Of het nu gaat om een individueel overleg, een vakgroepvergadering of een strategische sessie: het is essentieel dat alle deelnemers hun zegje kunnen doen en dat de inhoud wordt vastgelegd. In een digitale setting krijg je als begeleider van zo’n sessie minder feedback van deelnemers dan in een fysieke setting. Dat kan lastig zijn: een gebrek aan feedback ervaar je al gauw als negatieve feedback. 1 Je kunt daar creatief mee omgaan, bijvoorbeeld door een notulist aan te wijzen die in de chat aantekeningen maakt of door de sessies standaard op te nemen en de opnames na afloop beschikbaar te maken.
Online brainstormen: twee handige tools
Teams die online brainstormen willen ook dat iedereen aan het woord komt en dat de opbrengst vastgelegd wordt. Hieronder bespreken we twee browser-based tools die hierbij van pas kunnen komen: Miro en Padlet.
Miro
Miro is heeft als doel om samenwerking te faciliteren en eenvoudiger te maken. Het is een online whiteboard dat je kunt gebruiken voor meerdere doeleinden, zoals mindmappen, online brainstormen en agile samenwerken. Een van de grote voordelen van Miro is dat je het kunt integreren in populaire presentatiesoftware zoals Zoom en MS Teams. Bovendien bevat het programma tientallen templates die je kunt gebruiken om jouw sessie te stroomlijnen.
Filmpjes integreren, pdf’s integraal uploaden, eenvoudige code schrijven: het is indrukwekkend hoeveel je met Miro kunt. Een nadeel is dat het gauw onoverzichtelijk wordt, zeker als je aan grote projecten werkt. Met een gratis account kun je maximaal drie openbare boards maken. Heb je behoefte aan meer boards die alleen in te zien zijn voor jou en je teamleden? Voor ongeveer 7 euro per maand heb je een betaald account.
Padlet
Padlet lijkt erg op Miro. Het is eveneens een tool die het eenvoudig maakt om online samen te werken. Het programma is met name geschikt om online te brainstormen, kennis te verzamelen en te mindmappen. Wat bij Miro een board wordt genoemd, heet bij Padlet een muur. Het is eenvoudig om verschillende templates te gebruiken. Met name de chatfunctie is indrukwekkend: de muur verandert dan in een soort WhatsAppgesprek waarin alle deelnemers hun zegje kunnen doen.
Waar Miro zich vooral op de zakelijke markt richt, is Padlet ontworpen voor het onderwijs. Dat zie je terug in de vormgeving van het programma: het ziet er wat vrolijker en informeler uit. Verder vertonen de programma’s vooral overeenkomsten: ook Padlet geeft je drie gratis muren die openbaar zijn. Als je behoefte hebt aan meer muren en meer privacy, kun je vanaf 8 euro een premiumaccount aanschaffen.
Kan jouw team effectief online brainstormen?
Voorheen vonden teamsessies altijd op locatie plaats, maar inmiddels is online brainstormen een algemeen geaccepteerde samenwerkingsvorm. Met gebruik van de juiste tools kun je de effectiviteit van de brainstormsessies van jouw team vergroten.
BRONNEN
- Hijink, M. (2020). ‘Videovergaderen doet pijn aan je brein. Zo gaat het beter‘, NRC, geraadpleegd op 24 augustus 2021.