Presentatietraining en -coaching voor professionals
Ontvang nu een offerte op maat voor jou en je team

Neurale koppeling: de sleutel tot interactie

Neurale koppeling is de sleutel tot interactie.

Heb je als spreker ooit ervaren dat je publiek beter ging opletten toen je ze bij je presentatie betrok? Dat verschijnsel wordt neurale koppeling genoemd.

Veel sprekers hebben het gevoel dat hun boodschap beter overkomt als ze interactie creëren met het publiek. Uit een onderzoek van drie neurowetenschappers van de Universiteit van Princeton blijkt dat dit gevoel klopt. Volgens de studie heeft een wisselwerking tussen spreker en luisteraar een gunstig effect op mondelinge communicatievormen, zoals presentaties. Interactie kan een zogenaamde neurale koppeling teweegbrengen, waarmee de luisteraar zijn hersenactiviteit afstemt op die van de spreker. 1

Wanneer treedt neurale koppeling op?

Interactie tussen spreker en ontvanger kan een fascinerend proces tot stand brengen. In het brein van de ontvanger beginnen neuronen dezelfde patronen te volgen als in het brein van de zender. Dit verschijnsel wordt veroorzaakt door zogenaamde spiegelneuronen, die samenhang bewerkstelligen tussen de hersenen van verschillende personen. 2 Mocht je als spreker weleens het gevoel hebben gehad dat de groep als één persoon op je reageert, dan was er sprake van een sterke neurale koppeling.

Hoe creëer je interactie met een groep?

Er zijn verschillende manieren om interactie te creëren. Een daarvan is door vragen te stellen aan je publiek. Je kunt de luisteraars ook betrekken bij wat je vertelt door een verhaal te vertellen. Op die manier breng je niet alleen de neurale koppeling tot stand, maar stimuleer je ook de aanmaak van oxytocine en cortisol. Die twee hormonen zorgen ervoor dat het publiek alert blijft en gaat meeleven met wat je vertelt. 3 4 In dit artikel krijg je een aantal tips om interactie te creëren.

Betrek jij je publiek bij wat je vertelt?

Interactie is een van de sleutelwoorden van de tijd waarin we leven. Dat heeft gevolgen voor jou als spreker: als je een boodschap wilt overbrengen, ontkom je er niet aan om contact te maken met je publiek. Aan jou de taak om de juiste balans te vinden tussen informatie-overdracht en interactie.

Bronnen

  1. Stephens, G. et al (2010). ‘Speaker-listener neural coupling underlies successful communication’, PNAS, Washington: National Academy of Sciences, p. 25-30. Geraadpleegd op 16 juni 2020. ↩︎
  2. Stephens, G. et al (2010). ‘Speaker-listener neural coupling underlies successful communication’, PNAS, Washington: National Academy of Sciences, p. 25-30. Geraadpleegd op 16 juni 2020. ↩︎
  3. Barraza, J. & Zak, P. (2009). ‘Empathy Toward Strangers Triggers Oxytocin Release and Subsequent Generosity’, Annals of the New York Academy of Sciences, vol. 1167, 182-189. ↩︎
  4. Zak, P. (2015). ‘Why Inspiring Stories Make Us React: The Neuroscience of Narrative’, Cerebrum: the Dana forum on brain science, vol. 2, geraadpleegd op 23 april 2020. ↩︎

TAGS

Lees ook deze gerelateerde artikelen

Complexe materie begrijpelijk maken voor je publiek: dat kan een behoorlijke opgave zijn. Met de Minto Pyramid of het piramidemodel kun je informatie helder structureren.

Vind je het lastig buitenstaanders over je werk te vertellen? Sta dan eens stil bij je formuleringen. Misschien gebruik je te veel vaktaal of jargon.

Wil je dat anderen je boodschap van je aannemen? Dan moet je geloofwaardig overkomen. Je credibility weegt even zwaar als de woorden die je uitspreekt.

Meer tips over presenteren nodig?
Ben je toe aan de volgende stap als spreker? Wil jij jezelf verbeteren op alle gebieden die er tijdens presentaties toe doen? En wil je dat op een grondige manier aanpakken? Lees Presenteren: de ultieme gids voor sprekers, onze longread vol theorie, tips en technieken over presentatievaardigheden – inclusief een handig formulier om jezelf te analyseren.
Lees de ultieme presenteergids over presenteren

Indruk maken.

In de spotlights. Op de werkvloer. Voor de camera.

Ontvang maandelijks nieuwe inzichten over presentatievaardigheden.
Je kunt je altijd uitschrijven. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.
×