Of het nu gaat om vergaderingen op afstand, webinars of digitale colleges: tijdens online bijeenkomsten is het cruciaal om interactie te creëren. Wij bespreken drie tools die je kunnen helpen om in een online situatie activerende bijeenkomsten te verzorgen.
Online interactie creëren: Socrative, Padlet en Mentimeter
Het belang van interactie tijdens online bijeenkomsten staat buiten kijf. Softwarebedrijf Citrix liet enkele jaren geleden onderzoeken waarom kijkers van webinars afhaken. 1 Uit het onderzoek blijkt dat kijkers het onprettig vinden als de spreker interactie zonder doel inzet en als er überhaupt geen interactie met de spreker mogelijk is. Het is dus verstandig om online interactie met je publiek te creëren en dat doelgericht te doen.
Online interactie creëren met digitale tools
Er zijn tientallen tools beschikbaar waarmee je in een online situatie interactie kunt creëren en je publiek kunt activeren. Hieronder bespreken wij drie tools waarmee je op drie verschillende manieren interactie tussen jou en je publiek kunt bewerkstelligen: Socrative, Padlet en Mentimeter.
Socrative
Socrative is vergelijkbaar met het populaire Kahoot: een programma om quizzen af te nemen. Je hebt de keuze uit drie soorten vragen: meerkeuzevragen, goed/fout-vragen en open vragen. Je kunt de quizzen opslaan, delen en exporteren. De deelnemers kunnen de quizzen klassikaal of individueel doen, afhankelijk van het doel dat je voor ogen hebt.
Het grote pluspunt van Socrative is dat je met de onbetaalde versie alle belangrijke functionaliteiten kunt gebruiken. Een nadeel is dat het een erg sobere tool is, in tegenstelling tot concurrent Kahoot. Je kunt ook geen huisstijl toevoegen. Je hebt wel de optie om afbeeldingen aan de vragen en antwoorden toe te voegen. Daarmee geef je de quiz een iets flitsender uiterlijk.
Padlet
Padlet omschrijft zichzelf als online prikbord. Het programma bestaat uit een canvas waarop je berichten kunt plaatsen. Je kunt anderen uitnodigen voor jouw prikbord, zodat zij er elementen aan kunnen toevoegen. Als moderator heb je alle controle in handen: je bepaalt of je publiek alleen kan lezen of ook kan bewerken, je kunt grof taalgebruik filteren en je kunt comments verwijderen. Verder heb je de optie om berichten te liken, bijvoorbeeld met hartjes of duimpjes.
In totaal kun je het canvas op acht manieren indelen, bijvoorbeeld als storyboard, als mindmap en als chat. Het is een ideale tool om online interactie te creëren. Met de gratis versie van Padlet kun je drie aparte prikborden bewaren. Wil je een vierde toevoegen? Dan moet je een bestaand prikbord verwijderen – of voor tien euro per maand een betaald account aanschaffen.
Mentimeter
Al voor de coronacrisis, toen online bijeenkomsten nog niet ingeburgerd waren, was Mentimeter in hoog tempo bezig om razend populair te worden. Deze presentatietool met interactieve slides maakt het vooral tijdens online presentaties makkelijk om interactie te creëren: je hebt geen PowerPoint meer nodig om je online presentatie te ondersteunen en je hoeft niet naar andere tools uit te wijken om informatie te krijgen van je publiek.
Mentimeter neemt je ook een hoop werk uit handen als het gaat om de opmaak van je presentatie: je kunt kiezen uit een beperkt aantal vooraf ingestelde slides en je kunt de lay-out slechts tot op zekere hoogte aanpassen. Dat is een voordeel als je zonder veel moeite een fraaie presentatie wilt maken, maar een nadeel als je details wilt aanpassen.
Kun jij online interactie creëren?
Als je digitale tools wilt gebruiken om online interactie te creëren, zijn de mogelijkheden vrijwel eindeloos. Wil je weten welke tool het beste bij jou past? Bepaal dan eerst wat het doel is van je online bijeenkomst en wat het niveau is van je publiek. Zorg er vervolgens voor dat je de tool tot in de puntjes beheerst. Pas dan ben je in staat om online interactie te creëren op een manier die je toehoorders tevreden stelt.
Wil jij je online presentatievaardigheden verbeteren? Lees onze ultieme presenteergids voor professionals, schrijf je in voor een van onze cursussen of neem rechtstreeks contact op met De Presenteerschool.
Vond je dit een interessant artikel? Laat dan een comment achter en deel de post via social media met je contacten.
Bronnen
Bronnen
- 1080 Group (2013). ‘Missed Opportunities: Why Webinar Attendees Leave’, geraadpleegd op 24 april 2021 via https://bit.ly/3lCTduS.
10 reacties