De introverte professional: positief opvallen in drie stappen

Positief opvallen als introverte professional

Introverte mensen vinden het vaak lastig zich te laten zien. Wij beschrijven drie stappen die jou als introverte professional helpen de knop om te zetten.

Succes in je loopbaan is afhankelijk van je kwaliteiten en de zichtbaarheid daarvan. Een introverte professional vindt het doorgaans lastig om zichzelf te laten zien. Introverte personen zijn bescheiden van aard en van nature niet gewend op de voorgrond te treden. Vaak praten ze zichzelf aan dat ze niet goed kunnen presenteren, dat ze niet te zelfverzekerd mogen overkomen of dat hun inbreng niet waardevol is. Wie ben ik om te zeggen dat ik iets heel goed kan? Wat zullen anderen wel niet denken als ik dat zeg? Zit er iemand op mijn inbreng te wachten? Met dit soort vragen blokkeren ze zichzelf en dat is zonde.

Verandering van mindset

Onze wereld is gericht op extraverte mensen. 1 Het is dus geen optie om te wachten op een kans om jezelf te laten zien en horen. Hoewel bescheidenheid een kracht is, kom je niet verder als je te bescheiden bent. Je moet als introverte professional leren de knop om te zetten. In deze blogpost beschrijven we hoe je dat in drie stappen kunt doen.

1. Vergroot je zelfbewustzijn

Wil je als introverte professional krachtig en overtuigend overkomen, dan is het belangrijk om je zelfbewustzijn te vergroten. Veel introverte personen spiegelen zichzelf aan extraverte personen en krijgen het gevoel dat ze minder overtuigend overkomen. Introversie is echter juist een krachtige eigenschap. De kunst is om dit in te zien, bijvoorbeeld met behulp van de Big Five-persoonlijkheidstheorie. Daarmee zet je de eerste stap om zelfbewust naar buiten te treden.

Positief opvallen als introverte professional: benut de kwaliteiten die in deze extraverte wereld zeldzaam zijn.

2. Benut je kwaliteiten

Een introverte professional heeft doorgaans de neiging zijn of haar kwaliteiten voor zichzelf te houden. Daarmee doet hij of zij niet alleen zichzelf, maar ook de buitenwereld tekort. 2 Typisch introverte kwaliteiten als observeren, luisteren en analyseren zijn onmisbaar in een extraverte wereld. Door je observaties of analyses te delen met collega’s profileer je niet alleen jezelf. Je helpt ook je collega’s, team en organisatie verder. Heb je behoefte aan meer inzicht in je kwaliteiten? Voer dan een zelfanalyse uit.

3. Grijp het podium

Je hebt je persoonlijkheid en je kwaliteiten geanalyseerd. Nu is het tijd om jezelf te laten zien en horen. Hoe uitdagend dat voor jou als introverte professional ook mag zijn: het is niet onmogelijk. Je kunt verschillende praktische acties ondernemen om je zichtbaarheid te vergroten op een manier die bij je past. Zoek situaties op waarin jouw ideeën, kennis en expertise tot hun recht komen. Hier vind je suggesties om aan je zichtbaarheid te werken.

Val jij positief op als introverte professional?

Het vergt moed, inzicht en oefening om de juiste mindset te vinden en aan je zichtbaarheid te werken. Als je erin slaagt jezelf op de juiste momenten te laten zien en horen, dan vergroot je je impact en daarmee je succes op de werkvloer.

Bronnen

  1. Cain, S. (2012). Stil. De kracht van introvert zijn in een wereld die niet ophoudt met kletsen. New York: Crown Publishing Group. ↩︎
  2. Koolhof, K. (2020). Introvert leiderschap. Culemborg: Van Duuren Management. ↩︎

TAGS

Lees ook deze gerelateerde artikelen

Als je een boodschap effectief wilt overbrengen, moet je een presentatie helder structureren, de juiste formuleringen kiezen en de hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden.

Presenteren met iemand anders: dat kan een behoorlijke uitdaging zijn. Wij geven je 5 tips om ervoor te zorgen dat jullie duopresentatie een succes wordt. Doorgaans

Soms ontkom je er als spreker niet aan een tekst voor te dragen. Dan krijg je te maken met het verschil tussen schrijftaal en spreektaal.

Meer tips over presenteren nodig?
Ben je toe aan de volgende stap als spreker? Wil jij jezelf verbeteren op alle gebieden die er tijdens presentaties toe doen? En wil je dat op een grondige manier aanpakken? Lees Presenteren: de ultieme gids voor sprekers, onze longread vol theorie, tips en technieken over presentatievaardigheden – inclusief een handig formulier om jezelf te analyseren.
Lees de ultieme presenteergids over presenteren

Indruk maken.

In de spotlights. Op de werkvloer. Voor de camera.

Ontvang maandelijks nieuwe inzichten over presentatievaardigheden.
Je kunt je altijd uitschrijven. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.
×