol. 21, p. 2.
- Wilde, H. (2019). ‘Studies Prove That Power Posing Doesn’t Work. Here’s What to Do Instead’, Inc.com, geraadpleegd op 1 mei 2022 via https://bit.ly/3MLMAmT.
- Cuddy, A., Fosse, N. en Schultz, S. (2018). P-Curving a More Comprehensive Body of Research on Postural Feedback Reveals Clear Evidential Value for Power-Posing Effects: Reply to Simmons and Simonsohn’, Psychological Science, vol. 100.