Professionele presentaties vinden regelmatig online plaats. Toch lukt het nog lang niet iedere professional om op afstand krachtig te presenteren. Vanessa van Edwards (1986) is een gedragsonderzoeker en softskillstrainer uit de Verenigde Staten. Op haar website, Science of People, deelt ze wetenschappelijk onderbouwde kennis over professionele vaardigheden. Volgens Van Edwards vereist online presenteren heel andere vaardigheden dan een presentatie op locatie. 1 In dit artikel bespreken we acht tips die zij geeft om sterke online presentaties te geven.
Acht tips voor indrukwekkende online presentaties
De impact van online presentaties staat en valt bij de aandacht van het publiek. Als digitale spreker heb je dus de taak om je toehoorders geboeid te houden. Er zijn meerdere technieken om dat te doen, waarvan sommige te maken hebben met de wijze waarop je overkomt en andere met de tools die je gebruikt.
1. Begin met momentum
Een grote uitdaging bij online presentaties is de aandachtscurve van je toehoorders: die raken sneller afgeleid en haken makkelijker af. Grijp de aandacht dus vanaf het begin. Gebruik de cyclische presentatiestructuur en begin met de hook: een haakje waarin je publiek zich kan vastbijten, zoals een ijsbreker, een verrassend feitje of een citaat. Ga vooral nog niet de diepte in. Het draait op dit moment niet om de inhoud, maar om de aandacht van je publiek.
2. Eindig knallend
Een presentatie die je pakkend begint, wil je eindigen op een manier die het publiek bijblijft. Als je de cyclische presentatiestructuur gebruikt, rond je het verhaal af met een uitsmijter. Dat kan bijvoorbeeld een grap zijn, een call-to-action of de afloop van het verhaal waar je mee begonnen bent. Geef je publiek vooral het gevoel dat je presentatie een afgerond geheel vormt, dus probeer aan het einde de cirkel rond te maken. 2
3. Laat je gezicht zien
Als je presenteert voor een webcam moet je rekening houden met hoe je eruitziet. Besteed voorafgaand aan online presentaties dus aandacht aan het contrast tussen jou en je achtergrond, aan de belichting en aan de compositie: je wilt dat je toeschouwers je volledige gezicht kunnen zien. Als je hoofd op ongeveer een kwart van het scherm begint, geeft dan een rustige uitstraling. Je kunt ook op iets grotere afstand van je camera gaan zitten, zodat je lichaamstaal en je gebaren zichtbaar zijn voor de anderen.
4. Presenteer je online presentaties staand
De meeste professionals zouden het niet in hun hoofd halen om zittend een zaal toe te spreken. Toch geven we online presentaties meestal zittend. Een groot deel van onze overtuigingskracht gaat daarmee verloren: we communiceren minder energiek en maken een minder actieve indruk als we zitten. Het is krachtiger om ook op afstand staand te presenteren. Dat zorgt er bovendien voor dat je makkelijker kunt ademhalen.
5. Deel je kennis vroeg
Een effectieve manier om de aandacht van je toehoorders vast te houden, is door ze het gevoel te geven dat ze iets aan je verhaal hebben. Begin de kern van je online presentaties dan met een tip, een advies of een brokje kennis. Zo krijgt je publiek het gevoel dat het nuttig is je presentatie bij te wonen. Ook maakt het je toehoorders nieuwsgierig naar het volgende waardevolle moment in je verhaal.
6. Gebruik fraaie visuals
Het is makkelijk om een functionele presentatie in elkaar te zetten in PowerPoint of andere presentatiesoftware, maar het is heel lastig om visueel aantrekkelijke slides te maken. Toch is dat noodzakelijk om indruk te maken met je online presentaties. Onthoud dat je moet concurreren met Instagram, YouTube en andere websites waarvan de vormgeving volledig geoptimaliseerd is. Als je de aandacht van je publiek wilt vasthouden, moet je presentatie ten minste aantrekkelijk genoeg zijn.
7. Creëer interactie
De eenvoudigste manier om de aandacht vast te houden is door je publiek te activeren. Geef je toehoorders iets te doen en je zult merken dat ze betrokken blijven. Daar heb je verschillende manieren voor: je kunt activerende werkvormen toepassen, digitale tools inzetten of een quiz organiseren. Je kunt ook interactie creëren door vragen te stellen. Wees daar wel voorzichtig mee: je wilt niet dat je toehoorders met uitgebreide antwoorden de regie overnemen.
8. Verwijder alle bijzaken
Less is more: dat geldt voor vrijwel iedere presentatie, maar zeker voor online presentaties. Blijf je dus bewust van de boodschap die je wilt overbrengen en weid niet te veel uit. Gebruik een strakke presentatiestructuur, formuleer de kernboodschap en stem je verhaal af op je doelgroep. Daarmee verklein je de kans dat je jezelf verliest in bijzaken.
Til jij je online presentaties naar een hoger niveau?
Er zijn mogelijkheden te over om vlot en aantrekkelijk te presenteren op afstand. De acht tips uit dit artikel helpen je om je online presentaties naar een hoger niveau te tillen.
BRONNEN
- Edwards, V. van (z.j.). ‘12 Tips to Give an Amazing Online Presentation‘, Science of People, geraadpleegd op 22 oktober 2021.
- Kuenen, J. en M. Wackers (2012). Presenteren: wat werkt echt en wat echt niet? Onderbouwde adviezen over presentatietechnieken. Amersfoort: Communicatiereeks, p. 133.