Presentatietraining en -coaching voor professionals
Ontvang nu een offerte op maat voor jou en je team

Een podium geven aan medewerkers: hoe doe je dat?

Een podium geven aan medewerkers

Wil jij als leidinggevende je teamleden ruimte geven om hun kwaliteiten te tonen? Wij geven drie adviezen om een podium te geven aan je medewerkers.

Als leidinggevende zie je graag dat jouw teamleden zich op een positieve wijze laten zien en horen op het werk. Dat geeft niet alleen een boost aan je organisatie, maar ook aan de sfeer in je team en aan de ontwikkeling van je teamleden. De kans op professioneel succes is nu eenmaal groter als de kwaliteiten van medewerkers optimaal benut worden. Je moet dus af en toe een podium geven aan medewerkers.

Het podium pakken gaat niet vanzelf

Het is voor veel medewerkers niet vanzelfsprekend hun kwaliteiten zichtbaar te maken. Een medewerker met een introverte persoonlijkheid is van nature niet gewend op de voorgrond te treden. Het is belangrijk je daarvan bewust te zijn. 1 Maar ook medewerkers die zichzelf makkelijker laten zien en horen, komen lang niet altijd goed uit de verf. Hieronder geven we je drie adviezen hoe je medewerkers een podium kan geven om hun kwaliteiten te laten zien.

1. Creëer spotlights

Wil je een podium geven aan medewerkers, dan is het van belang dat je ze in hun kracht zet. Dit kun je doen door per medewerker spotlights te creëren: momenten waarop medewerkers hun kwaliteiten kunnen tonen. Je kunt deze spotlights bespreken met de medewerkers en ze stimuleren hun moment te pakken. Kan een medewerker goed presenteren? Creëer dan een spotlight door hem of haar een voorlichting te laten verzorgen voor buurtbewoners. Is een medewerker analytisch sterk? Creëer een spotlight door hem of haar een observatie te laten delen tijdens een overleg. Heeft een medewerker veel kennis in huis? Laat hem of haar deze kennis delen via een blog of een kennisclip.

2. Ga op je handen zitten

Als leidinggevende kun je geneigd zijn zelf problemen te gaan oplossen of ideeën aan te dragen. Hiermee zit je niet alleen jezelf in de weg, maar je geeft je medewerkers ook weinig ruimte om zelf oplossingen aan te dragen of ideeën te bedenken. Wil je medewerkers stimuleren om zichzelf te laten zien, dan zul je wat vaker op je handen moeten gaan zitten. 2 Dan pas voelen medewerkers de ruimte hun kwaliteiten te tonen. Het gevolg is ook dat ze zich sterker gewaardeerd voelen, zichzelf sneller ontwikkelen en meer zelfvertrouwen krijgen.

3. Gebruik passende werkvormen

Vergaderingen, teammeetings en brainstormsessies: in veel organisaties hebben deze bijeenkomsten een vaste werkvorm. Daarmee komt lang niet iedereen goed tot zijn of haar recht. Om de kwaliteiten van de medewerkers optimaal te benutten, is het van belang passende werkvormen te gebruiken. Geef bijvoorbeeld tijdens een brainstorm iedereen een paar minuten de tijd zijn of haar idee te formuleren en te delen met de groep. Of ga in kleine groepjes uiteen om vanuit verschillende invalshoeken een probleem te belichten. Ook online zijn er voldoende mogelijkheden om interactie te creëren, waardoor je ieders kwaliteiten nog beter kunt benutten.

Kun jij een podium geven aan medewerkers?

Sommige medewerkers hebben geen enkele stimulans nodig om zichzelf te laten zien. In een divers team is de kans echter groot dat je af en toe een podium moet geven aan medewerkers. Als je daarin slaagt, dan boost je de ontwikkeling van de organisatie, je team én je medewerkers.

Bronnen

  1. Koolhof, K. (2020). Introvert leiderschap. Culemborg: Van Duuren Management, p. 120. ↩︎
  2. Hubregtse, M. (2019). Profileren zonder opscheppen. Amersfoort: De vrije uitgevers, p. 157. ↩︎
Lees ook deze gerelateerde artikelen

Soms ontkom je er als spreker niet aan een tekst voor te dragen. Dan krijg je te maken met het verschil tussen schrijftaal en spreektaal.

Het is niet makkelijk om als vakspecialist een lezing te geven voor een lekenpubliek. Je moet je kennis bondig, begrijpelijk en boeiend weten te verpakken.

Complexe materie begrijpelijk maken voor je publiek: dat kan een behoorlijke opgave zijn. Met de Minto Pyramid of het piramidemodel kun je informatie helder structureren.

Meer tips over presenteren nodig?
Ben je toe aan de volgende stap als spreker? Wil jij jezelf verbeteren op alle gebieden die er tijdens presentaties toe doen? En wil je dat op een grondige manier aanpakken? Lees Presenteren: de ultieme gids voor sprekers, onze longread vol theorie, tips en technieken over presentatievaardigheden – inclusief een handig formulier om jezelf te analyseren.
Lees de ultieme presenteergids over presenteren

Indruk maken.

In de spotlights. Op de werkvloer. Voor de camera.

Ontvang maandelijks nieuwe inzichten over presentatievaardigheden.
Je kunt je altijd uitschrijven. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.
×